Bankacılık hisselerinde 'Basel' endişesi

Avrupa bankalarına ait hisseler Basel III kurallarına ait endişelerle geriledi.

Uluslararası bankacılık kurallarını düzenleyen Basel Komitesi, bugün ve yarınki toplantılarda bankaların sermayelerini güçlendirmeye zorlayacak ve maruz kaldıkları riski azaltacak yeni kuralları görüşecek.

Yeni sermaye ve likidite kurallarının daha sıkı olacağı yönündeki endişelerle birlikte Avrupa borsalarında işlem gören bankacılık hisseleri de değer kaybetti. Avrupa'nın büyük bankalarını izleyen STOXX Europe 600 bankacılık endeksi yüzde 1.13 geriledi.

Çeşitli ülkelerin merkez bankası ve denetleme kuruluşu yetkililerinden oluşan Basel Komitesi, İsviçre'de yapacağı toplantılarla küresel finans krizinin tekrarlanmasını önlemek için daha bankalara yüksek sermaye ve likidite seviyeleri gerektirecek kurallara nihai şeklini verme sürecini başlatacaklar.

Bankacılık sektöründen yetkilileri ise yeni kuralların birey ve şirketlerin krediye erişimini zorlaştırmaması gerektiğini ifade ettiler.

Avrupa'nın en büyük bankası HSBC'nin yönetim kurulu başkanı Stephen Green, İngiliz Bankacılar Birliği'nin dünkü toplantısında düzenleyici kurumların ekonomideki toparlanmayı 'boğmaması' gerektiğini ifade ederek "Basel III (kuralları) bankalar için ticaret finansmanını daha ağırlıklı sermaye kullanımını gerektirmek gibi öngörülemeyen sonuçlara yol açabilir" dedi.

Bankacılar ayrıca koşulların hâlâ kırılgan olduğu bir dönemde Basel III kurallarının gerektireceği sermaye ve likiditenin piyasalardan sağlanıp sağlanamayacağı konusunda şüphelerini dile getirdiler.

Sayfa Yükleniyor...