Cari açık 65 milyar doları geçti

Cari açık Ocak-Ekim döneminde 65 milyar 57 milyon doları ulaştı.

Cari açık 65 milyar doları geçti

Türkiye'nin yumuşak karnı cari açıktaki artış hız kesse de sürüyor.

Cari açık, yılın ilk 10 ayında geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 93.9 artışla 65.06 milyar dolar olurken, Ekim ayında ise beklentilerin altında 4.15 milyar dolar olarak gerçekleşti.

CNBC-e anketinde, cari dengenin 4.7 milyar dolar açık vermesi bekleniyordu.

Merkez Bankası verilerine göre, cari açık, geçen yılın Ocak-Ekim döneminde 33.55 milyar dolar olmuştu.

Yurtdışında yerleşik kişilerin yurtiçinde yaptıkları net yatırımlar, ilk 10 aylık dönemde bir önceki yılın aynı dönemine göre 5.25 milyar dolar artarak 11.53 milyar dolara yükseldi.

ERGÜN: MAKAS DARALMAYA BAŞLADI
NTV yayınına katılan Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Nihat Ergün cari açıkla ilgili şunları söyledi: "Cari açıkta bir düzelmenin başladığını görüyoruz. Bu büyüme rakamı açıklanırken 3. çeyrekte ihracatta yüzde 10’un üzerinde bir büyüme söz konusuyken ithalatta yüzde 7’ye yakın bir büyüme söz konusu. Demek ki makas daralmaya başlamış. Yılın tamamında 70 milyar dolar civarında bir açık tahmin ediliyordu, belki bu daha aşağı bir noktaya taşınmış olacak. Ama zaten bizim büyümemizle ilgili en önemli sorulacak soru cari açık ne olacak sorusudur. Çünkü bizim ithalatımızın içindeki yüzde 70’lik pay hemen hemen ara malı ithalatı şeklindedir. O nedenle 2012’den itibaren teşvik sistemimizin omurgasını cari açığı azaltıcı tedbirler oluşturuyor. Hangi ara mallarını hangi fiyatlarla nerelerden ithal ediyoruz ve bizim içeride bunları üretecek gücümüz nedir, bunları dikkate alan bir teşvik mekanizması ile 2012 yılında alınan bu tedbirlerle cari açık konusu da daha aşağı noktalara çekilmiş olacaktır.

Biz cari açığın gündemden düşürüldüğü bir büyüme performansını zaten hesaplamıyoruz. Cari açığı da aşağı indirerek bir büyüme performansı göstermeliyiz. Türkiye ekonomisinin büyümeye ihtiyacı var. Türkiye'de iş gücüne katılım oranı her geçen gün yükseliyor, bugün yüzde 50’lerin üstüne çıkmıştır, Türkiye'de teknolojik değişim ihtiyacı var, Türkiye'de kadının iş gücüne katılımı var, Türkiye'nin hedefleri var. Dolayısıyla bu hedefleri sağlıklı bir büyüme modeli içinde gerçekleştirmesi lazım. Onun için Türkiye'nin büyümesinden ekonomisinin büyümesinden çok büyük bir endişe olmamalı. Eğer cari açık konusu da dikkatli takip edilirse üretiyoruz, büyüyoruz da depoya koymuyoruz bu ürettiklerimizi, ya da lüks harcamalarla büyümüyoruz, aşırı kamu borçları, bütçe açıkları vererek büyümüyoruz. Bir taraftan da bu rakamların nasıl disiplin altında tutulduğunu görürsek o zaman büyümemizin sağlıklı bir temelde yürütülmesini sağlamış oluruz."

Sayfa Yükleniyor...