BDDK: Temel risk alanı kredi dönüşleri

BDDK Başkanı Bilgin, Türk bankacılığının önümüzdeki aylarda temel risk alanının kredi geri dönüşleri olacağını söyledi.

BDDK: Temel risk alanı kredi dönüşleri

    Active Academy tarafından düzenlenen Risk Yönetimi Zirvesi'nde konuşan Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu (BDDK) Başkanı Tevfik Bilgin, "Şu anda takibe dönüşüm  oranı yüzde 3.9. Bu oran geçen yılın sonunda yüzde 3.8'ler düzeyindeydi" dedi.

    Kredi riskiyle ilgili bir diğer önemli konunun reel sektörün yurtdışı borçlanması olduğunu söyleyen Bilgin,  bir Kuzey Avrupa ülkesindeki bir yabancı bankada Türk vatandaşlarının 60 milyar doları olduğuna dair bir bilgi  aldığını söyledi.

    Bilgin, "Reel sektörün yurt dışına borcu var. O bir risk unsurudur, doğrudur. Ama buradaki en büyük  dezavantajımız bunun ayrıntılarını bilmememizdir. Bilgisizliğin temel kaynağı ise yurt dışından temin edilen  kredilerin karşılığıdır" dedi.

    Varlık Barışı'nın sunduğu imkanın kullanılmamasının affedilemeyeceğini söyleyen Bilgin, "Kuzey Avrupa  ülkelerindeki bankalarda 60 milyar doları bulunan vatandaşlarımızın halini merak ediyorum. Yeni finansal  mimarideki kontrol istediğimiz ölçüde olursa, bu gibi hesabı olanlar için bir anlamda kâbus olabilecektir.  Vatandaşlarımızın bu yurtdışı bankaların sağlıklarını sorgulamalarını tavsiye ederim" diye konuştu.

Sayfa Yükleniyor...