Futbolun 102 yıldır 'Vefa'sı var, vefası yok

Bir zamanlar futbolun '4 büyükleri' arasında yer alan ve 100. kuruluş yıldönümünü sessiz sedasız kutlayan Vefa'yı, 77 siyah beyaz fotoğraf anlatıyor.

Haberler 02.06.2010 - 16:47

Vefa Spor Kulübü, belgesel fotoğrafçı Burcu Göknar’ın 2 yıllık yoğun çalışması sonucu bir fotoğraf albümüne dönüştü. Fotoğrafevi Yayınları tarafından yayımlanan Vefa adlı kitapta, bugün Süper Amatör Küme’de mücadele eden Vefa Futbol Takımı’nın bugününe tanıklık eden yer alıyor.

Burcu Göknar; Galatasaray, Beşiktaş ve Fenerbahçe’nin 100. kuruluş yıldönümlerini taraftarlarıyla, görkemli bir şekilde kutlarken eski günlerini arayan Vefa’nın durumunu görür ve kulübün bugünkü halini belgelemeye karar verir. Göknar, projesine başladığı 2008 yılından itibaren neredeyse takımın bir parçası haline gelir. Vefa’nın idmanlarını, kamplarını, İstanbul ve şehir dışındaki maçlarını hiç aksatmadan takip eder.

Vefa adlı kitaba, dünyaca ünlü İngiliz futbol yazarı Simon Kuper’in “UEFA Yerine Vefa’nın Peşinde” adlı yazısı eşlik ediyor. Kuper, kitap için özel olarak kaleme aldığı yazısında şunları söylüyor:

RONALDO’NUN BİN FOTOĞRAFINDAN DAHA GÜZEL
“Bu kitapta futbol, Şampiyonlar Ligi heyecanı değil; ama doğal arazinin bir parçası ve dolayısıyla İstanbul’un bir parçası: kar, köpekler, apartmanlar, şehrin üzerindeki bulutlar, ağaçlar, çamaşır ipleri, sahaya bakan evler ve bir cami veya bir stada bakan bir hisar. Manzara da, futbol gibi şıklığın tersi. Poz veren yok, temizlenmemiş, kartpostal değil. Öylece duruyor, futboldan ayrılmayan bir bütün olarak. Göknar, bize futbolu günlük yaşamın bir parçası olarak sunuyor. Kendi bağlamı içinde bir maç bu, Cristiano Ronaldo’nun eylem halindeki bin fotoğrafından daha az zarif ama çok daha da güzel.”

FUTBOL ÂLEMİNİ AYAKTA TUTAN BİR VEFA
Simon Kuper’in yazısına ek olarak Kıvanç Koçak da “Futbol Âlemini Ayakta Tutan Bir Vefa Hikâyesi” adlı yazısıyla kitaba katkıda bulundu. Yazısında, “Neticede aslında futbol âlemini ayakta tutan o görünmez, bilinmez, çok yakınımızdaki ama uzaktaki takımların hâletiruhiyesini, taraftarlık hallerini daha da ötesinde sahici futbolu gözlerimizin önüne seriyor Burcu Göknar. Var olsun…” diyen Koçak şöyle devam ediyor:

“Buradaki fotoğraflarda gördüğümüz Vefaspor olsa da memleketin hatta dünyanın dört bir yanındaki Vefalar da, taraftarları da var olsun. Zira akıldan çıkmasın, futbolu futbol yapan, oyuna büyü katan biraz da onlar…”

Kitapta,Vefa’nın efsanevi günlerini hatırlatacak birbirinden ilginç gazete kupürleri de yer alıyor. 1950'li yıllara ait bu haberlerde “Vefa 5 - Fener 1” ya da “Vefa yine Galatasaray’ı yenecek mi?” gibi başlıkları görmek mümkün.

Sergiyle eş zamanlı olarak bir de fotoğraf sergisi de açıldı. 15 Haziran'a kadar Fotografevi Allianz Galerisi’nde ziyaret edilebilecek Vefa adlı sergide, kitaptaki fotoğrafların büyük bir kısmı görülebilecek.

Burcu Göknar, Vefa projesiyle ilgili olarak “Burada esas izi sürülen futbol değil, –ne kadar başarıldıysa– futbol vesilesiyle, akıntıya karşı kürek çekenlerin yılgınlıkları, yasları, aşkları ve dirençleridir.” şeklinde konuşuyor.

Vefa Spor Kulübü
1908 yılında kurulan Vefa, 1959’da Türkiye Millî Ligi kurulana dek İstanbul liginde başarıyla oynar. Hatta 1946- 47 sezonunda İstanbul Ligi’nde Fenerbahçe’den sonra ikinci olur. Bir zamanlar Galatasaray, Beşiktaş ve Fenerbahçe’nin rakibi olan Vefa’nın kaderi, göçle değişen İstanbul’un kaderiyle ortaktır aslında. Hızlı göç ve çarpık kentleşme, önce tarihi Vefa semtini, ardından Vefa futbol takımını derinden etkiler. 1964-65 sezonunda 2. Lig şampiyonluğu elde etseler de 1973-74 sezonunda tekrar küme düşerler. 1986-87 sezonunda 3. Lig’e,1993-94 sezonunda Amatör Lig’e düşerler. 1998-2000 yıllarında 3. Lig’de oynasalar da bir kez daha İstanbul Süper Amatör Lig’den, profesyonel liglere geri dönemezler. Vefa, bugün Süper Amatör Küme’de mücadele ediyor.
Burcu Göknar
Varoşlara dair fotoğrafları, 2001’de İFSAK 17. Uluslararası Fotoğraf Festivali’nde; iki kız kardeşi konu alan “Gece Vardiyası” başlıklı fotoğrafları, 2005’de 9. İstanbul Bienali Konukseverlik Alanı’nda sergilenen Göknar'ın 'Tersine Göç” konulu fotoğrafları, 2010 yılında Türkiye, Yunanistan ve Rusya’dan 5’er fotoğrafçının davet edildiği sergide önce İstanbul Modern Sanat Müzesi’nde, ardından Moskova Uluslararası Fotoğraf Bienali’nde ve Selanik Uluslararası Fotoğraf Bienali’nde sunuldu.(Karma)

Halen, kurucu üyelerinden biri olduğu Photo Araf Fotoğraf Ajansı bünyesinde serbest fotoğrafçı olarak çalışmalarını sürdürüyor.

Ana Sayfaya Git
  • ©Copyright 2024 | Tüm Hakları Saklıdır

NTV’de canlı olarak yayınlanan tüm programlar ile ilgili bilgiler, program bölümleri ve programlarla ilgili haberler NTV Ekranı’nda. Günlük NTV yayın akışı ve program saatlerini de NTV Ekranı kategorisinden saat bazında görebilirsiniz. %100 Futbol ile son dakika spor haberlerini, Gündem Masası ile gündem haberleri ile ilgili değerlendirmeleri NTV Ekranı’nda.

Mobil Uygulamalarımız