Artık futbol daha sert

Artık futbol daha sert

Haberler 08.07.2011 - 10:26

  • 1

    Artık futbol daha sert

    Türkiye'de futbol denildiğinde akla amerikan futbolu gelmese de ülkemizde 15-20 senedir oynanıyor. Türkiye'de maçlar ilk olarak Hacettepe ve Boğaziçi üniversiteleri arasında oynanıyordu. Bizim için yeni olan bu sporun büyük takım olarak kabul edilen ekipleri Hacettepe Red Deers ve Boğaziçi Sultans'tı.

    İlk senelerde ekipmanlar (kask, omuzluk) olmadan oynanan amerikan futbolu 2001'e kadar ferdeasyonu olmadan üniversiteler arasında oynanıyor ve yavaş yavaş yayılıyordu. Ekipmanlar getirildikten ve federasyon açldıktan sonra bütün üniversitelere yayılmaya başladı ve artık mezun olanlar ya da üniversite dışında oynamak isteyenler için pro lig kuruldu.

    Günümüzde 2 pro lig, pro A ve pro B, 2 üniversite ligi var ve bu ligler Türkiye Softbol, Beyzbol Federasyonu bünyesinde bulunmakta. Bazı takımlar geçen sezondan itibaren Avrupa'ya açılmış birkaç maç yaptılar. Milli takımı da kuruldu ancak bugüne kadar başka bir takımla maç yapılmadı.

    "Yükselmeye ve yayılmaya devam eden amerikan futbolu, bildiğimiz futbolun tahtına ortak olabilecek mi?", bunu zaman gösterecek.
  • 2

    İlk zamanlar

    1989 yılında Boğaziçi'nde başlayan bu akım 2 yıl sonra Hacettepe'yle yayılmaya devam etti. İlk başladıkları yıllardan beri gelen rekabet devam ediyor.

    Amerikan futbolunu bu şekilde oynamak çok tehlikeli ancak imkanlar kısıtlıyken elden başka bir şey gelmiyordu.
  • 3

    İlk zamanlar

    Ekipmansız oynanan zamandan bir maç görüntüsü.
  • 4

    Ezeli rekabette bugün

    Boğaziçi, Hacettepe maçından bir görüntü. Ezeli rekabet amerikan futbolunda bu iki takım arasında yaşanıyor. Kolay kolay seyirci ve tribün bulmak oldukça zorken iki takımın maçlarında tribünde bir sürü izleyici oluyor. Boğaziçi'nin çoğu maçına giden bir grup seyircisi zaten mevcut ve bu sporu seyreden izleyici sayısı her geçen gün daha fazla artıyor.

    Daha falza izleyici daha kolay sponsor demek, sponsor bulmak bu sporu daha da geliştiriyor.
  • 5

    Sporun temeli

    Amerikan futbolunun başlayıp bittiği yer akradaşlık, hırs, birliktelik ve motivasyondur. Kim daha çok isterse "who wants it more" diye bir söz vardır.

    Takımda kaptanların liderliği ve oyuncuların kaptana bağlılığı çok önemlidir, çünkü sahada takımın lideri kaptandır. Kaptan bildiğimiz futboldaki kaptanlıktan daha önemli ve vasıflıdır. Tamamen stratejik taktikleri olan bu sporda sahada rakibin oyun taktiği okuyup anlık oyun değişikliği yaparak maçın kaderini değiştirmek kaptanın elindedir.
  • 6

    Sporun temeli

    Amerikan futbolunda oyun bildiğimiz futboldan çok daha farklı. Sporun adı topun ebatı bir ayak büyüklüğünde olduğu için ABD'de "football" olarak geçiyor.

    Oyunda amaç karşı takımın end zone yani karşı yarı sahanın sonuna topu götürmektir. Topu end zone'a götürürken topa hakim takımın 4 hakta 10 yard'lık mesafeyi geçmesi lazım eğer geçemezse topu rakip takıma geçer. Her 10 yardı geçtiklerinde 4 hak daha kazanırlar.
  • 7

    Sporun temeli

    Takımlar üç ayrı takımdan oluşur bunlar, ofans, defans ve özel takımdır.

    Ofans takımı top takımdayken sahaya girer amacı topu koşarak veya pas atarak end zone'a götürüp touchdown yani 6 sayı yapmaktır.Özel takım maçın başlangıcındaki kickoff'taki başlangıç vuruşu için sahaya girer bir takımın özel takımı vururken diğerininki topu yakalayıp ileri taşımaya çalışır. Field goal denen golü atmak için girerler bu golün değeri 3 puandır. Touchdown'dan sonra ekstra puan için girerler burda da gol atmaktır amaç ama bu 1 puan değerindedir.
  • 8

    Sporun temeli

    Defans takımı top rakipteyken sahaya girer amacı rakip takımın ilerlemesini engellemek ve topu kendi takımına kazandırmaktır. Pas çalarak, koşucunun elinden topu çalarak ya da topu elinden düşürterek ve 4 hakta rakip takımın 10 yard gitmesini engelleyerek topu kazanabilir.
  • 9

    Sporun temeli

    Özel takım maçın başlangıcındaki kickoff'taki başlangıç vuruşu için sahaya girer bir takımın özel takımı vururken diğerininki topu yakalayıp ileri taşımaya çalışır.

    'Field goal' denen golü atmak için sahaya girerler, bu golün değeri 3 puandır. Touchdown'dan sonra ekstra puan için girerler burda da gol atmaktır amaç ama bu 1 puan değerindedir.

    Ofans takımı 3 hakta 10 yardı geçemezse 4. hakta topu rakibe daha uzakta vermek için punt takımı girer bir çeşit son hakta topu uzaklaştırmak için vurulan degaj diyebiliriz.
  • 10

    Sporun temeli

    Her takımın ayrı koçu bir de en tepede hepsiyle ilgilenen baş koç bulunur. Bu oyunda koç oyuncu ilişkisi, bağlılık çok önemlidir çünkü saha savaş alanına benzer ve orda oyuncular birbirini kollar, kaptanlar komutan, koçlar generaldir. Türkiye'de yeni bir spor sayıldığı için çok tecrübeli Türk koç sayısı çok az, bu sebepten dolayı Amerikalı koçlar daha çok şey öğretme kapasitesine sahipler.
  • 11

    Amerikan futbolu nasıl oynanır?

    Başlangıç: Haklar center'ın yani ofansif çizgi oyuncuları arasında merkezde bulunan oyuncunun topu bacaklarının arasından oyun kurucuya vermesi ile başlar ve çarpışmalar da peşinden gelir.
  • 12

    Amerikan futbolu nasıl oynanır?

    D line(defansif çizgi) baskısı: Top kalktıktan sonra defansif çizgi oyuncuları ofansif çizgi oyuncularını geçip oyun kurucuyu ya da oyunkurucudan topu alıp koşacak oyuncuyu durdurmaktır.
  • 13

    Amerikan futbolu nasıl oynanır?

    Tackle(toplu oyuncuyu düşürmek): Oyunun keyfili ama sert kısmı burada, defans oyuncuları vurarak ya da sarılıp yere çekerek ofansta top taşıyan oyuncuyu durdurabilirler.
  • 14

    Amerikan futbolu nasıl oynanır?

    Blok(toplu oyuncuyu korumak): Ofansif çizgi oyuncuları oyun kurucularını (QB) ve koşucularını(RB) korumakla görevlilerdir ve gördüğünüz üzere kırmızılı Mersin Mustangs ofansif çizgi oyuncuları Koç Stallions defansif çizgi oyuncularını canla başla tutuyorlar.

    Defans oyuncularını engellemek için yapılan harekete 'blok' denir, bu hareketi yaparken sarılmak fauldür.
  • 15

    Amerikan futbolu nasıl oynanır?

    Sack: Boğaziçi ofansif çizgi oyuncuları Yeditepe Eagles takımının defansif çizgi oyuncularını durduramamışlar ve bakın oyun kurucuyu düşürüyorlar, buna 'sack' denir.
  • 16

    Amerikan futbolu nasıl oynanır?

    Blitz(ofans çizgisinin içine girmek): Defansta birde çizgi gerisnde duran 3 tane linebacker (çizgi arkası) oyuncular vardır. Onların görevi 4 defansif çizgi oyuncusundan kalan boşlukları doldurmak, orta alanı savunmak ve koşucuyu durdurmaktır. Genelde 50'li ya da 90'lı numaralar giyerler.

    Resimde Boğaziçi ofansif çizgi arkasına sarkan Yeditepe çizgi gerisi oyuncusu Boğaziçi oyun kurucusuna ulaşmaya çalışırken...
  • 17

    Amerikan futbolu nasıl oynanır?

    Pas oyunu: İstanbul Cavaliers(Cavs) ve İ.T.Ü Tigers maçından bir görüntü. Oyun kurucunun pas atabileceği reciever (tutucular) vardır. Oyun kurucu onlara koşacakları rotayı söyler boş gördüğüne pas atar bu pas oyunudur. Pas tutan Cavs oyuncusu Tigers defansından sıyrılmaya çalışırken bir görüntü.
  • 18

    Amerikan futbolu nasıl oynanır?

    Cover(markaj): Cavs-Red Deers maçında pas bekleyen Red Deers'lı oyuncuyu marke eden free safety ve cornerback (tutucu marke eden) pası kesmeye çalışırken...
  • 19

    Amerikan futbolu nasıl oynanır?

    Fumble recovery(rakipten top çalmak): Top çalmış bir defans oyuncusu topu takımına kazndırmış olur ama aynı zamanda yere düşmeden gidebildiği kadar gider hatta touchdown bile yapabilir.
  • 20

    Amerikan futbolu nasıl oynanır?

    Interception(pas çalmak): Defans oyuncuları pas çalabilirler demiştik. İşte ona bir örnek: Boğaziçi free safety oyuncusu (pas kesici) Yeditepeli tutucuya gelen pası çalarken...
  • 21

    Artık futbol daha sert

    Sakarya Tatankaları ve Yeditepe Eagles maçından Eagles oyuncusunun son anda yaptığı güzel tackle.
  • 22

    Artık futbol daha sert

    Aynı maçta Eagles defansif çizgi arkası oyuncusu bloktan sıyrılıp toplu oyuncuya yetişmeye çalışırken bir görüntü.
  • 23

    Artık futbol daha sert

    ODTÜ Falcons'lı oyuncu kendisine atılan zor pasa yetişmeye çalışırken şık bir görüntü.
  • 24

    Artık futbol daha sert

    Pası tutmuş olan reciever'ı düşürmeye çalışan cornerback...
  • 25

    Artık futbol daha sert

    Koşucuyu durdurmaya çalışan defansif çizgi oyuncusu...
  • 26

    Artık futbol daha sert

  • 27

    Artık futbol daha sert

    Pası son anda tutup touchdown yapmaya çalışan reciever'ın çabası...
  • 28

    Artık futbol daha sert

    Touchdown yapmış receiver'ın sevinci...
  • 29

    Artık futbol daha sert

  • 30

    Artık futbol daha sert

    Koşarak end zone'a gelen koşucunun atlayarak sayı yaparken görüntüsü.
  • 31

    Sertlik ve sportmenlik

    Bütün sertliğe, hırsa ve heyecana rağmen maç sonunda selamlaşma seromonisinde bütün oyuncular saygı ve sevgi çerçevesi içinde birbirilerini tebrik ediyorlar.
  • 32

    Antreman ve hazırlık

    Herkesin çekindiği sakatlık konusuna gelmek gerekirse sakatlık her sporda olduğu gibi bu sporda da var. İyi ısınarak ve iyi antreman yaparak riski azaltmak mümkün. Amerikan futbolunda en tehlikeli sakatlık boyun ve omurga ile olan sakatlıklar tekniği doğru öğrenip boynunuzu iyice ısıtırsanız riski çok aza indirirsiniz.

    Boğaziçi'li oyuncular maç öncesi birbirilerinin boyunlarını ısıtırlarken...
  • 33

    Federasyon

    Amerikan futbolu Türkiye Beyzbol, Softbol Federasyonu(TBSF) altında 'korumalı futbol' olarak adlandırılıp bünyeye alındı. TBSF bünyesinde dört tane Türkiye için yeni sayılan spor branşı barındırıyor. Beyzbol, softbol, ragbi ve amerikan futbolu federasyonun bünyesindeki sporlardır.
  • 34

    Diğer yeni sporlar

    Beyzbol daha gençler arasında yaygın ve altyapıyı daha fazla önemseyen bir dal.
  • 35

    Diğer yeni sporlar

    Softbol beyzbolun biraz değişiği ve kızların oynadığıdır. Softbolda da altyapı ve gençlere daha fazla önem veriliyor.
  • 36

    Diğer yeni sporlar

    Amerikan futbolunun da çıkış yeri olan ragbi ülkemizde diğerlerine göre biraz daha ilerlemiş ve yaygın bir spordur.
Ana Sayfaya Git
  • ©Copyright 2024 | Tüm Hakları Saklıdır

NTV’de canlı olarak yayınlanan tüm programlar ile ilgili bilgiler, program bölümleri ve programlarla ilgili haberler NTV Ekranı’nda. Günlük NTV yayın akışı ve program saatlerini de NTV Ekranı kategorisinden saat bazında görebilirsiniz. %100 Futbol ile son dakika spor haberlerini, Gündem Masası ile gündem haberleri ile ilgili değerlendirmeleri NTV Ekranı’nda.

Mobil Uygulamalarımız