5 bin metrede 100 tonluk hazine

Alman denizaltısı tarafından 1942 yılında 100 ton gümüş para taşırken batırılan City Of Cairo gemisine ulaşıldı. Gemiden 50 milyon dolar tutarında gümüş çıkartıldı. Gemi bir U Boat tarafından Bombay'dan İngiltere'ye giderken batırılmıştı.

Haberler 20.04.2015 - 09:03

  • 1
    Bir İngiliz araştırma şirketi 1942 yılından bu yana denizin dibinde bekleyen milyonlarca dolarlık servete sonunda ulaşmayı başardı.

    SS City of Cairo isimli gemi, 6 Kasım 1942 tarihinde Bombay'dan ayrıldıktan sonda batırıldı.

    Gemide, savaşı desteklemek için İngiltere'nin istediği yüzbinlerce gümüş Hint Rupi'si bulunuyordu.
  • 2
    Okyanusta yol alan buharlı gemiyi, çevrede dolaşan bir Alman denizaltıısı kısa sürede fark etti.

    Gemi Alman denizaltısı için kolay avdı ve iki torpidonun isabet etmesi sonucu 10 dakikada battı. St Halena (Atlas Okyanusu'nun güney ucu) adası açıklarında batan gemi, 2011 yılına kadar bulunamadı.
  • 3
    İngiliz araştırmacı John Kingsford 2011 yılında Güney Atlantik'te araştırma yaparken geminin izini buldu.

    İngiliz hükümetiyle anlaşma yapan Derin Okyanus Araştırma şirketi, haftalarca geminin bulunduğu bölgede çalışma yürüttü. Gemi denizin 5 bin 100 metre derinliğinde yatıyordu.
  • 4
    Deniz dibindeki bulguların City Of Cairo gemisine ait olduğu bir süre sonra kesinleşti. Şirket ve İngiliz hükümeti, 2013 yılı sonunda biten araştırmanın açıklanmasına kısa süre önce izin verdi.
  • 5
    Araştırma şirketi, gemi batığının yanı sıra, gemiyi batıran torpidonun da izini buldu. Torpidonun pervanesi deniz yatağında yarı batık olarak duruyordu.
  • 6
    Gemi battığında filikalar denizde dolaşırken, Alman denizaltısı suyüzüne çıkar. Denizaltının kaptanı Karl Friedrich Merten, kazazedelere en yakın karanın bulunduğu yönü gösterir ve "İyi geceler, sizi batırdığımız için üzgünüz" der.
  • 7
    Gemi batarken, 311 kişiden sadece 6'sı yaşamını yitirir. Fakat yardım 6 hafta sonra ulaşır ve bu arada 104 kişi yaşamını yitirir.
  • 8
    Gemiden çıkartan gümüş paraların değerinin 50 milyon dolar olduğu tahmin ediliyor.
Ana Sayfaya Git
  • ©Copyright 2024 | Tüm Hakları Saklıdır

NTV’de canlı olarak yayınlanan tüm programlar ile ilgili bilgiler, program bölümleri ve programlarla ilgili haberler NTV Ekranı’nda. Günlük NTV yayın akışı ve program saatlerini de NTV Ekranı kategorisinden saat bazında görebilirsiniz. %100 Futbol ile son dakika spor haberlerini, Gündem Masası ile gündem haberleri ile ilgili değerlendirmeleri NTV Ekranı’nda.

Mobil Uygulamalarımız