Otomatlar diyarı Almanya

Otomatlar Türkiyede henüz pek yaygın olmasa da birçok ülkede sınır tanımayan çeşitlilikleriyle hayatı kolaylaştırıyor. Bunun en yaygın örneği gazete otomatları. Yöntem çok basit: Parayı at, gazeteyi al! Gazete bayii aramaktan kurtaran bu otomatlara, neredeyse her köşe başında rastlamak mümkün.

Haberler 02.06.2011 - 10:40

  • 1

    Gazete otomatı

    Otomatlar Türkiye’de henüz pek yaygın olmasa da birçok ülkede sınır tanımayan çeşitlilikleriyle hayatı kolaylaştırıyor. Bunun en yaygın örneği gazete otomatları. Yöntem çok basit: Parayı at, gazeteyi al! Gazete bayii aramaktan kurtaran bu otomatlara, neredeyse her köşe başında rastlamak mümkün.
  • 2

    Kitap otomatları

    Bu otomat sayesinde 132 sayfalık bir kitaba, bir paket sigara fiyatına ulaşmanız mümkün. Bettina Buelow, hayata geçirdiği bir projeyle sigara satılan birçok otomatı kitap otomatına dönüştürmüş. Ancak bu aslında yeni bir fikir değil. "Reclam" adlı Alman Yayınevi daha 20’inci yüzyılın başlarında kitaplarını otomatlar sayesinde okuyucularına ulaştırmaya başlamıştı.
  • 3

    Şişedeki mektup

    Bir şişenin içine yazılan sevgi mesajı denize bırakılır ve sevdiği insana ulaşması beklenir. Buna sadece filmlerde rastlanır sanıyorsanız yanılıyorsunuz. Almanya’nın Dresden kentindeki bir otomat, para karşılığında size bir şişe, bir mektup kağıdı, bir kalem ve bir şişe mantarı veriyor. Sizde içine yazdığınız mesajı hemen yakındaki Elbe Nehri’ne bıraktıktan sonra sahibine ulaşmasını bekliyorsunuz.
  • 4

    Spagetti lütfen!

    Otomattan makarnada mı çıkar, demeyin. Bu fikir ilk kez Thomas Boden adında bir mühendis tarafından geliştirildi. Sadece 90 saniyede makarnayı haşlayıp ardından sosuyla birlikte servis eden bu otomat 2004 yılında mucidine ödül kazandırdı.
  • 5

    Dondurma otomatı

    Bu otomatı şüphesiz her çocuk bilir ve sever. İster çikolatalı olsun, ister çilekli ya da vanilyalı; bu otomatlar krem kıvamındaki nefis dondurmaları külahlara birkaç saniyede dolduruyor. Bu otomatın geçmişi Almanya’da 1889 yılına kadar dayanıyor. Çikolata üreticisi Ludwig Stollwerck, o yıl ilk çikolata otomatını icat etmişti.
  • 6

    Kömür otomatı

    1960’lı yılların soğuk kış günlerinde kömürü bitenler bozuk paralarıyla en yakındaki kömür otomatından paketlenmiş haldeki kömürleri alırdı. Kömür otomatları artık kullanılmıyor.
  • 7

    Mum otomatı

    Hrıstiyanlığın yaygın geleneklerinden olan mum dikme adetine çözüm mum otomatlarıyla bulunmuş. Yakınları için mum dikip dua etmek isteyenler, özellikle mezarlıkların girişlerinde bulunan bu otomatlardan mum ve kibrit temin edebiliyor.
  • 8

    Hayvan yemi lazım olduğunda

    Hayvanat bahçeleri ve doğal parklarda bulunan bu otomatlar sayesinde ziyaretçiler, küçük bir ücret karşılığında yem satın alıp acıkan ördekler yada diğer havyanları sevindirip onları daha yakından izleyebiliyor.
  • 9

    Şekerleme ve sakız otomatı

    En bilinen ve çocukların vazgeçilmezi olan bu otomatlar yıllardır hayatımızda. Biriktirilen bozuk paralarla bu otomatlardan alınan top sakızların ve renkli şekerlemelerin yanında çıkan sürpriz hediyeler, çocukluk zamanlarının en güzel anıları arasında yer almaya devam ediyor.
  • 10

    Çiçek otomatı

    50’li ve 60’lı yıllarda çiçek satan dükkanların hemen önünde duran bu makinelere bugün rağbet azaldı. Tatil ya da hafta sonu fark etmez, o yıllarda çiçeğe ihtiyacı olanlar bu otomatları kullanırdı.
  • 11

    Foto şipşak

    Otomatik foto kabin sistemlerine neredeyse her yerde rastlamak mümkün. Berlin’deki bu fotoğraf otomatı gibi acil fotoğrafa ihtiyacınız olduğunda bu kabinler imdadınıza yetişiyor. Kabine oturup, beş euro karşılığında çektirdiğiniz fotoğrafları birkaç dakika içinde makineden alabiliyorsunuz.
  • 12

    Prezervatif otomatı

    Almanya’daki hemen hemen her tren istasyonu, bar ve cafenin tuvaletinde bu otomatlara rastlamak mümkün. Prezervatif otomatları güvenli seks sağlayarak, AIDS gibi bulaşıcı hastalıklardan korunulmasına yardımcı oluyor.
  • 13

    Çilek otomatı

    Manava kadar gitmeden taze çilek isteyenler için müjdeli haber. Dondurularak tazeliği korunan otomat meyveleri, sahipleri için kârlı bir yatırım. Çünkü meyveleri satmak için bir satıcıya ihtiyacınız yok.

    Kaynak: Deutsche Welle
Ana Sayfaya Git
  • ©Copyright 2024 | Tüm Hakları Saklıdır

NTV’de canlı olarak yayınlanan tüm programlar ile ilgili bilgiler, program bölümleri ve programlarla ilgili haberler NTV Ekranı’nda. Günlük NTV yayın akışı ve program saatlerini de NTV Ekranı kategorisinden saat bazında görebilirsiniz. %100 Futbol ile son dakika spor haberlerini, Gündem Masası ile gündem haberleri ile ilgili değerlendirmeleri NTV Ekranı’nda.

Mobil Uygulamalarımız