Çağlayan: IMF artık bize bir şey kazandırmaz

Devlet Bakanı Çağlayan, IMF anlaşmasının artık Türkiye'ye fazla bir şey kazandırmayacağını söyledi ve ekledi: "IMF bizim için olmazsa olmaz değil."

Çağlayan: IMF artık bize bir şey kazandırmaz

Devlet Bakanı Zafer Çağlayan, CNBC-e Genel Yayın Yönetmeni Servet Yıldırım'ın sorularını yanıtladı.

İhracattaki son durumu değerlendiren Çağlayan şunları söyledi: "Miktar bazında 2009'da ihracat sadece yüzde 10'luk bir azalma kaydetti. Bir tanesi dünya emtia fiyatlarının düşmüş olması ve Euro/dolar paritesi. İhracatın en fazla arttığı ülkeler Suriye, Irak, Mısır, Libya'dır. Sadece komşularla yaptığımız ihracat 7 kat arttı. Avrupa pazarlarının daralması bizi yeni pazarlara yöneltti.

Ocak ayı çok iyi başladı, moral veren bir şey oldu. Şubat ayına bakınca çok iyi bir gelişmeyle karşı karşıyayız. İlk dört günde ihracat 1.1 milyar dolar oldu, geçen yıl aynı dönem 744 milyon dolardı."

Euro/dolar paritesindeki gelişme değer bazında ihracatı etkilediğini kaydeden Çağlayan, "Asıl önemlisi Türkiye'de bu döviz kuruna rağmen ihracatın bu rakamlara gelmesi çok önemlidir. Kur rejiminde bir değişim olması söz konusu değil. Kurun 1,50 seviyesinin çok üzerinde olması lazım" dedi.

MERKEZ BANKASI PROAKTİF DAVRANAMADI
Merkez Bankası'nı eleştiren Bakan Çağlayan, "Geçmişte yapabilseydi son derece başarılı derdim. Merkez Bankası faiz indirimlerinde proaktif davranamadı, reaktif davrandı. Krizle beraber mecburen faizin indirilen bir ortam, iyi seçilmiş proaktif bir davranış değildi" diye konuştu.

IMF OLMAZSA OLMAZ DEĞİL
Bakan Çağlayan IMF'yle sürdürülen görüşmelerle ilgili şunları söyledi: "IMF ile ilgili görüşmeleri Ali Babacan yürütüyor. IMF gelişmiş ülkelerle Türkiye'ye verdiği reçeteler siyahla beyaz kadar farklıdır. Türkiye'nin lehine olacak bir şeyi değerlendirmeye almamız gerekiyor. IMF anlaşması artık bize fazla bir şey kazandırmaz. IMF Türkiye için olmazsa olmaz değil. Anlaşma olması durumunda döviz kurunun daha aşağı gidebileceği ve ihracatın darbe alacağı konusunda ihracatçı arkadaşların haklı bir görüşü var. İhracatçıların haklı bir endişesi söz konusu, bunu bizim de dikkate almamız gerekiyor. Merkez Bankası'nın döviz rezervlerini artırması gerekir. IMF kaynağı gelirse TL'nin değerlenmesi engellenmeli."

Çağlayan, Varlık Barışı'ndan gelen kaynağın ellerini rahatlattığını söyledi.

Sayfa Yükleniyor...