Borçlarını ödüyoruz, utanmadan konuşuyorlar

Başbakan Erdoğan, "Bizden önceki iktidarı da gördük. Gitti IMF'nin kapısına, el pençe divan durdu, 30 milyar dolar borç aldı. Hala onların borcunu ödüyoruz. Hala utanmadan, sıkılmadan konuşuyorlar" dedi.

Borçlarını ödüyoruz, utanmadan konuşuyorlar

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, bugün gelişmiş ülkeler ve ekonomiler zorluk içindeyken, Avrupa'da kimi ülkeler adeta iflasın eşiğine gelmişken çarkları işleyen Türkiye'nin, üretmediği ve dahli olmadığı bir krizi kendi imkanları, öz değerleri ve politikalarıyla aşma iradesini gösterdiğini söyledi.

Erdoğan, Kocaeli'nin Çayırova ilçesindeki Namet Entegre Et ve Et Ürünleri Tesisi'nin açılışındaki konuşmasında, 1915 olaylarına ilişkin Ermeni tezlerini içeren tasarıların, çeşitli meclislerde kabul edilmesi gibi gelişmelerin, kutlu yürüyüşlerini, azim ve kararlılıklarını etkilemeyeceğini bildirdi.

"Ne yaparlarsa yapsınlar, Türkiye büyüyecek, Türkiye barış, adalet, demokrasi ve insan hakları için çağrısını ısrarla sürdürecektir" diyen Erdoğan, Namet'in, Kocaeli ve Türkiye'nin gururu sayılabilecek bir yatırımı başarıyla tamamlandığını ifade etti.

Başbakan Erdoğan, Namet'in, 2007 yılında 34 bin metrekarelik alanda çalışmalarına başladığını, bugün de resmen açılışını yaptığını ve tesisi ülkeye kazandırdığını anlattı. Namet'in 68 milyon dolarlık yatırım yaptığı nı ve burada 700 vatandaşın çalışacağını ifade eden Erdoğan, dolaylı olarak 40 bin insanın buradan ekmek yiyeceğini söyledi.

Kayar ailesini tebrik eden Erdoğan, "Bütün mesele bu girişimci ruhun devam etmesinde. Bu girişimci ruh yaşadığı ve diri kaldığı sürece bu milleti kimse tutamaz, önümüzde kimse duramaz ve sıçramaya devam ederiz, muasır medeniyetler seviyesinin üstüne kesinlikle çıkarız" diye konuştu.

Et üretiminin dünyada büyük önem taşıdığını vurgulayan Erdoğan, şöyle konuştu:

"Özellikle yakın zamanlarda tüm dünyayı etkisi altına alan salgın hastalıklar, et üretiminde, hayvancılık yöntemlerinde, besi çiftlikleri işletiminde hijyenik şartların ne kadar önemli olduğunu hepimize bir kez daha hatırlattı. Bu bakımdan Namet fabrikalarını tebrik ediyorum. Buradaki fabrika AB hijyen standartlarına uygun üretim amaçlanarak, dizayn edilmiş ve bu amaca yönelik ileri teknolojilerle donatılmıştır. Bu tesis şu anda Türkiye'nin en yeni ve modern tesisleri arasında yerini alıyor. 2003, 2004 ve 2005 tüketici ödülleriyle taçlandırılan dünya standartlarında üretim yapan Namet, 85 ürünü vatandaşlarımıza ulaştırıyor. Tesis, aynı zamanda üretiminin yanında istihdama da önemli katkılar sağlıyor. Kocaelili vatandaşlarımız için yeni bir ekmek kapısı. Bundan dolayı ayrıca takdir ediyorum. İstihdamın çok çok önem arz ettiği bir dönemde farklı bir konuma sahip olduğunu ifade ediyorum. Kocaeli'ne, Türkiye'ye, böylesine hayırlı bir eser kazandıran bu aileyi tebrik etmeyeceğim de kimi tebrik edeceğim."

Başbakan Erdoğan, Namet firmasına, firmanın yöneticilerine bir başka noktada da şükranlarını sunmak istediğini ifade ederek, küresel kriz ortamında yatırım yaparak, Türkiye'nin ve özel sektörün öz güvenini de ispat ettiklerini vurguladı.

Bugün gelişmiş ülkeler ve ekonomiler zorluk içindeyken, Avrupa'da kimi ülkeler adeta iflasın eşiğine gelmişken Türkiye'de çarkların işledi ğini belirten Erdoğan, şöyle konuştu:

"Üretim, yatırım, istihdam, ihracat, küresel krize direnerek yoluna devam ediyor. Bir ay kadar önce 6 Şubatta Osmaniye'de Tosyalı Holdinge ait devasa bir tesisi hizmete açtım. 1 milyar dolara mal oldu. 2 bin kişi istihdam ediyor. Ve şimdi yeniden yanında yeni bir yer daha tahsis ettik, orada da 600 milyon dolarlık yeni bir tesis inşa edilecek ve orada da 1500 kişi istihdam edilecek. Şimdi ben bu tür girişimcilerimizi AK Parti iktidarı, gözünün, başının üzerinde taşır."

Son dönemde açılışı yapılan yatırımlar hakkında bilgi veren Başbakan Erdoğan, "Yani biz küresel kriz demiyoruz, durmak yok, yola devam diyoruz. Ertelemeyi, ötelemeyi asla kabul etmiyoruz. Küresel krize rağmen, devlet-özel sektör el ele işimize bakıyoruz" dedi.

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, küresel kriz sürecinde 37 ülkenin kredi notu, 97 kez düşürülürken, Türkiye'nin kredi notunun son iki ay içerisinde 4 kez artırıldığını, uluslararası kuruluşların, Türkiye'nin kriz karşıs ında son derece başarılı bir sınav verdiğini, krizin etkilerini hızla geride bıraktığın ı teyit ettiğini anlattı.

Bunun özgüven, Hükümetin sağlam ve tedbirli duruşu, özel sektörün de krize aldırmayıp krizi fırsata dönüştürme çabaları sayesinde olduğunu belirten Erdoğan, şöyle konuştu:

"Şunu buradan özellikle vurgulamak istiyorum. Biz, millet olunca, millet olarak azmedince başarıyoruz. Kendimize güvendiğimizde ve inandığımızda, gücümüzün farkına vardığımızda Allah'ın izniyle her engeli aşı yoruz, her hedefe ulaşıyoruz. Biz tarih boyunca nasıl kendi ayaklarımız üzerinde durmayı başardıysak bugün de bunu yapıyoruz. Bugün de kendi ayaklarımız üzerinde sapa sağlam duruyoruz. Mehmet Akif diyor ya 'Bir zamanlar biz de millet/hem de nasıl milletmişiz/ gelmişiz dünyaya millet/milliyet neymiş öğretmişiz. Biz buyuz. Biz sıradan bir millet ve ülke değiliz."

Başbakan Erdoğan, krizin başladığı andan itibaren IMF konusunun gündeme geldiğini anımsatarak, konuşmasını şöyle sürdürdü:

"Krizin başladığı andan itibaren bir IMF'dir tutturdular. Türkiye IMF ile imzalamazsa stand-by anlaşmasını, tükenir, biter, iflas eder, dediler. Bu arada da yoğun bir gaz verme süreci başlattılar. Ben ne dedim? Bize kimse gaz vermesin. Biz nerede gaza basacağımızı, nerede frene basacağımızı iyi biliriz. 'İşimize gelirse, şartlar uygun olursa, anlaşırsak IMF ile stand-by anlaşmasını yaparız' dedik. 'Ama anlaşamazsak hiçbir şey olmamış gibi yolumuza devem ederiz' dedik. Yaklaşık 2 senedir stand-by anlaşması olmadan bu süreci başarıyla yürüttük. Türkiye artık böyle bir ülke. Bizden önceki iktidarı da gördük. Gitti IMF'nin kapısına, el pençe divan durdu, 30 milyar dolar borç aldı. Hala onların borcunu ödüyoruz. Hala utanmadan, sıkılmadan konuşuyorlar. Türkiye artık ekonomisiyle, dış politikasıyla, demokrasisiyle güçlü bir ülke ve 2 yıl geçti anlaşamadık ve işi bitirdik. Anlaşamıyorsak, peki kardeşim, siz yolunuza biz yolumuza dedik. Olay bu. Türkiye özel sektörü, özel sektörün vizyonu ve dinamizmiyle güçlü bir ülke."

Başbakan Erdoğan, dün Hazinenin 1 milyar dolarlık alım için ihale açtığını, 5 milyar dolarlık müracaat olduğunu belirterek, şöyle konuştu:

"Ne diyorlardı? 'Bulamaz, sıkıntı olur.' Buyurun gerçekler ortada. Mesele şu. Güven, güven... Artık Türkiye güçlü bir ülke, güç lü ve güvenilir bir hazinemiz var. Dolayısıyla bu noktada bir sıkıntı yok. O eski istikrarsızlık günleri geride kaldı. politikalarının her gün değiştiği, belgelerin bir anda alt üst olduğu Türkiye yok. Siyasi krizler neticesinde ülkenin topyekun yoksulluğa itildiği günler geride kaldı. IMF ile her türlü şartı kabul ederek, anlaşma imzalama günleri geride kaldı. Şu anda Türkiye küresel bir krizi, dikkat ediniz, kendisinin üretmediği, kendisinin dahli olmadığı bir krizi kendi imkanlarıyla kendi öz değerleriyle kendi politikalarıyla aşma iradesini gösterdi ve gösteriyor. Buradan tüm özel sektöre şükranlarımı iletiyorum."

Başbakan Erdoğan'ın konuşması sırasında açılışa katılanların "Seni sevmeyen ölsün" sözleri üzerine "Yok ölmesinler beraber yürüyeceğiz bu yolda" dedi.

Erdoğan'ın sözleri zaman zaman katılımcıların "Recep Tayyip Erdoğan seninleyiz her zaman", "Çalışınca oluyor, çalışınca oluyor" sloganları ile kesildi.

Sayfa Yükleniyor...