Sanılanın aksine zeki olan hayvanlar

Zeki hayvanlar denince akla ilk primatlar (iri beyinli yüksek memeliler) geliyor. Oysa şaşırtıcı derece bilişsel yeteneklere sahip başka türler de var. İşte onlardan bazıları...

Haberler DW Türkçe 15.01.2017 - 13:00 Son Güncelleme : 15.01.2017 - 13:05

  • 1

    Hiç de aptal değil

    Tavuklar hiç de hak etmedikleri bir şekilde aptal sayılıyor. Oysa bu kuşlar hemcinslerini farklı durumlara karşı, farklı seslerle uyarma yeteneğine sahip olduğu gibi, aynı zamanda oldukça kapsamlı bir mekan ve zaman algısına da sahip. Bu hayvanlar ayrıca diğerlerinin duygularını da paylaşabiliyor.
  • 2

    Kemirgenler, dil konusunda dahi

    Bu çayır köpekleri geniş bir işaret diline sahip. Birbirinden oldukça ince farklılıklarla ayrılan bu sesleri neredeyse bir dil olarak tanımlamak bile mümkün. Böylece hemcinslerini olası bir tehlikeye ya da davranış stratejisine ilişkin olarak ayrıntılı bilgilendirebiliyorlar. Her yırtıcı türü için farklı olarak geliştirdikleri bir uyarı sesine sahipler.
  • 3

    Karmaşık iş bölümü

    Kimse böceklerin akıllı olduğunu düşünmez. Ama arılar hemcinsleri için sahip oldukları yetenekler açısından bir örnek. Oldukça gelişmiş karmaşık grup iş bölümünü sürdürebilmek için bir iletişim yöntemi geliştirmişler. Arılar, danslarıyla tarif etmek istedikleri yere ilişkin bilgileri paylaşabiliyor. Ayrıca farklı geometrik formları ayırt etme yetenekleri var.
  • 4

    Güvercinler dokuza kadar sayabiliyor

    Güvercinler araştırmacıları sürekli şaşkına çeviriyor. Dokuza kadar sayabiliyorlar ve dokunmatik ekrandaki karmaşık görevleri çözebiliyorlar. Bu görevlerin bazılarını primatlarla birlikte yerine getirebiliyorlar. Konum belirlemede ise onların üstüne yok. Yüzlerce kilometre uzaklıktan bile evlerini bulabilirler.
  • 5

    Sadece soğuk kanlı tembeller mi?

    Düşük sıcaklık derecelerinde miskinler ve onları harekete geçirmek zor. Ama havalar ısınmaya başlayıp, kendilerini daha rahat hissettiler mi yapabilecekleri şeyler çok. Amerikalı araştırmacılar bu türe belirli kapakların altındaki yemlere ulaşmalarını konu alan bazı görevler verdi. Sonuç: Kertenkeleler esnek problem çözücüler ve birbirlerinden öğrenebiliyorlar.
Ana Sayfaya Git
  • ©Copyright 2024 | Tüm Hakları Saklıdır

NTV’de canlı olarak yayınlanan tüm programlar ile ilgili bilgiler, program bölümleri ve programlarla ilgili haberler NTV Ekranı’nda. Günlük NTV yayın akışı ve program saatlerini de NTV Ekranı kategorisinden saat bazında görebilirsiniz. %100 Futbol ile son dakika spor haberlerini, Gündem Masası ile gündem haberleri ile ilgili değerlendirmeleri NTV Ekranı’nda.

Mobil Uygulamalarımız