Buza hücum: Kuzey Kutbu’nda yaşam

Kuzey Kutbu hızla erise de çalışmak için hâlâ acımasız bir yer. Kaynaklarına erişmek için verilen yarışta kolay kazanç mı? Söz konusu bile değil.

Haberler National Geographic 01.03.2016 - 12:29 Son Güncelleme : 01.03.2016 - 12:58

  • 1

    Kuzey Kutbu hızla erise de çalışmak için hâlâ acımasız bir yer. Kaynaklarına erişmek için verilen yarışta kolay kazanç mı? Söz konusu bile değil.  

    Kuzey Kutbu’nun Rus kesiminde, Yamal Yarımadası’nın batısında bulunan Trebs ve Titov petrol yataklarına haftalık vardiya için helikopterle gelen petrol işçileri. Rengeyiği çobanlarının geleneksel yurdu olan bölge, günümüzde doğalgaz ve petrol şirketlerinin egemenliğinde.

  • 2
    Yeni Goliat platformu, geçtiğimiz Nisan ayında Norveç, Hammerfest yakınlarındaki fiyortta hizmete girmeyi beklerken. Halihazırda Barents Denizi’nde 71 derece kuzeyde demirli platform, en kuzeydeki açık deniz petrol platformu.
  • 3
    Igor Voronkin, 78 derece kuzeyde, Norveç’in Svalbard takımadasında yer alan Spitsbergen’deki Sovyet dönemi Rus tesisi Barentsburg kömür madeninde geçirdiği bir günün ardından yeryüzüne çıkıyor. Buradaki 400 madencinin çoğu gibi o da iş imkânlarının kısıtlı olduğu Doğu Ukrayna’dan gelmiş.
  • 4
    Rusya’nın, ücra Yamal Yarımadası’ndaki en yeni doğalgaz sahası Bovanenkovo’daki uzun kutup gecelerinde güneşin yerini projektörlerin ışıkları alıyor. 1970’lerin başlarında keşfedilen dev rezerv, Başkan Vladimir Putin işe el koyana kadar işletmek için fazla maliyetli görülmüştü.
  • 5
    Bovanenkovo’daki sondaj ekibi üyelerinden biri üç iş arkadaşıyla paylaştığı treylerde dinleniyor. Çalışanların çoğu, kamuya ait petrol ve doğalgaz şirketi Gazprom taşeronu. Dışarıda hava sıcaklığının eksi 45 derecenin altına düştüğü kış aylarında da çalışmaya devam ediyorlar.
  • 6
    Meadowbank altın madeni, Kanada’nın 37 bin nüfuslu, mineral açısından zengin, uçsuz bucaksız Nunavut bölgesinde 2010 yılında açıldı. Burada yaşayanların 400 kadarı madende çalışıyor. Tundranın eriyerek göllere ve böceklerin istila ettiği bataklıklara dönüştüğü yaz aylarında, bir set sayesinde madenin sular altında kalması engelleniyor.
  • 7
    Rus adası Kolguyev’deki petrol sahası çalışanı, günümüzde Urals Energy’ye ait bir depolama tankının seviyesini kontrol ediyor. Kumsalın ilerisinde Barents Denizi uzanıyor. Bu yataktan, 1980’lerin ortasından bu yana iyi kalite hafif ham petrol elde ediliyor ve sahil açıklarında bekleyen tankerlere pompalanıyor.
  • 8
    Bovanenkovo’daki Gazprom işçileri bir boru hattını inceliyor. Hattın içinde yer aldığı ağ, Asya ve Avrupa kentlerine doğalgaz ulaştırıyor. Kâr ve politika, Kutup kaynaklarının ne kadarının çıkarılacağını belirleyecek.

    Devamını National Geographic Türkiye'nin Mart 2016 sayısında veya iPad/iPhone/Android edisyonlarında okuyabilirsiniz.



Ana Sayfaya Git
  • ©Copyright 2024 | Tüm Hakları Saklıdır

NTV’de canlı olarak yayınlanan tüm programlar ile ilgili bilgiler, program bölümleri ve programlarla ilgili haberler NTV Ekranı’nda. Günlük NTV yayın akışı ve program saatlerini de NTV Ekranı kategorisinden saat bazında görebilirsiniz. %100 Futbol ile son dakika spor haberlerini, Gündem Masası ile gündem haberleri ile ilgili değerlendirmeleri NTV Ekranı’nda.

Mobil Uygulamalarımız