Dolar rekor tazeledi, MB harekete geçti

Dolar 1,82'yi aşıp rekor kırınca, Merkez Bankası sessizliğini bozdu. MB döviz satım ihalelerine yeniden başlanacağını açıkladı, dolar 1,81'in altına indi.

Dolar rekor tazeledi, MB harekete geçti

Geçen hafta 1,79'u aşarak tarihi zirveyi gören dolar haftanın ilk işlem gününde rekor tazeledi.


Bankalararası piyasada dolar 1,8250 lirayla tarihi zirveye yükseldi. Sabah saatlerinde en düşük 1,7815'i gören dolarda bugünkü artış dört kuruşun üzerine çıktı. Geçen hafta GM'in iflas edebileceğini açıklamasıyla dolar tarihte ilk kez 1,79'un üzerine yükselmişti.

Doların hareketli seyri sonrasında Merkez Bankası sessizliğini bozdu ve döviz satım ihalelerine başlayacağını açıkladı.

Merkez Bankası açıklamasında şöyle denildi. "Döviz likiditesini destekleyerek döviz piyasasının sağlıklı çalışmasını sağlamak amacıyla 10 Mart 2009 tarihinden itibaren döviz satım ihaleleri yoluyla piyasaya döviz likiditesi sağlanmasına karar verilmiştir.

DALGALANMA SÜRERSE DOĞRUDAN MÜDAHALE EDECEK
İhalelerde satımı yapılacak döviz tutarı 50 milyon dolar olarak belirlenmiş olup, gerekli görülen günlerde ihalelerdeki  satım tutarı artırılabilecektir. Ayrıca, döviz satım ihalelerinin döviz piyasasındaki likidite ihtiyacını tam olarak karşılamadığı, ihalelere rağmen  likidite azalmasına bağlı olarak oluşacak spekülatif davranışlar sonucunda kurlarda aşırı dalgalanma gözlenmesi halinde  ise her zaman olduğu gibi Merkez Bankası doğrudan döviz satım müdahalesinde bulunabilecektir."

Merkez Bankası'nın açıklamasının ardından dolar 1,81 liranın da altına gevşedi.


EKONOMİSTLER NE DİYOR?
JPMorgan Türkiye Ekonomisti Yarkın Cebeci, Merkez Bankası'nın TL'deki zayıflamadan rahatsız oluduğunu açık bir şekilde dile getirdiğine dikkat çekerek, "Merkez Bankası, TL'nin değer kaybına oynamayı zorlaştırdı. Ama bu günlük satış ihalelerinin etkisi zaman içinde olur. Kısa vadede asıl önemli rolü müdahale sinyali vermesi. Bundan sonra hükümetin ne tür bir adım atacağı önemli, IMF programyla ilgili belirsizliğin kalkması gerekiyor. Merkez Bankası'nın yaptığı kısa vadede bir nefes aldırmadır, doğru reaksiyonu verdi. Ancak dışarıdaki gelişmelere bağlı olarak dolar 1,85'e de gidebilir" diye konuştu.

Kurdaki hareketi ntvmsnbc'ye değerlendiren A Yatırım Genel Müdür Yardımcısı Murat Salar şunları söyledi: "1,85'i kısa vadede bekliyorum. Oranın üzerine kalıcı olarak çıkarsak tekrar 2 TL seviyeleri konuşulacak. Burada 1,75 önemli bir destek haline geldi. Merkez Bankası daha önce munzam karşılıkların indirilmesi hamlesini yapmıştı, bunlar belirli rahatlama getirebilir. Ancak kalıcı anlamda trendi değiştimez. IMF ile ilgili görüşmelerin bir an önce netleşmesi gerekiyor. IMF görüşmesinin uzamasının ekonomiye çok ciddi zararı oldu. Ne kadar gecikirse Türkiye o kadar kötü şartlarla masaya oturacak. Dövizde yükselişi frenleyecek iki şey; MB'nin atacağı adımlar ve IMF ile ilgili gelişme. MB'nin direkt müdahale edeceğini sanmıyorum. Ancak şu anda MB'den başka da satabilecek kimse yok. Gecikmeden arzı artıracak önlemler alınması gerekiyor."

West LB Hazine Müdürü Burak Üstay da, 2 TL'nin orta vadeli hedef gibi göründüğünü belirterek, "2 liranın ne kadar yakın veya uzak olduğunu tahmin etmek çok zor. Kur hareketi bir süre daha devam edip, dolar daha da yukarı çıkabilir. Merkez Bankası'ndan doğrudan müdahale beklemiyoruz çünkü bu ortam Türkiye'ye spesifik bir ortam değil. Kur hareketine bakarak para politikası belirlenmemeli" dedi.

GÜNDEMDE GM VE BANKALAR VAR
Global borsaların gündeminde bu hafta General Motors ve bankalar hakkındaki gelişmeler üst sırada yer alacak. Yatırımcıların riskten kaçışının devam etmesi beklenen haftada endekslerin de ağır satış baskısı altında olması bekleniyor.

Sayfa Yükleniyor...