Çin sofralarına Türk kirazı

Çin Halk Cumhuriyeti'nin Ankara Büyükelçisi Yu Hongyang, "Lezzetli Türk kirazları bundan sonra Çin sofralarında olacak" dedi.

Çin sofralarına Türk kirazı

Yu Hongyang ve beraberindeki Çinli heyet, İzmir Ticaret Odasında (İZTO) İzmirli iş adamlarıyla buluştu.

Büyükelçi Yu Hongyang, Türkiye ve Çin arasındaki ticaretin geliştiğini, G20 Zirvesi'nde imzalanan anlaşmalarla ticaretin daha da artacağını belirtti.

Türkiye'nin, Çin'in en büyük üçüncü ticaret ortağı olduğunu anlatan Yu Hongyang, "Diğer yandan aldığımız bilgiye göre iki ülke arasında imzalanan protokol anlaşmasıyla lezzetli Türk kirazları Çin'in sofralarında olacak. Bence bundan sonra tarım ürünleri ve aynı zamanda hayvansal ürünlerin Çin'e satışında sağlam bir temel atılmış olur. Umarız bu anlaşmayla birlikte aramızdaki ticaret hacmi dengelenir. Biz ticaret hacmini dengelemek istiyoruz ama biraz zor" dedi.

Yu Hongyang, iki ülke arasındaki ticaret dengesizliğini gidermek için çalıştıklarını, Çin'deki firmalara da Türkiye'deki firmalarla işbirliği teşviğinde bulunduklarını söyledi.

Turizm alanında işbirliği yapılabileceğini vurgulayan Yu Hongyang, Çin'de 100 milyonu aşan turist olduğunu kaydetti.

İZTO Başkanı Ekrem Demirtaş da iki ülke arasındaki ticaret hacmini geliştirmek amacıyla defalarca Çin'i ziyaret ettiklerini ifade etti.

Çin ve Türkiye arasındaki ticaret hacminin 25 milyar dolar civarında olduğunu belirten Demirtaş, "Ancak bu ticarette maalesef bir denge yok. Biz 23 milyar dolarlık mal ihraç ederken Çin bizden 2 milyar dolar civarında mal alıyor. Yani size 1 satıp karşılığında 10 alıyoruz" dedi.

Alsancak Limanı'nın bu yıl özelleştirilmesinin gündemde olduğunu ve Körfez geçiş tünel projesinin de başlayabileceğini dile getiren Ekrem Demirtaş, "Bunlar sizin konularınız. Alsancak Limanı bu yıl özelleşecek. Ayrıca 2,5 kilometrelik tünel projesi var. Bu projelerde sizleri de görmek isteriz. Onun için siz sonra İzmir'e tekrar bir gelin" diye konuştu.

Sayfa Yükleniyor...