Tüm dünya aşıya ne zaman ulaşabilecek? Aşılar etkili olursa corona virüs tahminen ne zaman sona erecek?

Almanya Federal Sağlık Bakanlığı'na bağlı Robert Koch Enstitüsü Daimi Aşı Komisyonu başkanı Thomas Mertens'in, “Günde 150 bin ila 200 bin kişiye aşı yapabiliyoruz, haftada beş ya da altı gün aşı uygulanacağını varsayarsak ne kadar süreceğini tahmin edebilirsiniz” açıklamasının ardından tüm dünyanın aşıya ne zaman ulaşacağı merak kazandı. CDC’nin “Nüfusun yaklaşık yüzde 67’sinin aşı olması sürü bağışıklığı için yeterlidir” açıklamasından sonra sürü bağışıklığı için dünyaya yaklaşık1 yıl gerekirken, yaklaşık 9 aydır mücadele edilen corona virüsü sona erdirmesi umut edilen aşıların tahminen bütün dünyaya ulaşması ise en erken 1,5 yılı bulacak.
Hazırlayan: Akın Murteza / ntv.com.tr 

Haberler ntv.com.tr 03.12.2020 - 12:28 Son Güncelleme : 03.12.2020 - 16:52

  • 1

    NTV.COM.TR

    Corona virüs aşısının son virajına girilen şu günlerde her geçen dakika corona virüs aşısına bir adım daha yaklaşıyoruz. Onaylanma süreci sonrasında uygulanmaya başlanacak olan corona virüs aşılarının ilk olarak hangi gruplara uygulanacağı konusu da belirlenmeye başladı.

  • 2

    İlk olarak hangi gruplara aşı uygulanacağını açıklayan ülkeler, 65 yaş üstü kişileri, engellileri ve kronik hastaları öncelikli grup olarak belirlerken halihazırda üretilen aşıların kişilere yetip yetmeyeceği de merak konusu. İlk olarak aşılanan grupta olmayanlar ise ne zaman aşı olacaklarını merakla bekliyorlar. Aşılama sırasında son sıralarda olan kronik rahatsızlığı olmayan ya da belirtilen yaş gruplarında yer almayan kişilerin aşıya ulaşması muhtemelen daha uzun bir süre alacak.

  • 3

    2021'DEKİ ÜRETİM KAPASİTESİ 4'TE 3'E YETECEK

    Geçtiğimiz gün AB yetkilileri tarafından yapılan “2022 yılına kadar tüm AB ülkelerindeki vatandaşlar aşılanamaz” açıklaması sonrasında da Nature dergisinde yayınlanan makale, aşı çalışmasında bulunan dört şirketin 2021'in sonuna kadar dünyanın üçte birine yetecek kadar aşı üretme kapasitesine sahip olduğunu açıkladı.

  • 4

    İngiliz AstraZeneca - Oxford Üniversitesi, Alman Pfizer - Biontech ve ABD’li Moderna'nın 2021 yılı sonuna kadar yaklaşık 2,6 ile 3,1 milyar kişiye, Rus aşısı Sputnik V’in üreticisi Gamaleya ile Çin aşısı Sinovac'ın da 500'er milyon kişiye aşı üretebileceği belirtilirken aşı üreten şirketlerin bugüne kadar ürettiği aşıların neredeyse tamamı satın alındı.

    Avrupa Birliği'nin 27 üye ülkesi ve diğer beş zengin ülke, aşıların yarısını satın almak için sözleşme imzalarken bu 32 ülkenin nüfusu dünya nüfusunun sadece yüzde 13’ünü oluşturuyor.

  • 5

    ‘GÜNDE 150 BİN İLA 200 BİN ARASI AŞILAMA YAPILABİLİR’

    Geçtiğimiz günlerde CDC’nin “Nüfusun yaklaşık yüzde 67’sinin aşı olması sürü bağışıklığı için yeterlidir” açıklamasından sonra, Almanya Federal Sağlık Bakanlığı'na bağlı Robert Koch Enstitüsü Daimi Aşı Komisyonu başkanı Thomas Mertens, “Günde 150 bin ila 200 bin kişiye aşı yapabiliriz, haftada beş ya da altı gün aşı uygulanacağını varsayarsak ne kadar süreceğini tahmin edebilirsiniz” ifadeleriyle aşının tüm Almanya’ya ulaşmasının en iyi ihtimalle yaklaşık 480 gün süreceğini ifade etti.

  • 6

    TÜM ALMANYA’DA YAKLAŞIK 16 AY SÜRECEK

    83 milyonluk nüfusa sahip olan, disiplin ve düzeniyle bilinen Almanya’da günde en fazla 200 bin aşının altı gün yapılacağı var sayılırsa, tüm ülkeyi aşılama işleminin yaklaşık 480 gün süreği ön görülüyor.

    AB ve diğer beş ülkenin aşıların ön siparişlerini gerçekleştirdikleri için öncelikli başlayacağı aşılama işlemlerinin en iyi ihtimalle 16 ay süreceği var sayıldığında, geç ulaşan ülkeler daha uzun süre corona virüs ile savaşmaya devam edecek.

  • 7

    Yakın zamanda onaylanarak uygulanmaya başlanacak aşıların ülkelere dağıtım süreçleri planlanırken aşıyı uygulama aşamaları, uygulama sıklıkları ve aşı tedariklerine göre, tüm dünyada corona virüsün tamamen yok olmasının 2023'e sarkabileceğini tahmin etmek çok zor olmaz. Aşıya geç ulaşacak ve sağlık sistemleri tam oturmamış ülkeleri de göz önüne aldığımızda corona virüs adını 2022'ün sonlarına kadar sıklıkla duyacağız gibi görünüyor.

Ana Sayfaya Git
  • ©Copyright 2024 | Tüm Hakları Saklıdır

NTV’de canlı olarak yayınlanan tüm programlar ile ilgili bilgiler, program bölümleri ve programlarla ilgili haberler NTV Ekranı’nda. Günlük NTV yayın akışı ve program saatlerini de NTV Ekranı kategorisinden saat bazında görebilirsiniz. %100 Futbol ile son dakika spor haberlerini, Gündem Masası ile gündem haberleri ile ilgili değerlendirmeleri NTV Ekranı’nda.

Mobil Uygulamalarımız