Şevket Çoruh'tan bir vefa örneği daha (Eski tiyatrolar Baba Sahne'nin localarında yaşıyor)

Tapuda tiyatro olarak kayıtlı tek yer olma özelliği taşıyan Baba Sahne'nin yıkık binasını (sinema, atari salonu, oyun alanı olarak kullanılan) Dünya Tiyatro Günü'nde satın alan ve  22 yıllık birikimini satarak 10 yıl önce hayatını kaybeden usta oyuncu Savaş Dinçel’in 75. doğum gününde açan Şevket Çoruh'tan bir vefa örneği daha... Arka Sokaklar'ın Mesut Komiser'i Çoruh; Baba Sahne’nin localarına eski tiyatro salonlarının ismini verdi

Haberler 20.04.2017 - 09:40

  • 1
    Oyuncu Şevket Çoruh, büyük emeklerle İstanbul’un kültür ve sanat hayatına kazandırdığı Baba Sahne’nin localarına eski tiyatro salonlarının ismini verdi: Gedikpaşa Tiyatrosu, Şan Tiyatrosu, Kenter Tiyatrosu, Dormen Tiyatrosu, Küçük Sahne ve Ses Tiyatrosu.
  • 2
    Tiyatro salonlarında localara genellikle kişi isimlerinin verildiğini belirten ünlü oyuncu, Baba Sahne’nin localarında ise tiyatro tarihimizde önemli yeri olan ve yıkılan; yakılan, kapanan ve her şeye rağmen ayakta kalmak için direnen tiyatroların isimlerini yaşatmayı amaçlıyoruz" dedi.
  • 3
    Balkon katının localarından ilkine, İstanbul’un yıkılan ilk tiyatro salonu anısına, 1884 yılında yıkılan Gedikpaşa Tiyatrosu’nun adı verildi.
  • 4
    Diğer loca, dönemin en çok rağbet gören, birbirinden önemli oyuncuların sahneye çıktığı ve 1987 yılında esrarengiz bir yangınla kül olan Şan Tiyatrosu’nun adını aldı.
  • 5
    Çoruh, balkon katının diğer iki locasına, kurdukları tiyatro topluluklarını bugünlere kadar getiren ve hala oyunlar sahneleyen ustaların tiyatrolarının isimlerini verdi: Kenter Tiyatrosu ve Dormen Tiyatrosu.
  • 6
    Sahnenin iki yanında yer alan ve aynı zamanda orkestra çukuru olarak düzenlenen localara ise Muhsin Ertuğrul’un Devlet Tiyatroları’ndan kovulmasının ardından 1951’de kurduğu ve 1957’de perdelerini kapatan Küçük Sahne ile 1885’te inşa edilen Ses Tiyatrosu’nun isimleri verildi.
  • 7

    Şevket Çoruh tiyatrosunun adını neden 'Baba Sahne' koydu? 

    Şevket Çoruh, tiyatronun adını Baba Sahne koyma gerekçesini “Kendimizi yetim hissetmemek için” diye açıkladı....

  • 8

    Tapuda “tiyatro” olarak kayıtlı tek yer olma özelliği taşıyan “Baba Sahne”, binanın müteahhiti Mustafa Ekşioğlu tarafından tiyatro sahnesi olarak yapılmış ve tapuya bu şekilde kaydettirilmiş. İlk kez 1967 yılında Yıldırım Önal Kadıköy İl Tiyatrosu adıyla oyunların oynandığı mekanda, daha sonra Abdurrahman Palay, Nezih Tuncay, Ani İpekkaya-Çetin İpekkaya gibi birçok usta isim sahne aldı.

  • 9

    İlerleyen dönemlerde sinema, atari salonu, oyun alanı olarak yeniden düzenlenen ve kullanılan mekanın mülkünü Şevket Çoruh, 27 Mart 2015 tarihinde Dünya Tiyatro Günü’nde satın aldı. 

  • 10
    Mekanı, ilk röleve çizimlerine uygun olarak asıl yapım nedeni olan tiyatroya dönüştürmeyi hedefleyen ünlü oyuncu böylece İstanbul’a 232 koltuk kapasiteli muhteşem bir salon kazandırdı. Baba Sahne, iki fuaye alanı, kafeteryası, özenle hazırlanan teknik altyapısı, havalandırması, (PA) ses sistemi, ışık sistemi ve ekipmanıyla tiyatro oyunlarının yanı sıra İstanbul’un kapalı konser alanları arasında da yerini alacak.
Ana Sayfaya Git
  • ©Copyright 2024 | Tüm Hakları Saklıdır

NTV’de canlı olarak yayınlanan tüm programlar ile ilgili bilgiler, program bölümleri ve programlarla ilgili haberler NTV Ekranı’nda. Günlük NTV yayın akışı ve program saatlerini de NTV Ekranı kategorisinden saat bazında görebilirsiniz. %100 Futbol ile son dakika spor haberlerini, Gündem Masası ile gündem haberleri ile ilgili değerlendirmeleri NTV Ekranı’nda.

Mobil Uygulamalarımız