Uzaya bir iki

Özel sermayeyle geliştirilen uzay yolculuğu projeleri birbirini izliyor.

Haberler 21.12.2009 - 15:33

  • 1

    Virgin Galactic

    Özel sermayenin uzay yolculuğuna ilgisi gittikçe tırmanıyor. İster turistik ister NASA göreviyle olsun, özel sektörün uzay uçuşları pek yakında sıradan hale gelecek. Örneğin Vizyoner ve milyarder işadamı Richard Branson’ın sahibi olduğu Virgin Galactic firması, sekiz yolcu kapasiteli SpaceShipTwo uzay aracının inşasını tamamladı. Geminin bu yıl test uçuşuna çıkması, gelecek yıl da ilk turistik ticari uçuşunu gerçekleştirmesi bekleniyor
  • 2

    SpaceX

    İnternet üzerindeki en büyük ödeme sistemi olan PayPal’ın ortağı Elon Musk, ilk özel sermayeli roket uçuşunu gerçekleştirerek, NASA’nın Uluslararası Uzay İstasyonu’na malzeme tedariğinde kullanılacak kargo aracı ihalesini (1.6 milyar dolar) alma peşinde. Fotoğraf, SpaceX Falcon Flight 4 roketinin Omelek Adası’ndan fırlatılışını gösteriyor.
  • 3

    Orbital Sciences Corp.

    NASA’yla 1.9 milyar dolarlık kontrata imza koyan firma, genellikle uzaya uyfu fırlatılmasında kullanılan küçük roketler yapıyor. NASA’nın yeni nesil insanlı Orion CEV uzay aracı programı için fotoğrafta prototipi görülen Launch Abort System Orbital modülünü üretecek.
  • 4

    Scaled Composites

    Deneysel hava aracı tasarımcısı Burt Rutan tarafından 1982’de kurulan firma, ilk yıllarındaki ‘kaportacı’ görünümünden hızla sıyrılıp Virgin Galactic için SpaceShipTwo’nun mühendisliğini halletti.
  • 5

    Masten Space Systems

    Yeni kurulan firma geçen Kasım’da 1 milyon dolarlık Lunar Lander Challenge konkurunu kazandı. Gelecek yıl insansız yörüngesel bir kargo taşıyıcısını uzaya fırlatmaya hazırlanıyor.
  • 6

    Armadillo Aerospace

    Bilgisayar oyunu geliştiricisi John Carmack’in kurduğu firma, Lunar Lander Challenge konkurunda ikinci oldu. Gelecek yıl Dünya yörüngesine insanlı bir uzay aracı yerleştirmeyi hedefliyor.
  • 7

    Planetary Society

    2005’te faaliyetine başlayan kar amaçsız firma, LightSail-1 isimli uzay uçurtmasını yörüngeye yerleştirme denemesini bu yıl ikinci kez gerçekleştirecek.
  • 8

    Bigelow Aerospace

    Milyarder Robert Bigelow’un firması, uzaya iki adet ‘şişirilebilir’ uzay oteli prototipi yerleştirdi. İnsan barındırabilecek ilk otelinse 2014’te yörüngeye oturtulması planlanıyor. Gerçekleşirse dünyanın ilk uzay oteli ünvanını kazanacak olan modülü, eski NASA mühendisi William Schneider tasarladı (fotoğraftaki şahıs).
  • 9

    XCOR Aerospace

    California’da yerleşik bu küçük firma, ABD’nin ilk roket güdümlü uçağını tasarladı. Şu sıralar Lynx adını verdiği, İki yolculu ilk yörünge-altı turist gemisini geliştiriyor.
  • 10

    Blue Origin

    Amazon.com’un kurucusu Jeff Bezos’ın detaylarını sır gibi sakladığı ‘damlacık’ uzay gemisi, dikey kalkış ve iniş için tasarlandı. Yörüngenin altındaki bir irtifada ilk turistleri 20102’de dolaştırmayı hedefliyorlar.
  • 11

    Ad Astra Rocket Co.

    Emekli astronot Franklin Chang Diaz’ın kurduğu firma 200 kilowattlık plazma roketini deneme aşamasına geldi. Roketin 2013’te Uluslararası Uzay İstasyonu’na insan taşımaya başlaması planlanıyor.
  • 12

    Interorbital Systems

    Roderick ve Randa Millron çiftinin kurduğu taze firma, yörüngeye uydu götürecek. İlk fırlatmanın bu yıl yapılması bekleniyor.
  • 13

    Da Vinci Project/The Dreamspace Group

    Kanadalı firma, yörünge altı irtifaya yolcu taşıyacak tek koltuklu uzay aracını bu yıl tanıtacak. 2012’de üç kişilik modelini uçurmaya çalışacaklar.
  • 14

    Space Adventures

    Roket veya uzay gemisi yapmıyor ama uzay turisti rezervasyonlarını organize ediyor. Soyuz uzay aracıyla uzaya açılan turistlerden Charles Simonyi, Uluslararası Uzay İstasyonu’nda gayet mutlu görünmekte.
Ana Sayfaya Git
  • ©Copyright 2024 | Tüm Hakları Saklıdır

NTV’de canlı olarak yayınlanan tüm programlar ile ilgili bilgiler, program bölümleri ve programlarla ilgili haberler NTV Ekranı’nda. Günlük NTV yayın akışı ve program saatlerini de NTV Ekranı kategorisinden saat bazında görebilirsiniz. %100 Futbol ile son dakika spor haberlerini, Gündem Masası ile gündem haberleri ile ilgili değerlendirmeleri NTV Ekranı’nda.

Mobil Uygulamalarımız