Avrupa'nın parası eriyor

Euro, dolar karşısında 14 ayın en düşük seviyesine indi. Euro'nun değer kaybıyla içeride dolar 1,54'ü aştı.

Avrupa'nın parası eriyor

Yunanistan'a ilişkin sorunların diğer Euro Bölgesi ülkelerine yayılacağı endişesiyle Euro'daki değer kaybı devam ediyor.

Euro/dolar paritesi finansal krizin etkilerinin Avrupa ülkelerine yayıldığı  yönündeki endişelerle 1,27 seviyesinin altına inerek 14 ayın yeni düşük seviyesini gördü.

Euro dolar paritesi 1,2692 seviyesini gördükten sonra yeniden 1,27'yi aştı.

Avrupa Merkez Bankası (ECB) Başkanı Jean-Claude Trichet'nin Yunanistan'ın iflas etmesinin veya borçlarını  geri ödeyemez duruma düşmesinin söz konusu olmadığını söylemesine rağmen borç yükü altında bulunan Euro bölgesi ülkelerinin borçlanma maliyetlerini düşürecek devlet tahvili alımı konusunun ECB'de görüşülmediğini  belirtti. Bu açıklama Euro'daki değer kaybını hızlandırdı.

DOLAR 1,54'Ü GÖRDÜ
Euro/dolar paritesindeki hareket içeride de doların güçlenmesine neden oldu. Bankalararası piyasada dolar gün içinde 1,5460 liraya kadar yükseldi.

Bankalararası piyasada dün spot kapanışta 1,5195 TL olan en iyi dolar alış kotasyonları, bu sabah ilk işlemlerde  1,5300/1,5340 seviyesindeydi.

Bankacılar, AB borç endişelerinin gündemin en önemli maddesi olması nedeniyle piyasalarda iç gündemden ziyade küresel piyasalardaki gelişmelerin ve parite etkisinin yakından izlenmeye devam edileceğini, faiz tarafında risk iştahında artış olmasa bile bir miktar lokal destek görmeyi beklediklerini söylediler.

1 EURO=1 DOLAR OLUR MU?
Euro'daki düşüş "1 Euro=1 dolar olur mu?" sorusunu da gündeme getirdi. CNBC-e danışmanı Mahfi Eğilmez konuya ilişkin olarak şunları söyledi: "Böyle bir şeyi tahmin etmek çok zor. İki senaryo ortaya konabilir. Birinci senaryoda mevcut durumuyla Avrupa sistemi gider, Yunanistan toparlanır, Portekiz ve İspanya batmaz. Böyle olursa Euro biraz daha bu seviyede kalır ve sonra toparlanabilir. İkinci senaryoda ise Yunanistan kurtulamaz, sorunlar Portekiz'e ve İspanya'ya sıçrar; ki bu daha olası bir senaryo. Böyle olursa 1 dolara da gider daha aşağılara da gider. 1'in altına giderse bu sefer Euro'nun devam edip etmeyeceği tartışılır. Bu Avrupa Birliği'ni çok zora sokacak bir gelişme olur. Kısa vadede 1 Euro=1 dolar olmasa da 1,25 olabilir."

Euro ilk çıktığı 1999 Ocak'ında 1,17 dolardı. Sonra hızla değer kaybeden Euro/dolar paritesi 0,82'ye kadar indi ancak sonra 1,60'lara çıktı.

MERKEL: PİYASALAR GERİLİMİ ABARTIYOR
Öte yandan Almanya Başbakanı Angela Merkel Euro Bölgesi'ndeki gerilimin piyasalar tarafından abartıldığını ve bunun kontrol altına alınması gerektiğini söyledi.

Merkel Yunanistan'da yaşanan borç kriziyle ilgili olarak Uluslararası Para Fonu'nun (IMF) yardım etmek zorunda kaldığını, çünkü durumu Avrupa'nın iyi yönetemediğini de belirtti.

Merkel, Avrupa için amaçlarının tek başına hareket edebilmek olması gerektiğini söyledi. Merkel, IMF tarafından bankalara yönelik olarak sunulacak bir vergi tasarısını destekleyeceğini de ekledi.

Sayfa Yükleniyor...