ABD'de mali uçuruma çözüm arayışı

ABD'de Cumhuriyetçi Boehner partisinden destek bulamadı, vergi planından vazgeçildi.

ABD'de mali uçuruma çözüm arayışı

ABD Temsilciler Meclisi'ndeki Cumhuriyetçiler, liderleri John Boehner'in Başkan Barack Obama'dan mali uçurum görüşmelerinde taviz koparmak için hazırladığı vergi planını desteklemeyince sorunun çözümü için gösterilen çabalar ortada kaldı.

Boehner, partisinin kararlı olduğunu göstermek için B Planı adıyla hazırladığı bir vergi planını dün Cumhuriyetçilerin çoğunlukta olduğu Temsilciler Meclisi'nde oya koyacaktı ancak geliri 1 milyon dolar ve üzerinde olan çok küçük bir azınlığın bile vergilerinde artışı kabul etmeyen milletvekillerinin desteğini alamayınca oylamayı iptal etti.

Yeni vergi yasası üzerinde yıl sonuna kadar anlaşma sağlanamazsa, vergilerde otomatik bir artış ve harcamalarda kesintiler yürürlüğe girecek. ABD ekonomisini 2013'te resesyona itebilecek bu durum "mali uçurum" olarak tanımlanıyor.

Boehner oylamayı iptal ettikten sonra yaptığı yazılı açıklamada, "Üyelerimizden yeterli desteğin gelmemesi nedeniyle Temsilciler Meclisi'nde vergi önlemleri konusu görüşülmedi" dedi.

Beyaz Saray sözcüsü Jay Carney ise yazılı açıklamasında, Kongre ile bir an önce bir uzlaşmaya varılması umudunu ifade etti.

Boehner'in B planı olan tasarı kabul edilseydi, Cumhuriyetçiler, geleneksel olarak hep reddettikleri bir önlemi kabul ederek geliri yılda bir milyon doları aşanlardan alınan verginin oranını artırmış olacaklardı.

Partinin muhafazakarları bu adımı şiddetle reddederken pek çok sıradan parti üyesi de karşı çıkıyor.

OBAMA 400 BİN DOLARI AŞANA VERGİ İSTİYOR
Başkan Obama ise çok daha düşük bir eşik olarak, gelirleri 400 bin doları aşan ailelerin vergilerinin yükseltilmesini istiyor.

Gelinen durumda Boehner'in önünde iki seçenek görülüyor: Ya mali uçurum çalışmalarından tamamen ayrılacak ya da planını reddeden çok sayıdaki Cumhuriyetçiye karşı rakip parti Demokratlarla işbirliği yaparak bir uzlaşmanın yolunu açacak.

Mali uçurum ihtimalini bertaraf edecek böyle bir uzlaşma olursa, hiç ihtimal verilmeyen bir senaryoyla, yani Temsilciler Meclisi'ndeki Demokratların,

Cumhuriyetçi Parti'nin daha uzlaşmacı olan üyeleriyle güç birliği yapmasıyla gerçekleşecek. Ancak uzlaşmaların giderek azaldığı bir dönemde, piyasaların tarafları uyarması gerekeceği düşüncesi de var.

George Washington Üniversitesi'nden Kongre uzmanı Sarah Biner, "Bu durumda, piyasa ve kamuoyu tepkisinin, Temsilciler Meclisi Başkanı'nı (Boehner) Demokrat oyların desteğiyle tasarıyı geçirmeye zorlaması gerekebilir" dedi.

Noel nedeniyle 27 Aralık'a kadar tatile girmiş olan Temsilciler Meclisi'nde durum şu anda tam bir belirsizlik içinde.

Boehner'in artık bu konuyla ilgili tüm çabalarına son vermesi halinde ise sorun Demokratların kucağında kalacak.

Vergi artışları ve harcama kesintileri 11 gün sonra otomatik olarak yürürlüğe girecek.

Sayfa Yükleniyor...