Roket otomobil rekora hazırlanıyor

Bir savaş pilotunun 'yerde uçuracağı' Bloodhound, saatte 1700 km hıza erişecek.

Haberler 20.06.2010 - 14:11

  • 1

    Roket otomobil rekora hazırlanıyor

    Bir savaş pilotunun “yerde uçuracağı” Kan Tazısı”, saatte 1700 km hıza erişecek. İngiltere’de hız meraklısı bir girişimciyle bir savaş pilotunun ortak projesi olan jet-roket karması bir otomobil, kolay kolay kırılamayacak bir yer hız rekorunu kırma yolunda emin adımlarla ilerliyor.
  • 2

    Roket otomobil rekora hazırlanıyor

    Bloodhound (kan tazısı) adlı aracın yapımı için neredeyse tüm İngiltere seferber olmuş durumda. Projenin baş mühendisi, Rolls-Royce ve Boeing firmalarıyla yeni geliştirilen, dikine havalanabilme ve inme özellikli F-35 avcı uçaklarının üretiminde önemli görevler üstlenen Mark Chapman. Aracı kullanacak olansa, Kraliyet Hava Kuvvetleri’nden (RAF) Yarbay Andy Green.
  • 3

    Roket otomobil rekora hazırlanıyor

    Yaklaşık 20 ay önce açıklanan proje kapsamında yapımı sürmekte olan aracın hedefi, saatte 1690 km hıza (ses hızının 1,4 katı) erişerek mevcut rekoru %31 ileriye taşımak. 46 yaşındaki pilot, daha önce de ThrustSSC (supersonic car) adlı araçla saatte 1228 km hıza ulaşmış ve mevcut rekora imza atmıştı. (Mach skalası denen hız ölçeğinde 1’e denk gelen ses hızı, 20 derece sıcaklıkta ve kuru havada saatte 1236 km olarak tanımlanıyor.).
  • 4

    Roket otomobil rekora hazırlanıyor

    Yapımı sürmekte olan araç, 12,8 m uzunluğunda ve 6,4 m genişliğinde. Yakıt doldurulmuş halde ağırlığınınsa yaklaşık 6,5 ton olacağı hesaplanıyor. Ayrı ayrı montajlanacak 300 alt bileşenden oluşan gövdenin, kokpitin de bulunacağı ön yarısı karbon lifinden, roketi ve jet motorunu taşıyacak arka bölümüyse çelik ve aluminyumdan yapılı.
  • 5

    Roket otomobil rekora hazırlanıyor

    Rekor için tasarlanan araç için gereken muazzam itkiyi, Falcon adlı, benzerlerinden hafif ve küçük bir hibrid roket (katı yakıt ve ateşleyici sıvıyla çalışan) ve halen çeşitli Avrupa ülkelerinin hava kuvvetleri’nde kullanılan Eurojet savaş uçakları için geliştirilen EJ200 Typhoon turbofan jet motoru birlikte oluşturacak. Jet motoru 9 ton, roketse 12 ton itki üretecek. Araçta bir de rokete yakıtını oksidize edecek peroksiti püskürtmek üzere güçlü bir içten yanmalı motor ekleniyor. Araca sağlanan maksimum itkinin “beygir gücü” (HP) karşılığı 180 adet Formula-1 yarış otomobilinin gücüne eşit!
  • 6

    Roket otomobil rekora hazırlanıyor

    Jet motoru, aracı saatte 560 km hıza eriştirdikten sonra roket de devreye girerek 20 saniye içinde hızı 1,4 Mach düzeyine taşıyacak. Jet motorunun roketle birlikte devrede kalması, aracın pilot tarafından daha kolay kontrol edilebilmesi için önemli. Rekor denemesi sırasında metrekareye 12ton yüklere maruz kalacak olan aracın kontrolünü kolaylaştırmak için ayrıca burun kısmına ve arkadaki kuyruğuna küçük kanatlar eklenmiş.
  • 7

    Roket otomobil rekora hazırlanıyor

    Hedeflenen hızda aracın stabilitesi de çok önemli olduğundan, dakikada 10.000 devirin üzerinde döneceği hesaplanan 90 cm çapında ve 15 cm genişliğindeki tekerlekler “dolma” alüminyumdan.
  • 8

    Roket otomobil rekora hazırlanıyor

    BloodhoundSSC’nin 0’dan saatte 1690 km hıza 42 saniye içinde ivmeleneceği hesaplanıyor. Aracın ön tarafındaki kokpitte ayakları önde yatar biçimde kullanacak olan pilot Green, 3g (vücut ağırlığının 2,4 katı) kuvvete maruz kalacak. Araç hedeflediği rekor hıza eriştikten sonra yavaşlarken, önce panel fren yüzeyleriyle yavaşlatılacak, hız saatte 600 km’ye indiğinde de açılacak fren paraşütüyle durdurulacak.
Ana Sayfaya Git
  • ©Copyright 2024 | Tüm Hakları Saklıdır

NTV’de canlı olarak yayınlanan tüm programlar ile ilgili bilgiler, program bölümleri ve programlarla ilgili haberler NTV Ekranı’nda. Günlük NTV yayın akışı ve program saatlerini de NTV Ekranı kategorisinden saat bazında görebilirsiniz. %100 Futbol ile son dakika spor haberlerini, Gündem Masası ile gündem haberleri ile ilgili değerlendirmeleri NTV Ekranı’nda.

Mobil Uygulamalarımız