AB'den Rumlara yardım eli

Avrupa Birliği, Kıbrıs Rum kesimine ekonomik yardım konusunda anlaştı. Ancak anlaşılan miktar Rumların ihtiyacının yarısını karşılıyor.

AB'den Rumlara yardım eli

Avrupa Birliği ve Uluslararası Para Fonu IMF, Güney Kıbrıs’ın ekonomik krizden kurtarılması için 10 milyar Euro kredi verilmesini kararlaştırdı. 10 saat süren müzakereler sonucunda varılan anlaşma, AB destek mekanizmasına bağlanan Rumların ihtiyacı olan miktarın ancak yarısını karşılıyor.

17 ila 20 milyar arasında olduğu hesaplanan krizin diğer yarısı, Rumların mevduatlarından ve kurumlardan alınacak ağır vergilerle karşılanacak.

Karar Kıbrıs Rum kamuoyunda büyük hayal kırıklığı yarattı. Avrupa Birliği’nin çifte standart uyguladığını belirten Rumlar, alınan kararların birliğin dayanışma ilkesine de ters düştüğünü savunuyor.

GÖRÜŞMELER 10 SAAT SÜRDÜ
Euro Bölgesi bakanlarıyla IMF yetkililerinin dün Brüksel’de başlayan toplantısı bu sabah 6 sıralarında sona erdi. Yaklaşık 10 saat süren toplantıda Rum bankalarındaki mevduatlardan vergi alınması ve kurumlar vergisinin artırılması karşılığında 10 milyar Euro kredi anlaşması onaylandı. Kredi anlaşmasını Rum meclisi de onaylayacak.

Varılan anlaşma uyarınca Güney Kıbrıs, bankaların sermayelendirilmesi ve düzenlenmesi başta olmak üzere, kurumlar ve sermaye gelirleri üzerindeki stopaj vergisini artıracak. Banka mevduatlarından da ek vergiler alacak.

Euro grubu ve IMF ile varılan anlaşmaya göre, kurumlar vergisi yüzde 10’dan yüzde 12.5’e çıkarılacak. Bankalardaki 100 bin euroya kadar olan mevduatlardan yüzde 6 nokta 75, 100 bin Euro üzerindeki mevduattansa yüzde 9 nokta 9 oranında vergi alınacak.

Böylece Rumlar krizden çıkış için gerekli olan 17 milyar Euro’nun 7 milyarlık bölümünü kendi imkanlarıyla karşılamaya çalışacak.

Euro Grubu, Güney Kıbrıs ve Rusya arasında finans katkısına ilişkin bir anlaşma beklediklerini belirterek Rumları Moskova’ya yönlendirdi. Bu çerçevede Rum Maliye Bakanı Mihalis Sarris Moskova’ya hareket etti. Rumlar Moskova’dan 2 buçuk milyar Euro kredi beklentisinde. Avrupa Birliği ve IMF’den oluşan troyka KİT’lerin özelleştirilmesini de talep ediyor.

Sayfa Yükleniyor...