Asteroit tehdidine karşı 10 önlem

Bilim insanları Dünya'yı tehdit edebilecek asteroitleri etkisiz kılmak için yöntemler geliştiriyor.

Haberler 10.04.2013 - 08:48

  • 1

    Asteroit tehdidine karşı 10 önlem

    Dünya, 15 Şubat sabahı Rusya’nın Çelyabinsk kenti üzerinde patlayan 500 kilotonluk meteorun ardından ‘asteroit’ korkusu yaşamaya başladı (Uzay’dan Dünya’nın atmosferine giren asteroitlere meteor, yere düşen parçalarına meteroit deniyor).
  • 2

    Asteroit tehdidine karşı 10 önlem

    Yerden 10 bin metre yükseklikte patlayan Çelyabinsk meteoru, radarlar tarafından tespit edilemediği gibi, yere düşmesi halinde 2-3 şehri haritadan silecek enerji ortaya çıkaracaktı. Bilim insanları ve dünya devletleri geleceğe yönelik ‘asteroit yok edici’ önlemler üzerinde tartışıyor. Discovery News, alternatifleri mercek altına aldı.
  • 3

    Nükleer füze

    İnsanlığın üzerine gelen ve dinozorlar gibi yok olmasına neden olabilecek bir gök taşına karşı en büyük kozu, şüphesiz nükleer silahlar olur. Ancak bir asteroite nükleer füze göndermek, onu yok etmekten çok, rotasını değiştirmeye yarayacak. Aksi takdirde, akıllıca vurulmayan bir asteroit Dünya’nın üzerine yağan saçmalar halini alabilir. Yine de, iyi bir patlamanın yayacağı radyasyon, küçük çaplı bir asteroitin unufak olmasını ve atmosferde buharlaşmasını sağlayabilir.
  • 4

    ‘Kinetik Durdurucu’

    Bazı bilim insanları, asteroitleri nükleer füzeyle buharlaştırmak yerine, ‘kinetik durdurucu’ kullanılmasını öneriyor. NASA’nın üzerinde kafa yorduğu proje, Dünya’ya yaklaşan asteroitlere yapışarak onları yolundan saptırmayı amaçlıyor. İlerlemekte olan bir bowling topunu bilye atan silahla vurmaya benzeyen plan, asteroite zarar vermeden onun rotasını değiştirmeyi amaçlıyor. Space.com’a göre, hedefteki asteroit Dünya’ya çarpmasından 20 yıl önce başarıyla vurulursa, proje işe yarayabilir. Hatta, 273,500 km hızla ilerleyen asteroitlerin bu şekilde durdurulabileceği tahmin ediliyor.
  • 5

    Boya ile rota saptırma

    Asteroitlerin bir yüzünü boyamak, onları yollarından saptırmak için düşünülen yöntemlerden biri. Bu planın fikri, sıcak bir günde siyah veya beyaz bir tişört giymeye benziyor. Siyah, güneş ışınlarını emecekken, beyaz bir o kadar güneş ışınını yansıtacaktır. Buradan yola çıkarak, bir asteroitin Güneşe dönük yüzünü siyah veya beyaz boyamak, gök taşını Güneş’in radyasyonundan itebilir ve yeni bir rotaya sokabilir. Bilim insanları emilecek veya yansıtılacak radyasyon hesabını iyi yapmak zorunda.
  • 6

    Güneş enerjisi panelleri

    Eğer boyanın işe yaramayacağı konusunda şüpheler çoğalırsa, Güneş’in yaydığı enerji dalgasından da faydalanabilir. Asteroitin yüzeyine yerleştirilecek dev güneş paneleri, Güneş’ten yayılacak radyasyonu yansıtacak ve asteroiti rotasından saptıracak. Bilim insanları, gök cisimlerini bombalamak veya insan göndermekten çok, robotik uzay araçları yerleştirmek konusunda daha başarılı olduğumuz için bu yönteme sıcak bakıyor.
  • 7

    Ağ kullanmak

    Bir asteroiti ağ ile sarmak biraz uçuk kaçık gelebilir, ancak NASA bu kadar güçlü bir hayal gücüne sahip olmasaydı belki bugün Uzay keşfinde geldiğimiz noktaların gerisinde kalmış olabilirdik. Bilim insanları, 2036’da Dünya’ya çarpma ihtimali bulunan Apophis asteroitini, 249 kg ağırlığında karbon fiber bir ağ ile yoldan çıkarabileceklerini düşünüyor. 2029’da Dünya’ya ciddi şekilde yaklaşacak ve bize meydan okuyacak olan asteroit, 7 yıl sonra bu sefer üzerimize gelecek. NASA, yeterli süre varken Apophis için ağ örmeye başlayabilir.
  • 8

    Ayna kullanmak

    Bir asteroitin aynaya bakmasını sağlamak, nükleer füzenin karşısındaki alternatiflerden biri. Stratejik olarak iyi konumlanmış aynalar, Güneş ışınlarını asteroitin bir yüzüne odaklayarak aşırı ısınmasına ve buharlar saçmasına yol açabilir. Böylece, itici güç kazanacak olan asteroit yolundan sapabilir. Bilim insanları, bu plan kapsamında dev bir ayna kullanılabileceği gibi, birçok aynayla da güçlü bir etki yaratılabileceğini düşünüyor.
  • 9

    Roketle imha etme

    Bilim insanlarının ‘imha etme’ planlarından bir diğeri, asteroite bir nevi intihar robotu göndermek. Ağır patlayıcı ve güdümlü füzelerle donatılmış olan robotik uzay aracı, imha edilecek asteroite inecek, yeri kazarak sağlam bir konum elde edecek, ardından kimyasal ve patlayıcı dolu füzeleri sağa sola ateşleyecek. Böylece, Dünya’yı tehdit eden gök taşlarına karşı ne kadar acımasız olduğumuzu gösterebiliriz.
  • 10

    Yerçekimsel traktör

    Adına bakarak bu projenin Uzay Yolu’ndan fırmala bir teknolojiye dayandığı düşünülebilir. Evren’deki tüm nesneler yerçekimsel bir güç yayar. Buna asteroitler ve insan yapımı uzay araçları da dahil. Yerçekimi, Evren’deki en cılız güçlerden biri olsa da, her zaman kullanıma hazır bir fizik kanunu. Bu kapsamda düşünülen yöntem de oldukça basit. Bir uzay aracı, gök taşına yaklaşarak onu yerçekimsel gücüyle itecek. Ancak uzay aracının asteroite çarpmaması için itici güç gerekecek ve bu yerçekimsel itme planını bozabilir. Projenin yüksek maliyeti de yerçekimsel traktörü tercih edilebilirlik sıralamasında aşağılara çekiyor.
  • 11

    Asteroiti robotlarla yemek

    Bir uçuk kaçık proje daha... Asteroitlere, onları yiyecek robotlarla saldırmak bir bilgisayar oyununa benzetilebilir. Ancak NASA ‘Modüler Asteroid Saptırma Görevi Ejektör Ağı’ projesinde tam olarak bunu yapmayı planlıyor. Plan kapsamında, nükleer güçlü robotlar, Dünya’yı tehdit eden asteroite gönderilecek, gök taşının üzerinde kazma ve madencilik işlemlerine başlayacaklar. Ardından, kopardıkları parçaları elektromıknatıslar aracılığıyla büyük bir hızla Uzay boşluğuna fırlatacaklar. Anlaşılacağı gibi yamyam robotlar için ciddi bir Ar-ge gerekiyor.
  • 12

    Dua etmek

    Eğer buraya kadar saydığımız yöntemler Dünya’yı kurtarmaya yetmezse, o zaman bizlere lutfedilen beyinlerimizi son bir çare olarak dua etmek için kullanmak zorundayız. Ne de olsa, çarpışma olasılığı her zaman mevcut. Eğer gerçek bir kıyamet senaryosunda hayatta kalamayacağımız olasılık olarak belirirse, yeraltı sığınaklarınızı hazırlayıp kapakları açtığınızda Mad Max gibi bir dünyada yaşamaya hazırlıklı olun.
Ana Sayfaya Git
  • ©Copyright 2024 | Tüm Hakları Saklıdır

NTV’de canlı olarak yayınlanan tüm programlar ile ilgili bilgiler, program bölümleri ve programlarla ilgili haberler NTV Ekranı’nda. Günlük NTV yayın akışı ve program saatlerini de NTV Ekranı kategorisinden saat bazında görebilirsiniz. %100 Futbol ile son dakika spor haberlerini, Gündem Masası ile gündem haberleri ile ilgili değerlendirmeleri NTV Ekranı’nda.

Mobil Uygulamalarımız