Günü birlik katarakt turizm kör etti!

Zonguldak'tan İstanbul'a özel 'katarakt ameliyatı seferleri' yapan hastane, birçok emekliyi gözünden etti.

Haberler 19.04.2011 - 10:04

“SGK emeklisiyim. Gözlerimde sulanma vardı, eczanede iki kişi İstanbul’daki özel bir hastanede bedava tedavi olduğunu söyledi. Bir otobüs dolusu emekli hastanenin kapısına kadar getirildik. İki gözüme de katarakt ameliyatı yaptılar. Şimdi biri hiç görmüyor, diğeri de çok az seçiyor.”

Sağlık skandallarına bir yenisi Zonguldak’ta eklendi. İddialara göre, Zonguldak çevresinde yaşayan Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) emeklisi köylüler, ‘ücretsiz ve kaliteli göz taraması’ vaadiyle İstanbul’da özel bir göz hastanesine yönlendiriliyor.

Anadolu yakasındaki hastane, anlaşmalı olduğu seyahat firmasının otobüsüyle hastaları Zonguldak’tan toplayarak hastanenin kapısına kadar getiriyor.

İddiaya göre; gözünde rahatsızlığı olmayanlara bile katarakt teşhisi konularak aynı gün operasyon uygulanıyor. Akşama ameliyatları biten köylüler, kendilerini bekleyen otobüsle memleketlerine dönüyor. İddialara göre, ameliyat sonucunda bazı hastalar görme yetilerini kaybetti. Hastane ise yaptığı ameliyat ve uygulamaların parasını devletten alıyor. Bir katarakt ameliyatı için devletin ödediği ücret, 450-500 lira.

GÖZ DAMLASI ALMAYA GİTTİ, GÖZÜNDEN OLDU
Radikal gazetesinde yer alan habere göre; 65 yaşındaki emekli Fahri Özbay da bir yıl önce bu hastanede katarakt ameliyatı olmuş:

“Zonguldak’ın Çaycuma ilçesinde oturuyorum. Gözlerimde görme problemi yoktu sadece, kızarıp sulanıyordu. Eczaneye göz damlası almak için gittim. Orada bulunan iki kişi, İstanbul’da büyük bir göz hastanesi olduğunu, Zonguldak’tan hastaneye gitmek isteyenler için ücretsiz otobüs kaldırıldığını söyledi. Ben de birkaç gün sonra otobüse binerek hastaneye gittim. Otobüste Zonguldak ve çevresinden 50-60 emekli köylü vardı. Otobüs bizi hastanenin kapısına kadar getirdi. Muayenede iki gözümde de katarakt olduğu söylendi. O gün sol gözüme, bir hafta sonra da sağ gözüme katarakt ameliyatı yaptılar. Akşam çoğumuzun gözü sargılar içinde, hastane kapısında bekleyen otobüse binip Zonguldak’a yola çıktık. Otobüsteki hostes oflayan, puflayan, ağrısı olan hastalara, gözlerine damla damlatarak yardımcı oluyordu. Doktorlar ‘Ameliyattan sonra gözün eskisinden iyi olacak’ dedi ama sağ gözüm hiç görmüyor, kör oldu. Sol gözümse çok az seçebiliyor. Başka hastanelere giderek altı kez daha ameliyat oldum ama nafile. Hastane için suç duyurusunda bulundum.”

‘GÖRECEK’ VAADİ
Doğuştan görmeyen gözü için, belki çare olur düşüncesiyle İstanbul’daki hastaneye başvuran Zonguldaklı Muhammed Yazıcı anlatıyor:

“Sağ gözüm bebeklikten beri görmez. Eskiden gittiğim doktor hayat boyu göremeyeceğimi söylemişti. Ancak hastaneyi duyunca, bir umuttur diye şansımı denemek istedim. İstanbul’daki göz hastanesine otobüsle getirildik, muayeneden sonra doktor, yalnızca bir ameliyatla yıllardır görmeyen sağ gözümün tekrar görebileceğini söyledi. Ayrıca ameliyat için kullanılacak Avrupa mercek için ekstra 400 lira ödedim. Görmeyen gözüme üç kez operasyon yapıldı. Hastanedeki doktora operasyonlardan bir fayda göremediğimi söylediğimde aldığım yanıt ‘Uğraştık ama sağ gözü kazanamadık fakat sol gözüne de ameliyat lazım’ oldu. O zaman karşımdakilerin niyetinin bozuk olduğunu anladım. Adalet Bakanlığı’na şikâyet dilekçesi yazdım. Adli süreç devam ediyor.”

GÖZLÜK ALACAKTI, ŞİMDİ KORNEA BEKLİYOR
64 yaşındaki Hüseyin Özbay da bir yıl önce gözlük almak için muayene olmaya gittiği aynı hastaneden katarakt ameliyatı olarak çıkmış:

“Bartın’da eski terminalden kalkan otobüste 65-70 emekli vardı. Muayenede katarakt ameliyatı olmam gerektiği söylendi. Doktor, ‘Gözlerin yeni doğmuş gibi olacak, merak etme’ dedi. O gün iki gözüme de ameliyat yaptılar. Ameliyattan önce gözlerimde hiçbir sıkıntı yoktu, otomobil kullanıyordum. Ameliyattan sonraysa sol gözüm görmemeye başladı. Sağ gözüm de yalnızca yüzde 50 görüyor. İstanbul Kartal Devlet Hastanesi’nde uzman doktor, ameliyatta gözümün korneasının hasar gördüğünü, kornea nakli gerektiğini söyledi. Nakil için sıradayım. Hastane için savcılığa suç duyurusunda bulundum ve Bartın İnsan Hakları İl Kurulu’na şikâyet dilekçesi verdim.”

‘BİR GÜN BİR OTOBÜS GELDİ’
Suçlanan hastanenin medikal koordinatörü iddiaları yalanlarken şöyle dedi:

“Sistemli toplu olarak hasta taşıma yapılmadı. Ama yanlış anlaşılan bir şey var. Geçtiğimiz yıllarda bir gün hastanenin kapısında bir şehirler arası otobüs durdu. İçinden eski bir hastamız indi. Kendi yöresinden 20-25 emekli hastayı hastanemize getirdi. Hemen hepsi katarakt hastasıydı ve katarakt ameliyatı yapıp gönderdik.”

TOPLUCA KÖR OLMUŞLARDI
Afyonkarahisar’da da yaklaşık dört ay önce gezici araçla yapılan muayenenin ardından özel sağlık merkezine yönlendirilerek katarakt ameliyatı olan yedi kişi kör olmuştu. Sağlık Bakanlığı, çıkardığı genelgeyle özel hastanelerin göz taramasını ve bu kapsamda yapılan ameliyatları yasaklamıştı.

Genelgede ancak belediyeler, kamuya yararlı dernek ve vakıflarla, kamu kurumu niteliğindeki meslek kuruluşlarına özel izin alma şartıyla sağlık taraması izni verilmişti.

‘BİZ DÜZELTMEYE ÇALIŞIYORUZ’
Zonguldak Devlet Hastanesi’nde görevli uzman bir doktor, Zonguldak ve çevresinden bu hastanede yapılan ameliyatlarda mağdur olmuş birçok kişinin kendilerine başvurduğunu söylüyor:

“Daha üç hafta önce muayene ettiğim hastanın iki gözünde de katarakt yoktu ama göz damarları tıkalıydı. Hasta, fırsatçılara kanıp İstanbul’da bu göz hastanesine giderek katarakt ameliyatı olmuş. Şu anda iki gözü de görmüyor. Bu fırsatçılar yaşlı ve saf insanları kandırıp hayatıyla oynuyorlar. Zonguldak’ta pek çok yaşlı emekliyi bu yöntemle ameliyat ediyorlar. Yaptıkları hatalı uygulamaları tedavi ederek düzeltmeye çalışıyoruz. Ama ne yazık ki birçoğu için iş işten geçmiş oluyor.”


Ana Sayfaya Git
  • ©Copyright 2024 | Tüm Hakları Saklıdır

NTV’de canlı olarak yayınlanan tüm programlar ile ilgili bilgiler, program bölümleri ve programlarla ilgili haberler NTV Ekranı’nda. Günlük NTV yayın akışı ve program saatlerini de NTV Ekranı kategorisinden saat bazında görebilirsiniz. %100 Futbol ile son dakika spor haberlerini, Gündem Masası ile gündem haberleri ile ilgili değerlendirmeleri NTV Ekranı’nda.

Mobil Uygulamalarımız