AB’ye oto ihracatı yarı yarıya düştü

Otomotiv ihracatının yaklaşık yüzde 70’inin yapıldığı Avrupa Birliği üyesi 26 ülkeye yapılan ihracat, Kasım ayında önceki yılın aynı dönemine göre yüzde 48 oranında geriledi.

Uludağ İhracatçı Birlikleri (UİB) verilerine göre, otomotiv sektörü, Ocak-Kasım döneminde, 5 kıtada toplam 172 ülke ile 13 serbest bölgeye ihracat yaptı. Bu dönemde, özellikle yılın ilk yarısındaki performansı sayesinde yüzde 20,2’lik artışla 21 milyar 951 milyon dolar ihracat rakamına ulaşan sektör, geçen yılın tamamında yapılan 20 milyar 708 milyon dolarlık otomotiv ihracatını açık ara geride bıraktı.

Ocak ayında yüzde 78.98’lik rekor artış ve 2 milyar 14 milyon dolarlık ihracatla yıla başlayan sektör, Temmuz (Temmuz dahil) ayına kadar istikrarlı artış trendini sürdürdü.

Avrupa’daki pazarlarda özellikle yılın ikinci yarısından itibaren gözlenmeye başlanan daralma, ilk önce ağustos ve eylül aylarında ihracat artış hızındaki yavaşlama olarak kendisini gösterirken, ihracat rakamı da bu aylarda 2 milyar dolar seviyesinin altına düştü.

Ekim ayında ise yılın başından bu yana aylık bazda ilk kez eksiye düşen ihracat, yüzde 24.3 oranında geriledi. Kasım ayında da eksi yönlü ivmesini artırarak sürdüren ihracat, önceki yılın aynı ayına göre yüzde 40.4’lük rekor düşüşle 1 milyar 251 milyon dolara geriledi.

AVRUPA’DA DÜŞÜŞ YÜZDE 48
Avrupa’da otomotiv üretiminde söz sahibi ülkelerden Almanya, Fransa, İtalya, İngiltere ve İspanya gibi ülkelerin de aralarında bulunduğu AB üyesi 26 ülkeye yapılan ihracat ise kasım ayında geçen yılın Kasım ayına göre yüzde 48 oranında geriledi.

Kasım’da, sadece Belçika, Lüksemburg ve Malta’ya yapılan ihracat artış gösterirken, kalan 23 ülkede yüzde 15.2 ile yüzde 88.8 arasında değişen oranlarda gerileme gözlendi.

Sayfa Yükleniyor...