Doğalgaz krizinde mutlu son

Rusya ve Ukrayna arasındaki doğalgaz krizi ikili görüşmelerin ardından çözüme ulaştı.

Doğalgaz krizinde mutlu son

Rusya Başbakanı Vladimir Putin ve Ukrayna Başbakanı Yulya Timoşenko’nun, soruna çözüm bulmak için ikili düzeydeki görüşmelerinin ardından taraflar Rus doğalgazının Ukrayna üzerinden Avrupa’ya sevkiyatı konusunda bir taslak anlaşma üzerinde uzlaştıklarını bildirdiler.

Rusya ve Ukrayna başbakanları Vladimir Putin ile Yulia Timoşenko arasındaki müzarekede iki ülkenin doğazgaz krizi aşıldı. Avrupa’nın yıl başından beri Rus gazından yoksun kalması sorunu böylece tam çözüm yoluna girdi.

Anlaşmaya göre, Ukrayna, bu yıl Rusya doğalgazı için Avrupa devletlerinin ödediğinden yüzde 20 daha az ödeme yapacak.

İki ülkenin devlete bağlı dev doğalgaz şirketleri Gazprom (Rusya) ile Naftogaz (Ukrayna) uzun süredir Ukrayna’dan kaynaklanan ödeme krizindeydi.

Batı’ya doğalgaz akışı, Gazprom ile Naftogaz resmi anlaşmayı imzalar imzalamaz başlayacak. Anlaşmanın günü ve saati henüz belli değil.

Ukrayna, 2008’de 1000 metreküp doğalgaza 179,5 dolar ödedi. Bu, Avrupa ülkelerinin ödediğinin yarısından azdı. 31 Aralıkta anmlaşma sağlanamayınca Rusya Ukrayna’ya doğalgazı kesti.

AB’nin 27 devletinin hükümet başkanları dün acil toplantı yaptı. Bugün sabah sağlanan anlaşmada, Rusya’nın 1000 metreküpe 250 dolar ödenmesi isteği ele alındı ve bu ödeme koşulu 2010’a bırakıldı.

Putin, Ukrayna’nın 2009 yılı için “250 dolardan az ödeme imkanını” bugün kabul etti. Avrupa üalkelerinin 2009’un ilk çeyreği için 1000 metreküpe ödediği 450 dolar. 2010 yılı da Moskova’da Putin-Timoşenko müzakeresinde ele alındı. 2010’da Ukrayna Rusya’nın istediği ödemeyi yapacak. Rusya da Ukrayna’dan gaz geçiş (transit) masrafını üstlenecek.

Yuşçenko’nun 2004 “Turuncu Devrim”den sonra NATO’ya ve Avrupa Birliği’ne tam üyelik için çok gayretli davranması Moskova’yı kızdırdı. Buna “gaz sorunu” da eklenince Rusya iki haftayı geçen süre Avrupa’ya akışı kesti.

“Doğalgaz egemenliği” yüzünden Rusya Devlet Başkanı Dimitriy Medvedev ile Ukrayna Cumhurbaşkanı Viktor Yuşçenko da uzlaşmaya varamamıştı. Yuşçenko, “Rusya, Ukrayna’nın doğalgaz sistemi üzerinde egemenlik kurmak istiyor” diyerek Moskova’ya gitmedi.

Sayfa Yükleniyor...