Doğa ve Beynimiz:  Her temasta stres yüklü beynimize iyilik yapıyoruz

İster göz alabildiğine uzanan el değmemiş doğaya, ister bahçedeki tek bir ağaca bakalım, fark etmiyor. Doğayla kurduğumuz her temasta aşırı stres yüklü beynimize iyilik yapıyoruz.

Haberler National Geographic 04.01.2016 - 12:58

  • 1
    İster göz alabildiğine uzanan el değmemiş doğaya, ister bahçedeki tek bir ağaca bakalım, fark etmiyor. Doğayla kurduğumuz her temasta aşırı stres yüklü beynimize iyilik yapıyoruz.  

    Satış görevlisi Sungvin Hong, Güney Kore’nin başkenti ve stresli modern yaşamın merkezi Seul yakınlarında, Bukhansan Ulusal Parkı’ndaki yürüyüşten sonra dinleniyor. Park, yılda beş milyon ziyaretçi çekiyor.
  • 2
    “Bahçe içinde bir şehir” olmayı amaçlayan Singapur’da lüks bir otelin yeşil çağlayanı, balkondaki havuzda yüzen konuğu ve caddeden geçenleri rahatlatıyor. Eski Başbakan Lee Kuan Yew, bir defasında, ülkedeki beton ormanlarının insan ruhunu yok ettiğini söylemişti. 
  • 3
    Delaney Doyle’un elinde, ailesinin Doğu Kentucky dağlarında bulunan arazisinden topladığı yenilebilir zambaklar var. Doyle ailesi, modern yaşamdan uzakta, ormanla kuşatılmış halde yaşıyor. Bilimsel kanıtlar bahçeye çıkma ya da kentte bir parka gitmenin dahi sağlığa ve psikolojiye iyi geldiğini gösteriyor.
  • 4
    Maddie Roark, ailesinin Kuzey Carolina’daki göletinde nilüfer çiçekleri arasında yüzüyor. Babası bir doğa eğitim merkezi işletiyor. Yakın dönemlerde yapılan bir araştırmaya katılan Amerikalı annelerin yüzde 70’i, çocukluklarında her gün dışarıda oynadıklarını belirtiyor. Oysa kendi çocuklarının ancak yüzde 31’i aynı şeyi yapıyor.
  • 5
    İsviçre’de, Zürih kentindeki Langnau am Albis semtinde bulunan “orman anaokulunda” hava koşulları ne olursa olsun çocuklar günlerinin büyük bölümünü ormanda geçiriyor. Çakıyla ahşap yontmayı, ateş yakmayı ve mağara yapmayı öğreniyorlar. Keşif de yapabiliyorlar. Bu tür okulları destekleyenler, böylesi bir eğitimin özgüvenin ve bağımsız bir kişiliğin inşasına yardımcı olduğu görüşünde. 

    Devamını National Geographic Türkiye'nin Ocak sayısında veya iPad/iPhone/Android edisyonlarında okuyabilirsiniz.
Ana Sayfaya Git
  • ©Copyright 2024 | Tüm Hakları Saklıdır

NTV’de canlı olarak yayınlanan tüm programlar ile ilgili bilgiler, program bölümleri ve programlarla ilgili haberler NTV Ekranı’nda. Günlük NTV yayın akışı ve program saatlerini de NTV Ekranı kategorisinden saat bazında görebilirsiniz. %100 Futbol ile son dakika spor haberlerini, Gündem Masası ile gündem haberleri ile ilgili değerlendirmeleri NTV Ekranı’nda.

Mobil Uygulamalarımız