İsveç Dışişleri Bakanı: Tarih siyasileştirilemez

İsveç Dışişleri Bakanı Carl Bildt de, İsveç Parlamentosu'nun aldığı "soykırım"ı tanıma kararına tepki gösterdi.

İsveç Dışişleri Bakanı: Tarih siyasileştirilemez

İsveç Parlamentosu'nun Ermenilerle birlikte Anadolu topraklarındaki birçok azınlığa 'soykırım' yapıldığını iddia eden tasarıyı kabul etmesi, İsveç Dışişleri Bakanı Carl Bildt'in de tepkisini çekti.


Bildt, oylamanın ardından İsveç Haber Ajansı TT'ye yaptığı açıklamada, kararın ''Ermenistan ile Türkiye arasında devam eden diyaloğa zarar vereceği endişesini taşıdığını'' vurguladı.

Bildt, ''Tarih siyasileştirilemez'' dedi ve İsveç'te kabul edilen tasarının, Türkiye Ermenistan arasındaki uzlaşma çabalarına da engel olmasından kaygı duyduğunu kaydetti.

BEN HER İKİ TARAFTA DA DEĞİLİM
TT'de ''Sizce 1915 olayları soykırım mıydı?'' şeklindeki soruya Bildt, ''Ben ne o tarafta, ne diğer tarafta olmak istiyorum. Türkiye ve Ermenistan, tarihçilerden oluşan bir kurulun kurulması konusunda uzlaştı. Bu da önemli bir karar'' dedi.

MEHMET KAPLAN'IN OYLAMAYA KATILMAMASI
Öte yandan, İsveç meclisinde görüşülen Ermeni iddialarıyla ilgili tasarı sırasında konuşma yaptıktan sonra oylamaya katılmayan Çevre Partisi'nin Türk milletvekili Mehmet Kaplan, İsveç'teki Türk gruplar arasında tepki topladı.

Tasarının 130'a karşı 131 oyla kabul edildiği oylamada, partilerinin öneriyi desteklememe yönünde kararına rağmen 'evet' oyu veren iktidar ortakları partilerden Folk Parti'nin (Halk Partisi) iki milletvekili ile Hristiyan Demokrat Parti'nin bir milletvekilinin partileriyle ters düşen kararını örnek gösteren İsveç'te yaşayan Türkler, Mehmet Kaplan'ın da partisinin kararına rağmen oylama sırasında genel kurulda kalıp oy kullanması gerektiğini savundu.

İsveç'teki Türkler, "Mehmet Kaplan da oylamaya katılıp öneriye 'hayır' oyu verseydi, oylar eşit olacaktı" yorumunda bulundu.

Sayfa Yükleniyor...