Bankalardan dört ayda 7.2 milyar lira kâr

İlk dört ayda bankacılık sektörünün net kârı yüzde 30 artışla 7.2 milyar liraya yükseldi.

Bankalardan dört ayda 7.2 milyar lira kâr

Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu (BDDK) Başkanı Tevfik Bilgin, bankacılık sektörünün bu yılın ilk dört ayında net kârının geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 30 oranında artarak 7.2 milyar lira olduğunu söyledi. Sektörün geçen yıl Ocak-Nisan döneminde net kârı 5.5 milyar lira olmuştu.

Reuters'ın sorularını yanıtlayan Bilgin, "Türk bankacılığının şu ana kadar gösterdiği performans beklentilerimizin üzerindedir. Bu sadece bizim değil, yurtdışından Türkiye'yi izleyenlerin de beklentilerinin üzerindedir. Yıl sonu kâr beklentimiz, en az geçen sene elde edilen kâr kadar olacağı şeklindedir "dedi.

Bankacılık sisteminin 2008 yılında net kârı, bir önceki yıla göre yüzde 10.3 azalarak 13.3 milyar lira olmuştu.

Bu yılın ilk çeyreğinde ise sektörün net kârı geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 33 artışla 5.2 milyar lira olarak gerçekleşmişti.

Bilgin, özellikle önümüzdeki günlerde, hükümetin de açıkladığı paketler ve geliştirilen yeni enstrümanlara paralel olarak, bankacılık ve reel sektör dayanışmasının daha da artacağına inandıklarını belirtti.

Bankaların Sermaye Yeterlilik Rasyosu'nun (SRY da bu yıl Nisan sonu itibariyle ortalama yüzde 19 olduğunu vurgulayan Bilgin, "Bu oran, bu yıl Mart'ta yüzde 18.5, geçen yıl Nisan'da ise yüzde 17 idi" dedi. Bankalar için hedef SYR'yi yüzde 12 olarak belirlenmiş bulunuyor.

Sayfa Yükleniyor...