Dolar yabancı satışıyla 1,61'e dayandı

Merkez Bankası'nın son adımlarıyla hızlanan yabancı satışları doları 7 ayın en yüksek düzeyine taşıdı. Borsada yüzde 2.8'lik kayıp yaşandı.

Dolar yabancı satışıyla 1,61'e dayandı

Merkez Bankası'nın aldığı son kararların piyasalardaki olumsuz yansıması sürüyor.

Merkez'in sürpriz faiz indirimi ve zorunlu karşılık artışının yarattığı şaşkınlık ve bir sonraki adıma dair belirsizlik özellikle yabancı satışlarını hızlandırdı.

Türkiye'nin risk primini yansıtan CDS'leri 159 baz puana ulaşarak 4 ayın zirvesine çıktı.

TL varlıklardan çıkış, dövizi de yukarı taşıdı. Dolar/TL 1,60'ı aşarak Haziran başından bu yana en yüksek seviyeye geldi. Bankalararası piyasada dolar 1,6070'e kadar çıktı. Euro/TL de 2,19'u aşarak Aralık 2009'da gördüğü zirve seviyelere çıktı.

Hisse senetlerinde satışlar gözlendi. İMKB endeksi yüzde 2.8 kayıpla 63 bin 211 puandan haftayı tamamladı.

Piyasadaki hareketin yansıması faizde de görüldü. Tahvil piyasasında gösterge bileşik faiz yüzde 8.20'nin üzerine çıktı.

'SATIŞLAR LONDRA KAYNAKLI'
Piyasadaki hareketi yorumlayan Garanti Portföy Yönetimi Genel Müdür Yardımcısı Sinan Akıman şunları söyledi: "Merkez Bankası'nın izlediği politikanın sonucu özellikle bonoda ve dövizde satış görüyoruz. Yabancılar da satış trendinde. Döviz de onunla birlikte hareket ediyor. TL faizi düşünce döviz riskine gerek yok. Piyasa birkaç gündür Londra ağırlıklı dövizi yukarı itiyor.

Borsada bir miktar daha aşağı yer var. Bono faizlerinde sınırlı yükseliş bekliyoruz. Borsada yüzde 4-5 daha aşağı beklerim. Dövizde bir miktar daha, yüzde 3-4 daha yükseliş olabalir. Parite dolar lehine aşağı gelirse 1,64-1,65'leri görebiliriz."

Sayfa Yükleniyor...