Borsaya birkaç ayda 10 bin yeni yatırımcı geldi

İMKB Başkanı Erkan, son birkaç ay içerisinde borsaya 10 binin üzerinde yeni yatırımcının girdiğini söyledi.

Borsaya birkaç ayda 10 bin yeni yatırımcı geldi

Son dönemde piyasalarda yaşanan iyimser havayla birlikte yerli yatırımcılar borsaya dönmeye başladı.

İstanbul Menkul Kıymetler Borsası (İMKB) Başkanı Hüseyin Erkan, son birkaç ay içerisinde İMKB'ye 10 binin üzerinde yeni yatırımcının girdiğini söyledi.

CNBC-e'nin canlı yayınına katılan Hüseyin Erkan, yabancı yatırımcının günlük işlem hacmi içerisindeki payının da sanıldığı kadar yüksek olmadığını belirtti.

Temmuz ayında günlük işlem hacminin ortalama yüzde 13'ünü yabancıların gerçekleştirdiğini ifade eden Erkan, bu oranın hiçbir zaman yüzde 25'i aşmadığını vurguladı.

Son dönemde manipülasyonlar konusunda hızlı hareket ettiklerini belirten İMKB Başkanı, "Önümüzdeki dönemde daha da proaktif olacağız" dedi. Erkan, maipülasyona karşı özellikle sığ hisselerdeki hareketleri yakından izlediklerini kaydetti.

KAPANIŞ SEANSI GELİYOR
Erkan, açılış seansıyla daha etkin açılış fiyatına ulaştıklarını belirterek kapanış seansını yapmayı planladıklarını açıkladı. Bu konuda piyasa katılımcılarıyla görüşen Erkan'ın gündeminde ikinci seansın yarım saat uzatılması da var.

İMKB Başkanı, yurtdışında uygulamanın yaygın olduğunu belirterek şunları söyledi: "Biz de daha etkin kapanış fiyatına ulaşacağız. Seans bitmeden 10 dakika önce seansın durdurulması ve son 10 dakika içinde bütün alım-satım emirleriminin piyasaya girmesi ve en iyi ya da en çok hissenin hangi fiyatla eşleşebileceğinin ortaya çıkması ile belirlenen bir fiyat oluyor."

Erkan, İMKB-100 dışında kalan ve likit olmayan kağıtlarda daha etkin fiyat oluşumunu sağlamak amacıyla piyasa yapıcılığı sistemi getirmeyi planladıklarını belirtti.

Bu kapsamda belirli kriterleri sağlayan aracı kurumlardan piyasa yapıcıları olmaları ve bu kağıtlarda sürekli olarak alış ve satış fiyatı girmeleri istenecek.

İMKB'de ayrıca toplam işlem hacminin yüzde 1'inden daha azını oluşturan en sığ kağıtlarda tek fiyat belirleme seanslarına başlanması planlanıyor.

Sayfa Yükleniyor...