FETÖ'nün 'suikast timi' hakim karşısında

Fethullahçı Terör Örgütü'nün (FETÖ) darbe teşebbüsünde Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'a yönelik suikast girişimi ve iki polisin şehit edildiği saldırıya ilişkin, davanın ilk duruşması Muğla'da yapıldı.

Haberler NTV Haber, Anadolu Ajansı 20.02.2017 - 09:57

  • 1

    Fetullahçı Terör Örgütü'nün (FETÖ) darbe teşebbüsü sırasında Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'a yönelik suikast girişimi ve iki polisin şehit edildiği saldırıya ilişkin 3'ü firari 44'ü tutuklu 47 sanığın yargılandığı davanın ilk duruşması Muğla’da başladı.  

    Duruşmayı izleyen NTV İzmir Temsilcisi Merih Ak, davada yaşananları ve sanıkların yaptıkları savunmaları aktardı.

    Savunma yapan eski tuğgeneral Gökhan Şahin Sönmezateş, suikast emrini darbeci Semih Terzi’den aldığını söyledi.

    Komutanların kendisine verdiği emirleri uyguladığını dile getiren eski Binbaşı Şükrü Seymen ise "Ben darbe yaptım, bunun cezası idam bile olsa canım yanmaz" dedi.

  • 2

    Muğla Ticaret ve Sanayi Odası Salonunda görülen ilk duruşmaya, Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın 3 avukatı ile sanık avukatları, şehit polislerin yakınları katıldı.

    Sanıkların gruplar halinde getirilişi sırasında havadan da bir polis helikopteri takipte bulundu.

    Sanıkların gruplar halinde getirilişi sırasında salon etrafında toplanan çok sayıda vatandaş sanıkları protesto etti.

  • 3

    Duruşmaya katılan avukatlar yetki belgesi ve vekaletname göstererek salona alındı, sanık yakınlarının üst araması yapıldı, X-Ray cihazından geçirildi.

    Bu arada, sanık yakınlarından birer kişinin duruşmayı izlemesine izin verildiği bildirildi.

  • 4

    Davadan çekilen bazı sanık avukatlarının yerine yenilerinin tayin edileceği öğrenildi.

    Duruşmada ilk olarak sanıkların yoklaması yapıldı, ardından kimlik tespitine geçildi.

  • 5

    Mahkeme Başkanı Emirşah Baştoğ, duruşmayı izleyenlere ses kaydı ve görüntü alınmasının yasak olduğunu söyledi.

    Avukatlara soru sorma hakkı tanıyacaklarını vurgulayan Baştoğ, "Duruşma 4 gün devam edecek ve cuma günü ara vereceğiz. Pazartesi günü de ara vereceğiz ve salı günü yeniden başlayacağız. 15 Mart'a kadar duruşmayı devam ettireceğiz. İkinci celseyi 24-28 Nisan arasında yapmayı planlıyoruz. Daha sonra 5-9 Haziran arasında ikinci duruşma yapılacak" dedi.

  • 6

    Mahkeme salonu önündeki protesto gösterisine AK Parti Muğla Milletvekili Nihat Öztürk ve AK Parti İl Başkanı Kadem Mete de yer aldı.

  • 7
    Cumhurbaşkanı Erdoğan lehine, FETÖ lideri Fetullah Gülen aleyhine slogan atan protestocular, "Vatan milletindir, darbecilerin değil", "Bu milleti diz çöktüremezsiniz", "İdam isteriz" gibi yazıların bulunduğu dövizler taşıdı.
  • 8

    Gösteriye katılan vatandaşlardan bazılarının İngilizce olarak "FETÖ Game Over" (FETÖ oyun bitti), "Gülen you have innocent blood in your hand" (Gülen elinde masum kanı var), "We know the enemy" (Düşmanı tanıyoruz), "249 Martyrs for democrasy on the night of 15 July. Give as murderer Gulen back. Erdoğan a defender of democrasy" (15 Temmuz gecesi demokrasi için 249 şehit. Katil Gülen'i bize geri verin. Erdoğan, demokrasinin savunucusu) yazılı döviz ve pankartlar taşıdıkları dikkati çekti.

  • 9

    Duruşmada Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın konakladığı Marmaris'teki otele yönelik saldırıyı yönettiği belirtilen eski tuğgeneral Gökhan Şahin Sönmezateş'in ifadesi alındı.

    Sönmezateş, emri darbeci Semih Terzi’den aldığını söyledi.

    11 Temmuz’da darbeden haberdar olduğunu dile getiren Gökhan Sönmezateş, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın nerede olduğunun öğrenilmeye çalışıldığın kendisine iletildiğini söyledi.

  • 10

    Sönmezateş, “Çarşamba günü bana açık emir verildi. Cumhurbaşkanı ele geçirildikten sonra Ankara’ya getirilecek denildi. Onun dışında suikast olayıyla ilgili bana herhangi bir emir verilmedi” dedi.

    Sanık Sönmezateş, hakimin ısrarla “Emri kim verdi?” şeklindeki sorusuna “Emri Semih Terzi’den aldım” diye yanıt verdi.

  • 11

    Tuzağa düşürüldüğünü savunan Sönmezateş, şöyle konuştu: “Evet, ben bu görevi kabul ettim. Bunun bedelini de şu anda ödüyorum. Saat 22.00’de hazırdık, 01.40’a kadar bekletildik. Saat 02.20 gibi de havalandık. 4 saat havalimanında bekletildik. Biz bir tuzağa gönderildik. Bizi 4 saat kim bekletti? Darbenin TSK tarafından yapıldığı ve emri Genelkurmay Başkanı’nın verdiği söylendi. Emir Genelkurmay’dan diyerek bizi yanlış yönlendirmişler. Biz Çiğli’de havalandıktan sonra Cumhurbaşkanı Erdoğan, İstanbul’da açıklama yaptı. Böyle bir planı 15 yaşındaki bir çocuk  bile vermez. FETÖ’yle bir alakam yok.”

  • 12

    Sönmezateş’in ardından Otele baskın düzenleyen timin başındaki kişi olduğu belirtilen eski Binbaşı Şükrü Seymen savunma yaptı.

    FETÖ’cü olmadığını söyleyen Seymen, şöyle konuştu: “14 Temmuz’da Semih Terzi beni aradı. 12 kişilik tim hazırlamamı istedi. Biz verilen emri sorgulamayız. Komutanlar emir verir, biz yerine getiririz. Hiçbir şeyden korkmuyorum. Ben darbe yaptım, bunun cezası idam bile olsa canım yanmaz. Yaptığım tek şey Semih ve Gökhan Paşa’nın emirlerine uymaktır.”

  • 13

    Şükrü Seymen, iki polisi şehit ettiği iddiasına ilişkin “Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın koruma polisleri ateş açtı. Biz de bu ateşe karşılık verdi. Daha sonra siper aldık. Hedef göztemedik. Karanlıkta hedef gözetmemiz mümkün değildi” dedi.

    Cumhurbaşkanı’na hakaret etmediğini belirten Seymen, “Hakaret etmedim, zaten terbiyem de buna müsaade etmez. Ben cumhurbaşkanını otelden sağ olarak alacaktım. Ondan sonra ne olacağını bilmiyorum” diye konuştu.

  • 14

    FETÖ elebaşı Fetullah Gülen'in "bir numaralı" sanık olarak yer aldığı iddianamede, 3'ü firari 44'ü tutuklu 47 sanığın "Cumhurbaşkanına suikast", "anayasayı ihlal", "yasama organına karşı suç", "hükümete karşı suç", "silahlı terör örgütü yöneticisi olma", "yerine getirdiği kamu görevi nedeniyle kasten öldürme", "yerine getirdiği kamu görevi nedeniyle kasten öldürmeye teşebbüs etme", "kasten öldürmeye teşebbüs", "zincirleme şekilde cebir ve tehdit kullanarak kişiyi hürriyetinden yoksun kılma", "neticesi sebebiyle ağırlaşmış yaralama", "zincirleme şekilde silahla tehdit", "Cumhurbaşkanına hakaret", "zincirleme şekilde kamu görevlisine görevi nedeniyle hakaret", "kamu malına zarar verme", "mala zarar verme", "nitelikli olarak konut dokunulmazlığının ihlali" ve "nitelikli yağma" suçlarından cezalandırılmaları isteniyor.

  • 15
    Saldırıyı gerçekleştiren FETÖ'nün "suikast timi"ndeki biri firari 37 asker için en az 6'şar kez ağırlaştırılmış müebbet talep ediliyor.
  • 16
  • 17
Ana Sayfaya Git
  • ©Copyright 2024 | Tüm Hakları Saklıdır

NTV’de canlı olarak yayınlanan tüm programlar ile ilgili bilgiler, program bölümleri ve programlarla ilgili haberler NTV Ekranı’nda. Günlük NTV yayın akışı ve program saatlerini de NTV Ekranı kategorisinden saat bazında görebilirsiniz. %100 Futbol ile son dakika spor haberlerini, Gündem Masası ile gündem haberleri ile ilgili değerlendirmeleri NTV Ekranı’nda.

Mobil Uygulamalarımız