Türk Uyku Tıbbı Derneği: “Çok uyumak çok dinlenmek değil"

Türk Uyku Tıbbı Derneği (TUTD), yaz tatiline giren çocuklar ve ebebeynlerine uyulması gereken “uyku disiplinleri”ni anımsattı. Doç. Yetkin, "Çok uyumak çok dinlenmek anlamına gelmez. Aksine gündüz saatlerine uzatılan uyku, gece aldığımız dinlendirici uykuyu bozar" dedi.

Haberler ntv.com.tr 11.06.2017 - 13:45

Okul çocukları için yaz tatili başladı, Türk Uyku Tıbbı Derneği (TUTD), öğrenciler ile anne ve babaları için yaz tatilinde uyulması gereken “uyku disiplinleri”ne dikkat çekti.

EN DOĞRU UYKU ZAMANI: GECE KARANLIĞI

Habertürk.com'un aktardığına göre, TUTD Yönetim Kurulu Üyesi Doç. Dr. Sinan Yetkin, eğitim yılı boyunca düzenli uyuyan ve gündüz erken kalkan çocukların, yaz tatilinde bir anda zorunlulukların ortadan kalkmasıyla, uyku düzenlerini geceden gündüze taşıma eğilimi gösterdiğini anımsatarak şöyle konuştu:

“Elbette tüm öğrencilerimizin tatillerini gönüllerince keyifli, eğlenceli geçirmelerini dileriz. Ama yaz tatili ile amaçlanan çocukların dinlenebilmeleri ise bunun ön koşulu önce sağlıklı bir uyku sürecinden geçiyor. Oysa tatil boyunca ortaya çıkan gece geç saatlere kadar uyumama eğilimi, onların ihtiyaç duydukları uyku saatlerini, gündüze taşımalarına yol açıyor. Anne babalar buna kayıtsız kalmamalı ve çocuklarının uyku düzenlerinin bozulmasına izin vermemelidir. Çünkü hepimiz için olduğu gibi, çocuklarımız için de en doğru uyku zamanı, gece karanlığındadır.”
Uykunun bedensel ve zihinsel tamir süreci olduğunu kaydeden Yetkin, “Ancak uyku çocuklarda ayrıca onların sağlıklı gelişimlerini tamamlayabilmeleri için daha da önemlidir. Eğitim yılı boyunca çocuklarımız uzun, yorucu ders programları ile zaten yoruldular. Gündüz uykululuk alışkanlıkları ortaya çıkarsa, bu onları yaz tatili boyunca da kendilerini yorgun ve halsiz hissetmelerine yol açar. Gündüz uykusu öğle saatlerinde ancak şekerleme dediğimiz ölçüde olmalıdır. Bu türden bir öğle uykusu hepimizi olduğu gibi, onları da zinde tutar” diye konuştu.

UYKU DİSİPLİN KURALLARI

● Gündüz geç saatlere kadar yatmayın: Çok uyumak çok dinlenmek anlamına gelmez. Aksine gündüz saatlerine uzatılan uyku, gece aldığımız dinlendirici uykuyu bozar. Gün boyunca yine uykulu ve yorgun hissetmemize neden olur. Geç kalkmak biyolojik saatimizin gündüze kaymasına yol açar. Uyku uyanıklık ritmindeki bozulmanın yanı sıra, bir çok fizyolojik işlevimiz de etkilenir.

● Akşam çok geç yatmayın: geç yatmak, ihtiyaç duyduğumuz uyku süresine göre geç kalkmamıza neden olur. Uykudaki zihinsel ve bedensel bir çok biyolojik tamir süreci karanlığın olduğu gece saatlerinde olması gerekir. Aksi takdirde dinlendirici bir uykuya sahip olamayız.

● Yeterli uyku süresini alın: Yaz tatilinde de düzenli yatış ve kalkış saatleri ile ihtiyaç duyduğunuz uyku süresini alın.

● Kısa şekerlemeler yapabilirsiniz: Yaz sıcağının ve güneşin en etkili olduğu öğlen saatlerinde kısa şekerlemeler yapılabilir. Bu şekerlemeler özellikle günün geri kalan saatlerinde sıcağın etkisiyle de düşen performansımızın daha da artmasına yardımcı olacaktır.
Ana Sayfaya Git
  • ©Copyright 2024 | Tüm Hakları Saklıdır

NTV’de canlı olarak yayınlanan tüm programlar ile ilgili bilgiler, program bölümleri ve programlarla ilgili haberler NTV Ekranı’nda. Günlük NTV yayın akışı ve program saatlerini de NTV Ekranı kategorisinden saat bazında görebilirsiniz. %100 Futbol ile son dakika spor haberlerini, Gündem Masası ile gündem haberleri ile ilgili değerlendirmeleri NTV Ekranı’nda.

Mobil Uygulamalarımız