Çin'in 0.2'si dünyaya yetti

Avrupa'da bitmek bilmeyen krize karşın, Çin'de büyümenin beklentileri aşması piyasalara moral verdi. Borsalar, petrol ve altın yükseldi.

Çin'in 0.2'si dünyaya yetti

Avrupa borç krizi dünyayı sallarken Çin'den bugün gelen veri adeta tüm kara bulutları dağıttı.

Çin'de büyüme oranı 2011'in dördüncü çeyreğinde yıllık bazda yüzde 8.9 ile yüzde 8.7 olan beklentilerin biraz üzerinde büyüme kaydetti. Çin'de büyüme 2.5 yılın en düşüğüne gerilese de yüzde 0.2'lik fark havayı olumluya çevirmeye yetti.

Çin'den gelen veri sonrası borsalar, petrol, altın ve bakır yükselişe geçti. Peki Çin'deki büyümenin beklentiyi aşması niye piyasalara moral verdi? Çin'de büyümenin yavaşlasa da sert iniş göstermemesi küresel için önem taşıyor.

Büyüme, Avrupa'daki borç krizinin Çin ekonomisinde kalıcı etki yaratmadığını gösteriyor. Bir başka deyişle Avrupa'nın krizi küresel aktivitede sert frene neden olmamış mesajını veriyor.

BORSALAR MORALLİ
Çin'den gelen veriyi piyasalar da böyle algıladı. Küresel hisse senedi piyasalarında pozitif seyir gözlendi. İMKB'de de dışarıdaki olumlu havaya bağlı olarak yüzde 1.39 artış yaşandı.

PETROL 112 DOLARI AŞTI
Petrol fiyatları da Çin verisiyle yükseldi. Brent ham petrolü Çin'de açıklanan büyüme verisinin ardından talepteki artışla ilgili beklentilerle yükselerek varil başına 112 doları aştı. ABD ham petrolü de 100 doların üzerinde işlem görmeye devam ediyor.

ALTIN YÜZDE 1 YÜKSELDİ
Altın da Çin verisiyle risk iştahının canlanmasıyla yüzde 1 dolayında yükseldi. Altın 1660 doların üzerine çıktı.

Sayfa Yükleniyor...