Siyah incirin fiyatı 30 liradan 12 liraya düştü, çiftçi isyan etti

Bursa'nın dünyaca ünlü siyah incirini yetiştiren çiftçiler, bu sene don nedeniyle ürünlerinde yüzde 50 rekolte kaybı yaşanmasına rağmen, şirketlerin fiyatları düşürmesine tepki gösterdi. Şirketler, incirlerin olmaya başladığı, az olduğu günlerde kilosunu 30 liradan almaya başladı ve daha sonra fiyatları 14 liraya kadar düşürdü. Yurt dışında tanesi 1 eurodan satılan incir, üreticiden kilosu 14 liradan alınıyor.

Haberler İHA 03.09.2021 - 10:29

  • 1

    YÜZDE 50 REKOLTE KAYBI

    Dünyada sadece Bursa'nın 40 köyünde yetişen siyah incirde bu sene soğuklardan dolayı yüzde 50 rekolte kaybı yaşandı.
  • 2
    Bu yıl geçen yıla nazaran yüzde 50 rekolte kaybı olduğunu belirten üreticiler, bu yıl fiyatların yüksek gitmesini beklerken, incir ihracatı yapan şirketlerin fiyatları düşürmesine tepkili.
  • 3

    YURT DIŞINDA TANESİ 1 EURO

    Her sene olduğu gibi şirketler incirin olmaya başladığı ve az olduğu günlerde kilosunu 30 liradan almaya başladı ve daha sonra fiyatları 14 liraya kadar düşürdü. Yurt dışında tanesi 1 eurodan satılan incir, üreticiden burada kilosu 14 liradan alınıyor.
  • 4
    Her geçen gün siyah incirin fiyatının şirketler tarafından düşürülmesi ise üreticiyi isyan ettirdi. Bu yıl ürün olmadığı için değerli olması gereken incirin sadece köylüden ucuz alınıp Avrupa pazarında yüksek fiyatlara satılmasını eleştiren üreticiler, düşük fiyat politikası uygulayan şirketlere tepki göstermek için inciri iç piyasaya satmayı düşünüyor.
  • 5
    Siyah incir üreticisi ve aynı zamanda Osmangazi Köyü Kooperatifi Başkanı Sinan Kaya, siyah inciri önümüzdeki yıl ihracata değil iç piyasaya göndermek için kampanya başlatacaklarını söyledi.
  • 6

    Kaya, şöyle devam etti:

    "Bunun kararını bir araya gelerek aldık. Bizden kilosu 14 liraya alınan bu nâdide meyve Avrupa'da taneyle satılıyor. Bir tanesi 1 eurodan satılıyor. Bir kiloda 17 incir bulunuyor. Arada korkunç rakamlar var. Biz ekmeğimizle oynatmak istemiyoruz. Fiyatların düşürülmesine tepkiliyiz. 

  • 7
    Bu inciri Avrupa'ya ihraç eden firmalar, Avrupa'daki ihracat yaptıkları firmalarla, şu kadar ürünü temin edeceğim diye anlaşma yapıyor. Bu kadar ürünü getirmek için uluslararası firmalarla mukavele imzalıyor. Bizden bu ürünü alan firmalar taahhüt ettiği inciri vermek zorunda. Yoksa tazminat öderler. Firmalar önümüzdeki yıl da bu şekilde fiyat politikası uyguladığı takdirde ihracata incir vermeyeceğiz.''
  • 8
    Kış şartlarının sert geçmesinden dolayı incirlerde hasarlar oluştuğunu ve ortalama yüzde 50 rekolte kaybı yaşandığını belirten Kaya, ''İncirler olmadan dalında kararıp döküldü. Her yıl incir üzerinde oynanan oyunlar bıktırdı. Şirketlerin kâr marjlarını yükseltmek için yaptığı oyunlar bu sene de oynanıyor. Bu yıl incir 30 liradan sezonu açtı. Fakat bu sabah 12 liraya düşürdüler. Üreticinin tepki göstermesi üzerine öğleden sonra fiyatı 14 liraya çıkardılar'' dedi.
  • 9
  • 10
Ana Sayfaya Git
  • ©Copyright 2024 | Tüm Hakları Saklıdır

NTV’de canlı olarak yayınlanan tüm programlar ile ilgili bilgiler, program bölümleri ve programlarla ilgili haberler NTV Ekranı’nda. Günlük NTV yayın akışı ve program saatlerini de NTV Ekranı kategorisinden saat bazında görebilirsiniz. %100 Futbol ile son dakika spor haberlerini, Gündem Masası ile gündem haberleri ile ilgili değerlendirmeleri NTV Ekranı’nda.

Mobil Uygulamalarımız