Çağlayan: Krizde dibi gördük, çıkış başladı

Devlet Bakanı Çağlayan, sanayi üretiminde ve kapasite kullanımında dip noktaya gelindiğini belirterek, "Dip noktasından çıkış ve dönüş başlamıştır'' dedi.

Çağlayan: Krizde dibi gördük, çıkış başladı

Dış Ticaretten Sorumlu Devlet Bakanı Zafer Çağlayan, Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) İcra Komitesi üyeleriyle basına kapalı gerçekleştirdiği görüşmenin ardından düzenlenen basın toplantısında sanayi üretimi rakamlarını yorumladı.

Çağlayan, Sanayi ve Ticaret Bakanı iken, 20-25 gün önce, ''Türkiye'de küresel krizin etkileşimini görecekleri noktanın kendisine göre dip yaptığını'' söylediğini belirterek, konuşmasını şöyle sürdürdü:

''Gerek sanayi üretiminde gerekse kapasite kullanımında dip noktaya gelmiştir. İnşallah bu dip noktadan artık çıkışın olacağı bir noktaya doğru yönleneceğiz. Bunu söylerken, hemen yarın, bundan 1-2 yıl önceki ekonomik aktiviteye kavuşacağız anlamında söylemiyorum. Ama en azından görebileceği en kötü noktaları görmüştür. Bu noktadan artık bir süre içinde sıfır noktasına, daha sonra da eski günlere dönebileceğimiz bir programla, yapıyla karşı karşıya olduğumuzu ifade etmek istiyorum.

Sanayi üretim endeksi yine düşük olmakla beraber, bir önceki aya göre iyileşme noktasına geldi. Bugün açıklanmış olan mart ayıyla ilgili Sanayi Üretim Endeksi, en azından şubata göre yüzde 13.4'lük bir puan artışını gösteriyor.''

İstihdama değinerek özellikle Aralık, Ocak ve Şubat aylarının gerek mevsimsel, gerekse küresel krizin etkileri noktasında en fazla etkilendiği zaman olduğunu vurgulayan Çağlayan, ''İşsizlik rakamıyla ilgili belki Şubat ayı verileri açıklandığı zaman da yine Ocak ayı verilerine yakın bir rakamla karşılaşacağız. İnanıyorum ki Mart, Nisan'la beraber orada da negatife gidiş, en azından bu şekilde dip yapıp orada da bir geriye dönüş olacaktır'' diye konuştu.

Bazı sektörlerdeki ÖTV ve KDV indirimlerinin yansımalarını Nisan ayı rakamlarında daha verimli göreceklerini dile getiren Çağlayan, ''Bana göre dip noktası görülmüştür. Dip noktasından çıkış ve dönüş başlamıştır'' dedi.

Sayfa Yükleniyor...