Dinlenme ve ibadet odalı tarihi köprü

Samsun'un Havza ilçesindeki 700 yıllık tarihi Kurt Köprüsü zamana meydan okurken, köprü ayalarında bulunan dinlenme ve ibadet odaları ile de ayrı bir özellik taşıyor.

Dinlenme ve ibadet odalı tarihi köprü

Havza ilçesinin Kayabaşı Köyü ile Vezirköprü ilçesinin Tekkekıran Köyü arasındaki İstavroz Çayı üzerinde bulunan, Doğu Romalılar döneminde yapıldığı, Selçuklular tarafından da onarıldığı bilinen köprü hala kullanılıyor.

15 metre yüksekliğinde, 40 metre uzunluğundaki tarihi köprünün 3 kemerli olarak inşa edilen ayaklarında, dinlenme ve ibaret amacıyla yapıldığı bildirilen odalar bugün aynı amaçla kullanılmasa bile benzerlerinde pek rastlanmaması nedeniyle köprüye farklı bir değer katıyor.

Kısa süre önce Karayolları Genel Müdürlüğü Tarihi Eser Köprüler Şube Müdürlüğü tarafından gerçekleştirilen restorasyonla zarar görmemesi için girişi kapatılan mekanlar ancak dışardan gözlemlenebiliyor.

Karayolları 7. Bölge Müdürlüğü Köprü Başmühendisi Hakkı Keleşoğlu, restorasyonla ilgili hazırlanan projede dinlenme odası görülmediğini, proje çalışmaları sırasında fark edildiğini belirterek, ''Köprü çok eski olduğu için yıkılma tehlikesi ve göçebilir endişesi ile giriş kısmı kapatıldı. Sadece dışardan görülebilecek şekilde uygulama yapıldı. Çünkü yukarıdaki girişte, 'tahrip edilebilir, kaçak define arayıcıları zara verebilir' diye böyle bir uygulama yapıldı. Değer odaların girişleri ise çeşitli dönemlerde kapatılmış'' dedi.

Yöredeki yerleşim yerlerinden Kayabaşı Köyü'nün Muhtar Vekili Erdal Erol da Kurt Köprüsü'nün özelliği nedeniyle çok sayıda ziyaretçinin geldiğini söyledi.

Köprünün, restorasyonun tamamlanmasının ardından yeniden kullanılmaya başlandığını belirten Erol, köprü ayaklarındaki odaların geçmiş zamanlarda dinlenme ve ibadet amacıyla kullanıldığının hala anlatıldığını belirterek, ''Eski dönemlerde buralara yolu düşenler köprüden geçerken bu odalarda dinlenir, ibadet ederlermiş, ama artık sadece merak edenlerin gezdiği mekanlar oldular'' diye konuştu.

Samsun Kültür ve Turizm Müdürlüğü yetkilileri ise, Kurt Köprüsü'nün 13. yüzyılda Roma döneminde sıkça görülen mimari ve bu dönemde kullanılan üç sıra tuğlalı örgü sistemi ile yapıldığını, köprünün ayakları içinde küçük odaların bulunduğunu bunun da köprüye ayrı bir özellik kattığını ifade etti. Yetkililer, köprünün Selçuklular zamanında ve sonraki dönemlerde de onarım gördüğünü kaydetti.


Sayfa Yükleniyor...