Astronotlar için 3D yazıcıda pizza basılacak

NASA, geleceğin uzun uzay yolculuklarında astronotlara kolaylık sağlaması için 3D yazıcıda üretilen gıdalar geliştirmek istiyor.

Haberler 22.05.2013 - 14:54

Hayatımıza büyük kolaylıklar getirecek olan 3D yazıcı teknolojisi, bir gün Mars ve daha sonra ötesindeki noktalara yapılacak uzay yolculukları için çok öneml bir katkıda bulunabilir. NASA, astronotların yıllarca kullanabileceği ve depolaması çok az alan kaplayan gıdalar üretilmesi için düğmeye bastı.

Yazıcılara yerleştirilecek olan kartışlarda toz ve yağ olarak tutulacak gıdalar, 30 yıl raf ömrüne sahip olacak.

Russia Today’in haberine göre, bilim kurgu filmlerinde gördüğümüz sahneleri gerçeğe dönüştürmesi beklenen şirket, geçmişte 3D çikolata basmayı başaran Anjan Contractor adlı bir mühendis.

Dünyadaki gıda sorununun 3D yazıcılarla çözülebileceğine inanan Contractor’ın sahip olduğu Systems&Materials Research şirketi, Mart ayında NASA’dan 125 bin dolarlık bağış aldı. Bağışın amacı, NASA’ya ilk 3D yazıcıda basılan pizzayı üretmek. Kısaca, astronotlar için pizzalar fırından değil, yazıcıdan çıkacak.

NASIL PİŞECEK?
Akla gelebilecek her türlü materyali üretmek için geliştirilebilen 3D yazıcıları astronot yemeği üretmek için özelleştiren Contractor, ilk olarak yazıcıda hamuru basacak. Hamur, basıldığı esnada pişecek.

Ardından, domates tozu, su ve yağ ile karışarak domates sosu hazırlanacak. Pizzanın üzeri ise hayvanlardan, sütten, bitkilerden elde edilen bir ‘protein tabakası’ndan oluşacak.

Yemekleri aşamalı olarak ortaya çıkarabilmek için, değiştirilebilir kartuşlar kullanılacak. 30 yıl raf ömrü bulunacak kartuşlar (uzay yolculuklarının konserveleri) yazıcının basabileceği yemekleri barındıracak.

Silindir ve köşegen atıştırmalıklar.
‘TARİFLER YAZILIMLARA DÖNÜŞECEK’
Quartz dergisine konuşan Contractor, ‘başarılı olmaları halinde teknolojilerini sadece NASA’nın kullanmayacağını, su ve gıda yetersizliğinin önüne geçebileceklerini’ ifade etti.

Contractor, “Zamanla, yemekleri algılama şeklimiz değişecek... Örneğin, yemek tariflerini aramızda yazılımlar aracılığıyla ileteceğiz. Her bir tarifte, yazıcıya belli bir girdinin hangi diğer girdilerle ve hangi oranlarda karıştırılması gerektiğini belirten bilgiler bulunacak” dedi.

Contractor, ‘yazılımlar halindeki yemek tarifleri sayesinde herkesin kendisine özel diyet hazırlayabileceğini, gereken besin değerini kesin bir şekilde yemeklerine ekleyebileceklerini’ belirtti. İşadamı, geliştirdiği teknolojiye katkıda bulunulması için geliştiricilere açık bir proje olarak sunulacağını da söyledi.

Geleceğin yemeğine ait tasarımlardan bir tanesi.
Ana Sayfaya Git
  • ©Copyright 2024 | Tüm Hakları Saklıdır

NTV’de canlı olarak yayınlanan tüm programlar ile ilgili bilgiler, program bölümleri ve programlarla ilgili haberler NTV Ekranı’nda. Günlük NTV yayın akışı ve program saatlerini de NTV Ekranı kategorisinden saat bazında görebilirsiniz. %100 Futbol ile son dakika spor haberlerini, Gündem Masası ile gündem haberleri ile ilgili değerlendirmeleri NTV Ekranı’nda.

Mobil Uygulamalarımız