Batı Toroslar'da en derin kuyuda petrol umudu

Burdur'un Bucak ilçesinde Türkiye'nin en derin sondaj kuyusu açılıyor, derinlik 6 bin 136 metreyi aştı.

Batı Toroslar'da en derin kuyuda petrol umudu

Türkiye Petrolleri Anonim Ortaklığı (TPAO) tarafından Burdur'a bağlı Bucak ilçesinde başlatılan petrol ve doğalgaz arama çalışmalarında, Türkiye'nin en derin sondaj rekoru kırıldı.

TPAO, Bucak ilçesinin batısında daha önce yaptığı sismik araştırmalar sonucu sondaj kuyusu açtı. Tamamı Türklerden oluşan 35 kişilik ekip, kuyuda 24 saat aralıksız çalışıyor.

"Yuvaköy-1" sondaj kuyusunda 6 bin 136 metre aşıldı, böylece 20 yıl önce Türkiye'nin en derin sondaj kuyusu unvanına sahip olan Antalya'nın Demre ilçesindeki "Demre-1" arama kuyusunun rekoru da kırılmış oldu.

TPAO Yönetim Kurulu Üyesi ve Genel Müdür Yardımcısı Yurdal Öztaş, 20 yıldan sonra Batı Toroslar'da yeniden sondajlı petrol aramalarına başladıklarını söyledi.

20 yıl önce açılan Demre-1 arama kuyusunun 6 bin 111 metre derinlikle Türkiye'nin en derin petrol arama kuyusu rekorunu elinde tuttuğunu belirten Öztaş, şöyle devam etti:

"Halen açılmakta olan ve Antalya-Burdur sınırındaki bir alanda ve Bucak ilçesinin batısında yer alan 'Yuvaköy-1' kuyusu ile bu rekoru 11 Nisan 2009 tarihinde kırdık. Kuyu derinliğimiz, 6 bin 136 metreyi aştı. Jeolojik olarak kaya türlerini beklediğimiz şekil ve kalınlıkta geçtik. Özellikle kalın kalkerli kayalar (4 kilometreden kalın) üzerinde örtü olmayıp yağmur sularına açık olduğundan bol erime boşluklu ve sondajı güç bir kesimdi. Halen örtü kayada ilerliyoruz.

Örtü kayanın altında hepimizi mutlu edecek bir petrol veya doğalgaza ulaşmayı ümit ediyoruz.

Bütün keşifler genelde belli bir zorluğun aşılmasıyla erişilir. Aramacılıkta yüzde 10 isabet başarı kabul edilir. Örneğin Kuzey  Denizi'ndeki keşif 1964-69 yılları arasında yapılan 33'üncü deniz sondajında başarılmıştır."

Sayfa Yükleniyor...