ODTÜ'de devrimin 'd'sine sansür!

ODTÜ öğretim elemanları üyeleri ve öğrenciler, Bilim ve Teknik Dergisi'nin kapağının değiştirilmesine tepki olarak ODTÜ Stadyumu'ndaki ''devrim'' yazısının ''d'' harfini kapatıp ''evrim'' yazısı oluşturdu.

Haberler Anadolu Ajansı 13.03.2009 - 15:26

Öğretim elemanları ve öğrenciler, stadyumun tribünlerinin ''d'' harfi bulunan kısmında toplanarak, alkışlarla protestoda bulundur. ''D'' harfinin öğretim elemanları ve öğrencilerce kapatılmasıyla tribünlerde ''evrim'' yazısı ortaya çıktı.

ODTÜ Öğretim Elemanları Derneği Başkanı Prof. Dr. Melih Ersoy yaptığı açıklamada, UNESCO tarafından ''Darwin yılı'' olarak ilan edilen 2009 yılında, TÜBİTAK Bilim Teknik Dergisi'nin Mart sayısı için hazırlanan kapağının değiştirilmesinin, bilim ve bilimsel araştırmaları yaygınlaştırmak ve benimsetmekle sorumlu bir kurum için son derece kaygı verici ve kabul edilemez bir tutum olduğunu söyledi.

''Darwin'in Evrim Kuramı'na karşı takınılan tavrın, ülkenin sürüklenmeye çalışıldığı noktayı göstermesi açısından önemli'' olduğunu iddia eden Ersoy, ''Bu olay, tamamen dogmatik ve bilim karşıtı bir dünya görüşünün TÜBİTAK yönetimine egemen olmaya başladığını kanıtlamıştır. Bilimsel kuramların halka duyurulmasına bile tahammül gösteremeyen bu zihniyeti şiddetle kınıyor ve bu müdahalenin sorumluları olan Ömer Cebeci ve Nükhet Yetiş'in istifalarını talep ediyoruz'' dedi.

ODTÜ Biyoloji ve Genetik Topluluğu adına yapılan açıklamada da Bilim ve Teknik Dergisi'nde bir ''özür kapağı'' beklendiği ifade edilerek, şunlar kaydedildi: ''Bu özür kapağına ne konulabilir sıkıntısı çekecekler için ODTÜ Stadyumu'nun tribünlerindeki buluşmamızda 'devrim' yazısının 'd'sinin üzerine 'sansüre sansür' tavrımızı ifade etmek için bir süreliğine kapatarak 'evrim' yazısını açıkta bırakıyoruz. Başta medyaya, bilime ve sanata olmak üzere düşünen, araştıran ve ifade eden bireylere sansürün şiddetle arttığı bu dönemde gazetelerin boş beyaz sayfalarla bilimsel dergilerin 'ısmarlama' kapaklarla çıkmasına tahammül edemiyoruz ve diyoruz ki ısmarlama kapak öyle değil böyle olur.''

ODTÜ'deki 26 öğrenci topluluğu adına yapılan açılamada ise bilimsel üretimi ve bilimsel düşünceyi baskı altına almanın Ortaçağ'da rastlanan bir uygulama olduğu belirtilerek, ''Karanlığa teslim olmayacağız'' denildi.

Ana Sayfaya Git
  • ©Copyright 2024 | Tüm Hakları Saklıdır

NTV’de canlı olarak yayınlanan tüm programlar ile ilgili bilgiler, program bölümleri ve programlarla ilgili haberler NTV Ekranı’nda. Günlük NTV yayın akışı ve program saatlerini de NTV Ekranı kategorisinden saat bazında görebilirsiniz. %100 Futbol ile son dakika spor haberlerini, Gündem Masası ile gündem haberleri ile ilgili değerlendirmeleri NTV Ekranı’nda.

Mobil Uygulamalarımız