'Beş yıldır test yapıyoruz, hiç strese girmedik'

ABD'deki stres testlerine dikkat çeken BDDK Başkanı Bilgin, "Beş senedir stres testi yapıyoruz. Ama hiç strese girmedik; çünkü Türk bankalarının sermaye yeterlilik rasyosu şu anda yüzde 18.5" dedi.

'Beş yıldır test yapıyoruz, hiç strese girmedik'

BDDK Başkanı Tevfik Bilgin, kredilerin takibe dönüşüm oranının 17 Nisan itibarıyla yüzde 4.4'e yükseldiğini açıkladı. Söz konusu oran, küresel krizin etkilerinin artmaya başladığı Eylül ayında yüzde 3.7'ydi.

Bursa'da düzenlenen 1. Uludağ Zirvesi'nde konuşan Bilgin, takibe dönüşüm oranının kredi kartlarında ise 17 Nisan itibarıyla yüzde 8.5'e yükseldiğini kaydetti.

Bankacılık için en önemli riskin kredi riski olduğunu yineleyen Bilgin, bankaların kârlılığından memnun olunması gerektiğini ve mevduatla kredi faizleri arasındaki farkın kapanmaya başladığını ifade etti.

Bilgin, bankaların ortalama sermaye yeterlilik rasyosunun yüzde 18,05 olduğunu, sermaye yeterlilik rasyosu yüzde 13'ün altında olan banka bulunmadığını da vurguladı.

Türk bankacılık sisteminde beş yıldır stres testi uygulandığını söyleyen Bilgin, kredilerin takibe düşme oranının yüzde 19'a çıkması halinde bile sermaye yeterlilik rasyosunun yasal sınır olan yüzde 8'e uygun olacağını kaydetti.

Bilgin, bankaların mevduatlarının yedi ay öncesiyle neredeyse aynı kaldığını vurgulayarak, bankacılık sisteminin yeni kaynak aramaktansa mevcudu korumaya yöneldiğine işaret etti.

Döviz tevdiat hesaplarının kurlar üzerinde stabilizatör rolü üstlendiğini ifade eden Bilgin, "Türk halkı PPK gibi değil, hemen hemen her gün toplanıyor. Kur düştükçe tekrar döviz alarak kurları bir anlamda sabitliyor ya da değerini koruyor" diye konuştu.

Sayfa Yükleniyor...