1.7 milyon kişi kart borcunu ödeyemiyor

Kredi kartlarında takibe dönüşüm oranı, bir ayda bir puanın üstünde artarak yüzde 7.68'e çıktı.

1.7 milyon kişi kart borcunu ödeyemiyor

Başbakan'ın "Mağduru olmaz" dediği kredi kartlarında takibe dönüşüm oranı, bir ayda bir puanın üstünde artarak yüzde 7.68'e çıktı. 1.6 milyonu aşkın kişi, 2.8 milyar liralık kart borcunu ödeyemedi, takibe düştü.

Başbakan Tayyip Erdoğan, Eskişehir mitinginde "Kredi kartının mağduru olmaz. Kredi kartıyla borçlananlara dürüst gözüyle bakmam" dedi.

Bu sözler hem muhalefetin hem de tüketici örgütlerinin tepkisine yol açarken borçların yeniden yapılandırılması talebi de gündeme getiriliyor. Ancak yönetimi, bu yönde bir çalışma yürütmüyor.

27 Şubat tarihli veriler, kredi kartı borcunu ödeyemeyenlerin oranının bir ayda 1 puanın üstünde arttığını gösteriyor.

Takibe düşen kredi kartlarının oranı 2008 sonundaki yüzde 6.52'lik seviyeden yüzde 7.68'e yükseldi. Kart borcunu ödeyemediği için takibe alınan müşteri sayısı ise 1 milyon 666 bin. Bu kişilerin ödenmediği için takibe alınan kart borcu ise 2.8 milyar lirayı buluyor. Kredi kartlarının toplam borç tutarı ise 33.2 milyar lira düzeyinde.

Takibe dönüşüm oranındaki bir aylık artışın dikkat çekici olduğu vurgulanıyor. Üç yıl önce yapılan değişiklikle asgari ödeme oranının yüzde 20'ye çıkarılmasının daha kötü bir tabloyu önlediği de belirtiliyor.

Bankaların yıllık yüzde 60'a varan kredi kartı faizinden daha düşük olan bireysel kredileri devreye sokarak kart sahiplerini rahatlattığı belirtiliyor.

3 yıl önce çıkarılan kart borçlarını taksitlendirme yasasından yararlanmak için de borçluların sadece yüzde 30'unun başvurduğu ifade ediliyor.

BORÇLULUKTA SON DURUM

Sayfa Yükleniyor...