Büyük kurtuluşun kalıntıları

Canlıların yüzde 90’ının ortadan kalktığı 250 milyon yıl önceki en büyük kitlesel yok oluştan kurtulanların fosillerine ulaşıldı.

Haberler 22.12.2010 - 15:42

Çin’in güneydoğusundaki Yunnan Bölgesi’nde bulunan Luoping’de çalışan araştırmacılar, aralarında 250 milyon yıl önceki Permiyen dönemi sonunda meydana gelmiş en büyük kitlesel yok oluştan kurtulan canlıların akrabalarına ait türlerin de bulunduğu 20.000 fosil ortaya çıkardılar.

Yeni denizel fosil sahası, balıklar ve sürüngenler ile kabuklular ve karidesler gibi deniz tabanında yaşayan türlere ait kalıntıları içeriyor. Araştırma sonuçlarına göre bölge, büyük yok oluş sonrasına ait olan ve bununla birlikte en iyi korunmuş ve bütünüyle ortaya çıkarılabilmiş bilinen ilk ekosistemini gözler önüne seriyor.

Makalenin yazarları arasında bulunan Bristol Üniverstiesi’nden Michael Benton, canlılığın yüzde 90’ınını ortadan kaldıran olaylar bütününün bir çok tür için iyi bir haber olmasa da bazılarına yeni imkanlar sunduğunu belirtiyor. Buna göre yok oluş sonrası yeniden yapılanma sürecinde bazı yeni türler ekosistemdeki boşlukları dolduracak şekilde evrilmeye başlamış.

Benton en bariz farklılık olarak, geç Permiyen döneminde denizel sürüngenlerin bulunmadığına dikkat çekiyor, “Köpekbalıkları baskın avcılardı fakat olaydan kurtulabilmiş olmalarına karşın bunlara paralel olarak ichthyosaurus, thalattosaurus ve sauropterygians bir çok denizel sürüngen grubu ortaya çıktı.”

Bilimciler, doğal bir ‘ölü maskesinin’ fosilleri dondurarak korumaya aldığını düşünüyorlar. Bu da, ölü canlıların üzerlerini kaplayan mikrobiyal bir tabakanın gelişmesiyle oluşuyor. Elmanın üzerindeki mumsu tabakaya benzeyen bu katman sayesinde Luoping’teki fosil bölgesinin, nasıl bu denli fazla sayıda yumuşak dokulu canlılara ait fosilleri barındırabildiği de açıklanmış oluyor.

Leeds Üniversitesi’nden Paleoçevre profesörü Paull Wignall, bulguları destekliyor ve ekliyor, “Çalışmadan, karmaşık denizel ekosistemin Permiyen sonu yok oluştan yedi ila sekiz yıl sonra yeniden kurulduğunu anlıyoruz. Ve fosillerin üstün bir şekilde korunmuş olmaları sayesinde bu döneme ait yaşam hakkında artık çok daha net bilgilere ulaşabileceğiz.”

Bir eklembacaklı grubu olan isopodlara ait bir tür.
Ichthyosaurus, denizlerdeki en eski ve en büyük avcılardan biriydi.
Bir çok dinozor türüyle doğrudan akraba olan Archosaurus'a ait bir diş.
Atnalı yengeci fosili.
Bir denizyıldızına ait eksiksiz kalıntı.
Bugünkü kozalaklılara benzeyen bir bitki türü.
Ana Sayfaya Git
  • ©Copyright 2024 | Tüm Hakları Saklıdır

NTV’de canlı olarak yayınlanan tüm programlar ile ilgili bilgiler, program bölümleri ve programlarla ilgili haberler NTV Ekranı’nda. Günlük NTV yayın akışı ve program saatlerini de NTV Ekranı kategorisinden saat bazında görebilirsiniz. %100 Futbol ile son dakika spor haberlerini, Gündem Masası ile gündem haberleri ile ilgili değerlendirmeleri NTV Ekranı’nda.

Mobil Uygulamalarımız