Bu topraklar nice zenginlikleri yaşattı...

Şarapçılık kültürü Türkiye'de oldukça hızlı bir şekilde gelişmekte. Türkiye topraklarında üretilen şaraplar artık dünyaya açılıyor.Geniş bir tarihi geçmişi olan ve Türkiye'de şarap üretiminin merkezi olan bölgelerden Kapadokya,Elazığ,Diyarbakır,Mardin,ve Tokat'ı daha yakından tanımaya çalışıyoruz.

Haberler 31.03.2011 - 14:57

  • 1

    Bu topraklar nice zenginlikleri yaşattı...

    İşte Türkiye'nin tarihe iz bırakmış, her yıl binlerce turisti ağırladığı en önemli bölgeleri... Ve ortak noktaları; zengin topraklarında yetişen üzümleri ile üretilen zengin şarapları...
  • 2

    Büyülü atmosferiyle Kapadokya

    60 milyon yıl önce bölgede bulunan Erciyes, Hasandağı ve Güllüdağ’ın püskürttüğü lav ve küllerden oluşan, yumuşak tabakaların milyonlarca yıl yağmur ve rüzgar tarafından aşındırılmasıyla şimdiki halini alan Kapadokya, Türkiye'nin en fazla ilgi gören yerlerinden biri.

    Avanos, Ürgüp, Göreme, Akvadi, Uçhisar ve Ortahisar Kaleleri, El Nazar Kilisesi, Aynalı Kilise, Güvercinlik Vadisi, Derinkuyu, Kaymaklı, Özkonak Yeraltı Şehirleri, Ihlara Vadisi, Selime Köyü, Çavuşin, Güllüdere Vadisi, Paşabağ-Zelve bölgenin önemli turistik alanları...

    Kapadokya'da kültürel miras da her daim canlı... El sanatları, çömlekçilik, halı (kilim) dokumacılığı, el yapımı bebek üretimi ve oniks taş işlemeciliği heem birer sanat eseri ortaya koyuyor hem de bölge ekonomisine büyük katkı sağlıyor.
  • 3

    Büyülü atmosferiyle Kapadokya

    Bölge sadece etkileyici doğasıyla değil zengin mutfak kültürüyle de oldukça ilgi görüyor. Kapadokya’ya gidince mutlaka tatmanız gerek lezzetler arasında tandırda yapılan testi kebabı, bölgeye has tandır çorbası ve doğal ekmekler bulunuyor.

    Bölgenin en önemli özelliklerinden biri ise şarapçılık kültürünün çok gelişmiş olması. Türkiye’nin en kaliteli şaraplarının büyük bir kısmı bu bölgede üretiliyor.
  • 4

    Kapadokya'da şarap kültürü

    Türkiyenin en büyülü atmasferlerinden biri olan Kapodokya bölgesi doğal güzelliklerin yanı sıra şarap üretimi konusunda köklü bir geçmişe sahip.
  • 5

    Kapadokya'da şarap kültürü

    Kapadokya'da son dönemlerde turistik gezilerin ve kültürel etkinliklerin yanında, şarap kültürünün gelişmesi için farklı bölgelerden de katılımın olduğu şarap festivalleri düzenleniyor. Bölgede şarap üretiminin gelişmesi sayesinde çiftçiler son zamanlarda üzüm üretimine daha fazla önem veriyor.
  • 6

    9 bin yıllık tarihi ile Diyarbakır

    Diyarbakır, 9 bin yıllık geçmişini kültürel özellikleri ve tarihi eserleriyle yansıtan, Güneydoğu Anadolu Bölgesi'nin önemli bir şehri. Hüsrevpaşa Camii, Melik Ahmet Camii, Dört Ayaklı Minare, Mes'udiye Medresesi, Cahit Sıtkı Tarancı Müzesi gidildiğinde mutlaka gezilmesi gereken tarihi yapılar... Dicle Nehri ve Vadisi ise güzelliği ile göz dolduran doğal alanlarından...

    Diyarbakır'ın el sanatları, I. Dünya Savaşı'na kadar çok ileri bir düzeydeydi. Örneğin Konya'daki Mevlana türbesinin ikinci kapısı, Bağdat'taki İmam-ı Azam türbesinin altın ve gümüş işlemeli kapısı ile avize, şamdan ve kandilleri Diyarbakır'da yapılmıştır. Şimdilerde de kuyumculuk, ipekçilik ve bakırcılık ön planda. Hasır bilezik, kişmiş gerdanlık, gümüş işlemeli nalın ve çekmeceler beğenilen ürünler arasında yer alıyor. Köylerde de halı ve kilim dokunuyor.

    Diyarbakır köklü geçmişinin yanı sıra zengin bir yemek kültürüne de sahip. Kaburga dolması, içli köfte, meftune, katıklı dolma ve lebeni mutlaka tadılması gereken tatlardan...
  • 7

    Diyarbakır'ın şarap kültürü

    Diyarbakır'da özellikle son yıllarda şarap kültürü oldukça hızlı bir şekilde gelişmekte. Bölgenin şarapları özellikle Güneydoğu Anadolu bölgesine has güçlü gövdeli ve taneli üzümlerden üretiliyor.
  • 8

    Diyarbakır'ın şarap kültürü

    Bölgede yetiştirilen üzümler buruk tatlarıyla meşhur, o nedenle özellikle kırmızı şarap üretiminde kullanılıyor.
  • 9

    Mezopotamya mirasının merkezindeki şehir Mardin....

    Mimari, etnografik, arkeolojik, tarihi ve görsel değerleri ile zamanın durduğu izlenimini veren Güneydoğu'nun şiirsel kentlerinden biri Mardin... Farklı dini inanışların yanı sıra sanatsal açıdan da tarihi değeri olan camiler, türbeler, kiliseler, manastır ve benzeri dini eserler barındırıyor. Gittiğinizde el sanatları konusunda da geniş bir yelpaze sizi bekliyor. (Testicilik-çanak ve çömlekçilik, bakırcılık ve kalaycılık, iğne oyaları, Midyat nakışı, oyacılık, basmacılık, semercilik-nalburculuk)

    İpek Yolu güzergahında bulunan şehirde, beş han ve bir kervansaray mevcut. Eğer bir gün Mardin'e giderseniz Mardin kebabından, kaburga dolmasından ve kahriya tatlısından mutlaka yiyin.
  • 10

    Mardin’de şarap kültürü

    Mardin aynı zamanda şarap üretimi yapılan önemli kentlerden biri. Şarapçılık kültürü, bölgeye olan turistik ilgi nedeniyle daha da gelişmiş durumda. "Süryani şarabı" olarak adlandırılan şarabı ise bölgenin en ünlüsü.
  • 11

    Birçok medeniyete ev sahipliği yapmış kent Tokat

    Hititler, Frigler, Persler, Hurriler, Mitannilerin yerleştiği Tokat; medeniyet ve kavimlerin bıraktığı eserlere de ev sahipliği yapmış, Türkiye'nin tarihini yansıtan bir şehir. Tokat’a gidildiğinde mutlaka görülmesi gereken tarihi yerlerin başında Maşat Höyük, Sebastapolis, Niksar, Komana ve Tokat Kalesi geliyor. Tadılması gereken lezzetlerde ise Tokat kebabı, keşkek ve bakla dolması var.

    Tokat, el işçiliği bakımından da zengin bir il. Bakırcılık, çölek-sırlı küp, ağaç baskı-yazmacılık, kilim-cicim-peşkir ve kuyumculuk sıkça rastlanan el sanatları arasında...
  • 12

    Tokat'ta şarap kültürü

    Kent, aynı zamanda geniş alana yayılan üzüm bağlarıyla da meşhur. Bölgede yetiştirilen üzümlerle şarap üretimi yapılıyor. Tokat'ta şarap üretimi diğer bölgelere göre daha sonra başlamış olsa da özellikle beyaz şarap yapımında kullanılan üzümleriyle Türkiye'de şarapçılık üretiminde önemli bir yer edinmiş durumda. Bölgede "Narince" üzümü çok yaygın. Bölgenin şarapları ise açık renkli ve tadı ise buruk.
  • 13

    Tarihi Harput kentinin mirasını devralan Elazığ

    Doğu Anadolu Bölgesi'nin Yukarı Fırat Bölümü'nde yer alan Elazığ, M.Ö. 3000'li yıllarda kurulduğu sanılan, Harput kentinin oradaki devamı... Köklü bir geçmişi olan bu kentte etkileyici tarihi eserler de bulunuyor. Harput Kalesi, Ziyâd Kalesi, Palu Kalesi, Ahmed Bey Câmii ve Alacalı Mescit görülmesi gereken tarihi yapılar. Eski Harput şehir ekonomisinin temelini oluşturan geleneksel el sanatları da önemli yer tutuyor. Geçmiş yıllarda dokumacılık, ahşap, taş, bakır işlemeciliği, ipekçilik oldukça gelişmişti. Günümüzde ise halıcılık, bakırcılık, dokumacılık, çömlekçilik, semercilik, yemenicilik, ahşap işçiliği ve iğne oyacılığı halen revaçta...

    Kent, tarihi bir bölgede bulunduğu için kültürel yapısı da oldukça zengin. Bu zenginlik mutfağına da yansımış. Elazığ mutfağının önde gelen lezzetleri arasında Harput köftesi, gömme, Harput ekmek tatlısı ve içli köfte yer alıyor. Elazığ bu özelliklerinin yanı sıra yetiştirdiği üzümlerle de Türkiye'deki şarap üretimi konusunda önemli bir yere sahip.
  • 14

    Elazığ'ın şarap kültürü

    Bölgede iki tür kırmızı üzüm yetiştiriliyor. Bunlar Türkiye’nin en asil üzümlerinden sayılan "öküzgözü" ve "boğazkere". Öküzgözü; ülkemizde yetiştirilen en iri üzüm ama ismi öküz gözü gibi koyu renkli olmasından geliyor. Yuvarlak ve koyu renkli, kırmızı meyvemsi ve kalıcı tadı ile yıllandırılmaya uygun.
Ana Sayfaya Git
  • ©Copyright 2024 | Tüm Hakları Saklıdır

NTV’de canlı olarak yayınlanan tüm programlar ile ilgili bilgiler, program bölümleri ve programlarla ilgili haberler NTV Ekranı’nda. Günlük NTV yayın akışı ve program saatlerini de NTV Ekranı kategorisinden saat bazında görebilirsiniz. %100 Futbol ile son dakika spor haberlerini, Gündem Masası ile gündem haberleri ile ilgili değerlendirmeleri NTV Ekranı’nda.

Mobil Uygulamalarımız