2 gün önce açıldı, Ruslar bugün tamamını aldı

Rus şirketi MMK, yüzde 50 hisseyle ortak olduğu Hatay'daki demir çelik fabrikasının tamamını satın aldı. Tesisi iki gün önce Başbakan Erdoğan açmıştı.

Rusya'nın en büyük çelik üreticilerinden Magnitorsk Demir ve Çelik İşleri (MMK) şirketi, Hatay'da yüzde 50 hisseyle ortak olduğu Atakaş Şirketler Grubu'na ait demir çelik fabrikasının yüzde 50'lik hissesini de satın aldı.

MMK, yüzde 50'lik hisse satın alımıyla, 2 milyar dolarlık yatırımla gerçekleştirilen ve açılışını önceki gün Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın yaptığı tesisin tamamına sahip oldu.

MMK şirketi Başkanı Viktor Raşnikov, Rus haber ajansı RİA Novosti'ye yaptığı açıklamada, Atakaş şirketinin yüzde 50'lik hissesinin satın alımıyla ilgili anlaşmanın 1 Kasım'dan önce tamamlanacağını kaydetti.

MMK'nın Rusya, Ortadoğu ve özellikle de Türkiye gibi hızla gelişen kilit piyasalarda var olma stratejisi çerçevesinde Hatay'daki tesisin yüzde 100'ünü satın aldığını belirten Raşnikov, ''Bu satın alma şirket yönetimini daha etkili bir hale getirecek ve ve Türkiye gibi gelişen piyasadaki kar oranının artırılmasına yardımcı olacak'' dedi.

Türkiye'nin yeni ve büyük yassı çelik üreticilerinden biri haline gelen tesisin 2 bin 500 kişiye istihdam sağlaması ve tesisten yılda yaklaşık 1.5 milyar dolarlık ihracat gerçekleştirilmesi hedefleniyor.

Üretiminin yüzde 80'ini iç pazara, yüzde 20'sini yurt dışına pazarlamayı planlayan MMK,inşaat, otomotiv, imalat sanayi, gemi inşa, beyaz eşya sektörü ve buna bağlı tüm çelik kalitelerini üretmeyi amaçlıyor. Yılda 2,5 milyon ton sıvı çelik üretim kapasitesine sahip tesisin bölgede yeni yatırımların ve istihdamın da önünü açması bekleniyor.

Sayfa Yükleniyor...