Medvedev'in daveti kabul görmedi

Rusya tarafından her yaz düzenlenen at yarışmalarına katılarak güncel sorunları tartışan Bağımsız Devletler Topluluğu liderlerinin çoğu, bu sene davete icabet etmedi.

Rusya Devlet Başkanı tarafından her yaz düzenlenen at yarışmalarına katılarak güncel sorunları tartışma fırsatı bulan Bağımsız Devletler Topluluğu (BDT) liderlerinden çoğu, bu sene hiçbir gerekçe göstermeden Dmitriy Medvedev’in davetini reddetti.

Yarın gerçekleşecek olan yarışmaları 11 BDT liderinden sadece 5’inin (Kazakistan, Ermenistan, Azerbaycan, Moldova ve Tacikistan) izleyeceği dikkat çekiyor. Liderlerin arasında Gürcistan'ın ayrılıkçı bölgeleri Abhazya ve Güney Osetya liderlerinin de bulunacağı duyuruldu.

Son dört yıldan beri yapılan koşuları Rusya’nın müttefiki sayılan Belarus’un bile gözardı etmesi üzerine Moskova yönetimi bu etkinliğe ilk kez "gayri resmi BDT zirvesi’ statüsü veremedi.

Bu arada, Moskova’ya gidecek olan 5 ülke liderinden hemen hepsinin Kremlin yönetimi ile ‘sorunlu konuları’ görüşmesi bekleniyor.

Örneğin, Moldova lideri Vladimir Voronin ülkesinde 29 Temmuz’da gerçekleşecek olan parlamento seçimleri öncesinde muhalefet karşısında Kremlin’den destek isteyecek.

Azerbaycan ve Ermenistan liderleri ise Dağlık Karabağ sorununu önce teke-tek görüşecek. Daha sonra ise Rusya Devlet Başkanı’nın katılımıyla bir üçlü ‘Karabağ’ zirvesi gerçekleşecek. Ancak Bakü ve Erivan yönetimleri, zirveden bir sonuç beklemediklerini daha Moskova'ya gitmeden duyurdular.

Kazakistan Devlet Başkanı Nursultan Nazarbayev de Moskova’ya sorunları çözmek üzere geliyor. Rusya yapımı silah ve askeri araçları satın almaktan kaçındığı için tepkileri üzerine çeken Nazarbyev, Kazakistan doğal gazının ihraç fiyatının artırılması ve ‘mavi yakıtın’ Avrupa’ya satışı gibi konuları gündeme getirmeyi planlıyor.

Tacikistan lideri Emomali Rahmon ekonomik kriz yüzünden Rusya’dan dönmekte olan binlerce Tacik işcinin ülkesinde oluşturacağı sosyal gerginlik konusunu Medvedev’le görüşmek istiyor.

Gözlemcilere gore, Rusya yönetimi son bir yıl zarfında, ‘Nabucco’ projesine açık destek veren Türkmenistan ve NATO’ya Afganistan operasyonlarında lojistik yardım için üslerini açtığını ilan eden Özbekistan’la ilişkileri bozmayı başardı. Özbek lider İslam Kerimov, Moskova’nın güney Kırgızistan’da yeni bir askeri üs kurma teşebbüsünü sert karşılayarak, "Tartışmalı bölgede üs kurma toprak ihtilafını derinleştirir’ açıklamasında bulunmuştu.

Öte yandan, yıllardan beri Minsk’le ‘ortak devlet’ oluşturma gayretinde bulunan Moskova yönetimi, ani kararla Belarus ekonomisinin önde gelen kalemi olan sütçülük sanayisinin tüm ürünlerine kalitesiz damgası vurarak "siyah listeye" ekledi. Bunun üzerine başlayan ‘süt savaşı’ da Belarus lideri Aleksandr Lukaşenko Avrupa Birliği ile yaklaşma siyaseti yürütmeye başladı.

Rusya basını ise bu gelişmeler üzerine "BDT rafa kaldırılmak üzere" yorumunda bulunuyor.

Sayfa Yükleniyor...