Deniz tabanında yaşayan 'elektrik kablosu'

Bilim insanları, ilk olarak üç yıl önce deniz tabanında keşfedilen ancak sebebi anlaşılmayan elektronik akımların kaynağını buldu.

Haberler 27.10.2012 - 14:51

Danimarkalı ve ABD’li bilim insanları, biyo mühendislik alanında oldukça önemli bir keşfe imza attı. Araştırmacılar, deniz tabanında keşfedilen yeni bir bakteri türünün elektrik akımı üretebildiğini tespit etti. Söz konusu bakerinin, çok ufak bir kısmının aralarında akım transferi yapabilen kablo benzeri yapılar içerdiği belirtildi.

Bilim insanları, ‘elektrikli’ bakterinin organik elektronik alanında yeni bir sayfa açabileceğini, hatta insan vücuduna nakledilebilecek protezlerin geliştirilmesine imkan verebileceğini ifade etti.

Danimarka’nın Aarhus Üniversitesi’nden Nils Risgaard-Petersen ve Christian Pfeffer, kentin körfezindeki deniz yatağında yaşayan, görünümü bildikleri hiçbir bakteriye benzemeyen çok hücreli bakteriler buldu.

Elektrik akımları oluşturduğu fark edilen bakteriyi yakından inceleyen araştırmacılar, insan saçının 100’de biri kalınlığında olan bakterinin nano ölçekte ‘kılçıklara’ sahip olduğunu tespit etti. Söz konusu çıkıntılar bir zar tarafından sarılmıştı. Risgaard-Petersen ve Pfeffer, bakterinin sanal bir elektrik kablosu görevi gördüğünü fark etti. Dahası, bakterinin günlük hayatımımızda kullanılan elektrik kablolarına benzer bir fonksiyonu olduğu anlaşıldı.

OKYANUS BAKTERİLERİNDEN ÇOK FARKLI
Bilim insanları, benzeri bulunmayan bakterinin okyanuslarada yaşayan diğer tüm bakterilere kıyasla büyük bir avantaja sahip olduğunu belirtti. Bakteriler, düzenleri bozulmadığı sürece deniz tabanında birlikte bulundukları durumda, sadece bir metre karelik alanda on binlerce metre uzunluğunda elektrik kablosu oluşturacak yoğunlukta yer alabiliyor. Bu sayede, deniz tabanından büyük miktarda enerji çekebiliyorlar. Bilim insanları, deniz tabanındaki çamurun dolduracağı tek bir çay kaşığında, “bir kilometre uzunluğunda canlı elektrik kablosu bulunabileceğini” ifade etti.
Bakterinin bir diğer özelliği, okyanusun oksijensiz bölümlerinde yaşayabilmesi. Bakteriler, zincir benzeri bir kordon oluşturarak, deniz tabanının oksijen bulunan bölümünde yer alan bakteri sayesinde oksijene ulaşıyor. Kimyasal tepkime esnasında, gıdadaki elektronlar oksijene dönüştürülüyor. Bu tepkime sadece bir santimetrelik mesafede gerçekleşiyor. Gerçek hayatta olduğu gibi, bir müdahale tepkimeyi bozabiliyor.

Nature dergisinde yer alan araştırmaya göre, bilim insanları elektrik akımı fonksiyonu gösteren bakterileri inceleyerek organik elektronik alanında atılım sağlayabilir. Laboratuvar ortamında benzer bakterilerin üretilmesiyle, gelecekte gelişmiş biyolojik sistemlerin oluşturulabileceği, hatta insanlar için yeni nesil protezlerin üretilebileceği düşünülüyor.

Ana Sayfaya Git
  • ©Copyright 2024 | Tüm Hakları Saklıdır

NTV’de canlı olarak yayınlanan tüm programlar ile ilgili bilgiler, program bölümleri ve programlarla ilgili haberler NTV Ekranı’nda. Günlük NTV yayın akışı ve program saatlerini de NTV Ekranı kategorisinden saat bazında görebilirsiniz. %100 Futbol ile son dakika spor haberlerini, Gündem Masası ile gündem haberleri ile ilgili değerlendirmeleri NTV Ekranı’nda.

Mobil Uygulamalarımız