Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci: Büyüme yüzde 5’i aşacak

Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci, “Türkiye'nin 2016 sonunda büyümede tekrar yüzde 5 ve üzerindeki rakamlara dönüşünü göreceğiz inşallah" dedi.

Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci: Büyüme yüzde 5’i aşacak

Bakanı Nihat Zeybekci, değerlendirmelerde bulundu.

Dünya Bankası'nın Türkiye'nin bu seneki büyümesini yukarı yönde 3,2'ye revize ettiğini hatırlatan Zeybekci, "Bizim beklentilerimiz daha üst seviyede. İhracatın büyümeye katkısı ikinci çeyrekte eksi 2 yönündeydi, ben üçüncü çeyrekte bu eksinin biraz daha sıfıra doğru yaklaşacağını öngörüyorum. Dördüncü çeyrekte de belki ihracatın büyümeye destek verebilme noktasında gelebileceğine düşünüyorum. Türkiye'de yapısal anlamda ekonomide hiçbir zorluğumuz, problemimiz olmamasına rağmen, gerek bütçe açığı ve cari açıkta, gerekse diğer kamu borçlarının finansmanı anlamında, yılın ilk yarısındaki büyümeyle dünyada 7'nci en hızlı büyüyen ülke olmamızı da dikkate alarak, liranın dolar karşısındaki negatif şekilde ayrışmasının hiçbir tabanı yok” şeklinde konuştu.

Zeybekci,  şu ifadeleri kullandı: "Orta Vadeli Program'da (OVP) ihracatın büyümeye katkısını 2016 ve 2017'de pozitif olarak görmüyoruz. Görürsek bu bizim için son derece önemli olacaktır ki ben göreceğimize inanıyorum. Bana bu sebepten ötürü OVP'deki büyüme oranlarımız biraz mütevazi, fazla muhafazakar geliyor. Türkiye'nin 2016 sonunda büyümede tekrar yüzde 5 ve üzerindeki rakamlara dönüşünü göreceğiz inşallah."

Ham madde ve enerji fiyatlarındaki düşüşün Türkiye'nin ithalatını, cari açığını, dış ticaret açığını olumlu etkilediğini kaydeden Zeybekci, "Türkiye bu sene 2015 yılı sonu itibarıyla ilk defa ihracatın ithalatı karşılama oranında yüzde 70 seviyelerine ulaştı. Serbest Bölgeler ve bavul ticareti ile hizmet gelirlerinin de eklenmesi ile ülkemiz ilk defa ihracatın ithalatı karşılama oranında başa baş noktasına doğru gidiyor" diye konuştu.

Maliyet düşüşü ile birlikte ihracat fiyatlarının da gerilediğine dikkati çeken Nihat Zeybekci, 2016'nın daha iyi bir yıl olacağını ifade etti.

Yerli otomobil çalışmalarıyla ilgili de konuşan Zeybekci, “Milli otomobilin yedek parçasıyla, diğer ürünleriyle, Ar-Ge'siyle Türkiye'ye çok önemli katkıları olacaktır. Türkiye olarak bizim buna bir an önce geçmemiz lazım, bir an önce başlamamız lazım. Kamu kullanımları anlamında da ben Türk otomobilini çok önemsiyorum” dedi.

Sayfa Yükleniyor...