Model Avrupa Parlamentosu'na Türk Başkan

Türkiye'nin ilk kez ev sahipliği yaptığı Model Avrupa Parlamentosu'nun açılşı yapıldı. Başkanlığını 17 yaşındaki Berkay Ercan'ın yürüttüğü oturumda eğlenceli sunumlar yapıldı.

Model Avrupa Parlamentosu'na Türk Başkan

Gençleri AB entegrasyonu sürecine katmayı, Avrupa vatandaşlığı algısını geliştirmeyi amaçlayan ve lise öğrencilerinin farklı ülkeleri temsil ettiği ''Model Avrupa Parlamentosu'' İstanbul'da toplandı.

30 ülkeden 160 lise öğrencisinin katıldığı MEP'in başkanlığını MEF Uluslararası Okullarından 17 yaşındaki Berkay Ercan yürüttü.

MEP'in Sait Halim Paşa Yalısı'nda gerçekleşen açılış töreninde tüm delegasyon başkanları kendi ülkelerini tanıttı. MEP'in en önemli özelliklerinden biri, ülke temsilcilerinin başka ülkelerden de seçilebiliyor olması. Bu durum açılış seremonisinde eğlenceli anlar yaşanmasına da sebep oldu.

Letonya'yı temsil eden delegasyonun başkanı, konuşmasında hiç Letonya'ya gitmemiş olduğunu belirtti ve "Letonya'yı bilenlere sorduğumda bu ülke hakkında tek bir şey söylediler: Soğuk, çok soğuk" diyerek konuşmasına başladı.

Klasik Avrupa Parlamentosu toplantılarının aksine, gençlerin buluştuğu MEP oturumunda eğlenceli anlar çoğunluktaydı. İrlanda ve Malta delegeleri açılışta birer şarkı söylediler, Macaristan delegasyonu başkanı "En güzel kadınlar bizim ülkemizde" derken, Lüksembueg'u temsil eden öğrenciler, "En yakışıklı erkekler de Lüksemburg'ludur" dedi.

Model Avrupa Parlamentosu'na Türk Başkan - 1 Berkay Ercan, toplantının kapanış konuşmasını da yaptı.

GELENLER TÜRKİYE'DEN ÇOK ETKİLENİYOR
Parlamento Başkanlığını yürüten 17 yaşındaki Berkay Ercan, MEP'te tüm katılımcı ülke gençlerinin AB'nin sorunları ve çözüm önerilerine ilişkin bir önerge sunmaları gerektiğini belirterek, toplantıdan beklentisinin güzel ve yaratıcı önergeler sunulması olduğunu söyledi.

MEP'e hazırlık için 4 aylık bir araştırma ve proje hazırlama dönemleri olduğunu belirten Ercan, Avrupa'nın farklı ülkelerinden Türkiye'ye gelen öğrencilerin Türkiye'yi çok sevdiğini ve Türkiye'nin misafirperverliğinden etkilendiğini belirtti.

TÜRKİYE İLK KEZ EV SAHİBİ OLDU
Avrupa Birliği ve Avrupa Parlamentosu tarafından resmen tanınan ve 1994 yılından beri faaliyetlerini sürdüren MEP, AB ülkeleri ve aday ülkelerden seçilen lise öğrencilerinin oluşturduğu temsili bir parlamento olma özelliğini taşıyor.

MEP, gençleri AB entegrasyonu sürecine katmayı, Avrupa vatandaşlığı algısını geliştirmeyi ve Avrupa'nın temel sorunlarına duyarlılık oluşturmayı amaçlıyor.

Türkiye'nin ilk kez ev sahipliğini yapacağı ve ev sahibi ülkelerin parlamentoları himayesinde yapılan MEP'e bu yıl, Milli Eğitim Bakanlığının onayı ile MEF Okulları IB Diploma Programı'nda öğrenim gören 7 öğrenci katılıyor.

MEP'in 6 Kasım'da sona erecek İstanbul oturumunda global krizden iklim değişikliğine, enerjide dış kaynak kullanımından uluslararası anlaşmazlıklara kadar çeşitli sorunlar ele alınacak.

MEP'te kabul edilen önergeler, Avrupa Parlamentosu'na görüş olarak sunulacak.

Sayfa Yükleniyor...