Ceza mı, ödül mü?

Amerika'daki petrol sızıntısı sebebiyle eleştirilerin odağında olan BP, faturayı CEO Tony Hayward'a kesti. Ancak işten atılmak bir CEO için hiç de kötü bir durum değil.

Ceza mı, ödül mü?

Nisan ayından beri, petrol kuyusundaki sızıntı sebebiyle Meksika Körfezi'ni kirleten British Petroleum (BP), CEO Tony Hayward'ın görevine son verdi.

Hayward'ın BP'nin Rusya'daki ortak teşebbüsü TNK-BP'de görev alacağı belirtiliyor.


Hayward'ın yerine idari müdür Bob Dudley'in getirilmesi bekleniyor ancak bu durum büyük ihtimalle Hayward’ı çok da kötü etkilemeyecek. Çünkü daha önce dünyanın önde gelen şirketlerinde, işten alınan CEO’lar ayrılırken birer serveti de tazminat bedeli olarak beraberlerinde götürdüler.

İşte o CEO’ların öne çıkanları:

JIM DONALD - STARBUCKS
2002’de Starbucks’a CEO olan Jim Donald’ın döneminde, Starbucks rekor başarılar elde etti. 2007’de satışların yavaşlaması ve gelirlerin düşmesi sebebiyle Jim Donald, kendisinden daha tecrübeli olan Howard Shultz ile yer değiştirdi. Donald bu kararın üzerine 1.25 milyon dolar tazminatla görevinden çekildi.

HSIEH FU HUA - SGX
Singapore Exchange şirketinin Ceo’su olan Hsieh Fu Hua da 2009 yılında görevinden alındı. Şirket yaptğı açıklamayla Hsieh’e verdiği hizmetlerden dolayı teşekkür ederek üstün katkılarından dolayı kendisine 1.5 milyon dolarlık bir özel ödeme yapılacağını söyledi. Bu ödeme 2012 yılına kadar taksitler şeklinde olacak.

RICK WAGONER - GM
Harvard’da MBA yapan Rick Wagoner, 1981’de okuldan mezun olur olmaz General Motors’ta analist olarak çalışmaya başladı. 19 yıllık emeğinin ardından, 2000 yılında şirketin CEO’su oldu. Ancak 2009 yılında iflasın eşiğine gelen şirkete, ABD Başkanı Barack Obama 'yeni bir plan yapması ya da iflasını açıklaması' için 60 gün süre verdi. GM bu dönemde Rick Wagoner’ı görevinden aldı. İşinden kovulan Wagoner General Motors’tan  8.2 milyon dolar tazminat aldı.

KENNEDY THOMPSON -WACHOVIA
Kennedy Thompson 2000 - 2008 arasında Wachovia finans hizmetleri şirketinde CEO olarak görev yaptı. 2008’de görevinden alınan Thompson’a toplamda 15.6 milyon dolarlık tazminat ödendi.

ARUN SARIN – VODAFONE
1999’da Vodafone’a katılan Hintli Arun Sarin 2003’ten itibaren Vodafone’un Asya-Pasifik CEO’su olarak çalışmaya başladı. 2008’de işi bırakan Sarin şirketteki 28.5 milyon dolarlık hissesine ek olarak şirketten ayrıldığı yılın ücreti olan 2.13 mlyon doları da nakit olarak aldı.

CARLY FIORINA – HP
1999’da Hewlett Packard şirketinin yönetimine getirilen Carly Fiorina bu görevini beş buçuk yıl sürdürdü. Bu dönemde şirketin borsadaki değeri neredeyse yarı yarıya düştü. 2005 Ocak ayında şirketin sahipleriyle bir dizi konuda tartışma yaşayan Fiorina, Şubat ayında istifaya zorlandı. 21 milyon dolar tazminatla şirketten ayrılan Fiorina 2009’da Portfolio dergisi tarafından tüm zamanların en kötü 20 Amerikan CEO’su arasında gösterildi.

STEPHEN HILBERT – CONSECO
Conseco’nun kurucularından olan Stephen Hilbert 1982’den 2000’e kadar bu şirket için çalıştı. Hilbert 2000 yılında görevinden ayrıldığında 72 milyon doları da yanında götürdü.

MICHAEL OVITZ – DISNEY
Disney’de 1995 yılında Michael Eisner’in yönetimi altında CEO olarak göreve başlayan Michael Ovitz alışkın olmadığı bir çalışma tarzı ve görevlerinin yeterince açık belirtilmemesi sebebiyle başarısız oldu. 2 yıl içinde Eisner tarafından kovulan Ovitz’in 130 milyon dolar tazminat aldığı medyaya yansıdı.

ROBERT NARDELLI - HOME DEPOT
2000 yılında Home Depot’ta CEO olarak göreve başlayan Robert Nardelli, başlarda başarılı bir dönem geçirmesine rağmen, özellikle 2005’ten itibaren sürdürdüğü tasarruf politikasıyla şimşekleri üzerine çekti. Nardelli 2007’de kovulduğunda yaklaşık 210 milyon dolarlık bir tazminat aldı.

Sayfa Yükleniyor...