ABD’de ‘mortgagezede’ye destek geliyor

ABD yönetimi mortgage krizini sona erdirmeye çalışıyor. Obama yönetiminin bir hafta içinde, kredi borcunu ödeme zorluğu çeken ev sahiplerine yardımı içeren bir plan açıklaması bekleniyor.

ABD’de ‘mortgagezede’ye destek geliyor

ABD hükümeti, ev hacizlerini dizginlemeye yönelik plan hazırlıyor.

Bu doğrultuda Obama yönetiminin mortgage kredilerini ödeme zorluğu çeken ev sahiplerini sübvanse edecek bir program üzerinde çalıştığı bildirildi.

Reuters’a yakın kaynaklar, bir ev sahibinin devletten yardım almadan önce standart bir yeniden değerleme ve yeterlilik testinden geçirileceğini belirtti. Söz konusu plan, ev sahiplerine borçlarını ödeyemez hale gelmeden önce yardım etmeyi amaçladığından, diğer mortgage programlarından farklı bir konumda bulunuyor. Şu ana kadar atılan adımlar, daha çok mortgage faizlerini düşürmeye yönelikti.

FİYATLAR DÜŞMEYE DEVAM EDERSE...
Diğer yandan Reuters’ın haberinde, ABD’nin kamulaştırılmış kredi sağlayıcıları Fannie Mae ve Freddie Mac’in de plana destek vereceği belirtildi. Konuya ilişkin bir açıklamada bulunan ABD Federal Konut Finansman Ajansı Başkanı James Lockhart, mortgage finansmanı endüstrisinin, belli bir mortgage yapılandırma standardı belirlenmesini istediğini ifade etti. Lockhart, ev fiyatlarında düşüşün sürmesi halinde ekonominin büyük zarar göreceğini, bu yüzden yasa yapıcıların fiyatlarda büyük düşüşler yaşanmasını engellemek istediğini belirtti. Mortgage sektörüne ilişkin paketin gelecek birkaç gün içinde, belki de bir hafta içinde açıklanabileceği belirtiliyor.

İYİLEŞME SİNYALİ YOK
Bu arada ABD’de emlak sektörü henüz net bir iyileşme sinyali göstermiyor. Ülkede haczedilen ev sayısı geçen yıl yüzde 81 artarak 2 milyon 300 bin ile rekor kırdı. Ülkede ev fiyatları 2008’in son çeyreğinde rekor düşüş gösterdi. ABD Ulusal Emlakçılar Derneği, ev fiyatlarının ortalama yüzde 12 gerileyerek 180 bin dolara indiğini söyledi.

Sayfa Yükleniyor...