Kurubaklagillerin 9 faydası

Bağışık güçlendirici beslenmede kurubaklagiller ilk sıralarda yer alıyor. Kuru fasulye, mercimek, nohut, bakla, barbunya, börülce gibi besinlerin özellikle kış aylarında düzenli olarak tüketilmesi çok önemli.

Haberler ntv.com.tr 25.01.2017 - 09:17

  • 1

    C, A, D ve E vitaminlerinden zengin beslenmenin yanı sıra kurubaklagiller ağırlıklı beslenmek hastalıklara karşı koruyarak daha sağlıklı bir kış geçirmeye yardımcı oluyor. Hem bitkisel kaynaklı protein hem de lifli yapısıyla sağlığa oldukça faydalı besin öğeleri içeren kurubaklagillerin 9 faydasını Beslenme ve Diyet Uzmanı Çisem Gündüz şöyle sıralıyor:

  • 2

    Kalp sağlığını destekliyor: Toplumumuzda görülen kalp hastalıklarının en önemli sebebi; yüksek kolesterol ve doymuş yağlardan zengin beslenme tipi. Oysa kurubaklagillerin içerisinde kolesterol ve doymuş yağ bulunmadığından kalp sağlığını destekliyor. Bu sebeple kalp hastalarının haftada iki kez kurubaklagil yemeleri öneriliyor.

  • 3

    Kemikleri güçlendiriyor: Kurubaklagillerin içerisinde vücudun tüm sistemlerine faydalı vitamin ve minerallerden bolca var! Örneğin kalsiyum. İçerdiği kalsiyum sayesinde kemik gelişimi ve sağlığını koruyor.

  • 4

    Sinir sistemini düzenliyor: Kurubaklagiller aynı zamanda B vitamini kaynağı. İçerdiği B12’nin yanı sıra tiamin, riboflavin, niasin ve folik asit gibi B vitaminleriyle sinir sisteminin düzenli çalışmasına katkıda bulunuyor.

  • 5

    Bağışıklığı güçlendiriyor: Hastalıklara karşı direnç gösterebilmemiz için bağışıklık sistemimizin desteklenmesi çok önemli. Bunun için ihtiyaç duyduğumuz vitamin ve minerallerden demir, E vitamini, magnezyum ve potasyum yine kurubaklagillerde yer alıyor.

  • 6

    Protein deposu: Vücuttaki hücrelerin ve dokuların yapıtaşı olan protein kurubaklagillerde bolca bulunuyor. Sağlıklı bir bireyin kilo başına 0,8-1 gram protein alması gerekiyor. Yani 60 kg olan bir kadının her gün 48-60 gram arası proteine ihtiyacı var. 100 gram kurubaklagilde ise ortalama 23 gram, yani günlük ihtiyacın yarısı protein bulunuyor! Doğru tahıllarla birlikte tüketilirse kişiye sağlanan protein miktarı artıyor. (Örneğin mercimekli bulgur pilavı).

  • 7

    Kan şekerini dengeliyor: İçerdiği diyet posası sayesinde kan şekerini dengelemeye faydalı kurubaklagillerin glisemik indeksi yani kan şekerini yükseltme hızı da düşük. Bu sayede diyabet hastaları için de tercih edilebilecek bir besin. Diyetisyen Gündüz, örneğin kuru fasulye+bulgur pilavı+cacık gibi bir menünün porsiyon kontrolü yapıldığında kan şekerini dengelediğini vurguluyor.

  • 8

    Tok tutuyor: Posalı yiyecekler kişinin acıkma hızını kısaltarak tokluk süresini uzatıyor. Bu sebeple lif açısından oldukça zengin kurubaklagiller zayıflama diyetlerinin vazgeçilmez öğesi olarak da tercih edilebiliyor.

  • 9

    Kansere karşı etkili: Posalı özelliği olan kurubaklagiller kalın bağırsak floramızı da olumlu etkiliyor. Böylece zararlı bakterileri vücudumuzdan uzak tutarak kolon ve rektum kanserinden koruyor.

  • 10
Ana Sayfaya Git
  • ©Copyright 2024 | Tüm Hakları Saklıdır

NTV’de canlı olarak yayınlanan tüm programlar ile ilgili bilgiler, program bölümleri ve programlarla ilgili haberler NTV Ekranı’nda. Günlük NTV yayın akışı ve program saatlerini de NTV Ekranı kategorisinden saat bazında görebilirsiniz. %100 Futbol ile son dakika spor haberlerini, Gündem Masası ile gündem haberleri ile ilgili değerlendirmeleri NTV Ekranı’nda.

Mobil Uygulamalarımız